Янчук Олесь Борисович: другие произведения.

Как поехать в Ирак

Сервер "Заграница": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Помощь]
  • Комментарии: 8, последний от 10/01/2006.
  • © Copyright Янчук Олесь Борисович (postril@ukr.net)
  • Обновлено: 09/07/2016. 39k. Статистика.
  • Статья: Иран
  • Скачать FB2
  • Оценка: 7.41*4  Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Как поехать в Ирак? Личный опыт автора

  •   Як поNoхати в Ѓрак
      
      
      Якщо ви не любите США Є мрЄЊте подивитися на джихад власними очима, поNoхати до Ѓраку цЄлком реально.
      
      ПЄдготовка
      
      ПотрЄбно мати досвЄд подорожей Є перебування за кордоном, "чайникам" не рипатися. Зробити щеплення вЄд гепатиту (комбЄноване, проти штамЄв А й В), хоч би першЄ два уколи за схемою. Обов"язково перевЄритися у стоматолога й поставити, якщо потрЄбно, всЄ пломби.
      
      Докладно проконсультуйтеся в обЄзнаних людей Є в туристичних бюро щодо митних Є закордонних формальностей: що являють собою вЄзи простЄ, транзитнЄ, багаторазовЄ. Особливу увагу придЄлити ТуреччинЄ, СирЄNo Є ЙорданЄNo. Консульство УкраNoни в БагдадЄ Є його адреса (Bahdad, Al-Mansour Dist. 609, St.1, H.20, tel. 5439849, 5426677), що воно може й чого не може зробити для вас у випадку проблем.
      
      700 доларЄв - це мЄнЄмум, краще взяти бЄльше. ВЄзьмЄть трохи найдрЄбнЄших купюр на випадок, якщо доведеться платити ще до обмЄну валюти. Аби не обЄкрали, зробЄть Єз тканини натЄльний пояс для паспорта й грошей, в якому можна було б навЄть спати. ВЄзьмЄть медикаменти, зокрема вЄд проносу. ВЄдсутнЄ речЄ, одяг Є взуття можна придбати на мЄсцЄ.
      
      ДЄстаньте добрЄ армЄйськЄ карти Туреччини й Ѓраку. Карти можна придбати в будь-якЄй туристичнЄй крамницЄ одразу по приNoздЄ в краNoну. Карту Ѓраку придбати складнЄше, фактично тЄльки в БагдадЄ можна знайти карту, розраховану на ЄноземцЄв, з назвами, написаними латинським, а не арабським шрифтом. Та в ЃнтернетЄ Њ все (http://www.lib.berkeley.edu/EART/topo.html).
      
      Почитайте серйознЄ ЄнформацЄйнЄ матерЄали про Ѓрак - зона БарзанЄ, зона ТалабанЄ, сунЄти, шиNoти, курди, де стоять американцЄ, де британцЄ, де поляки, простежте це по картЄ. Трохи ЄсторЄNo - життя Магомета, боротьба за владу по його смертЄ, його зять АлЄ, Фатима, мученицька смерть Noхнього сина Хусейна, основи Єсламу, мусульманськЄ свята Рамадан Є Байрам. ХрестоносцЄ й СаладдЄн, Османська ЄмперЄя та NoNo розчленування, окупацЄя британцями Кувейту, останнЄ десятилЄття, перевороти, партЄя БААС, КомпартЄя, NoNo заборона та репресЄNo проти неNo. Знайте, хто Њ хто серед нинЄшнЄх лЄдерЄв шиNoтського духЄвництва, - в ЃнтернетЄ Њ багато ЄнформацЄNo. З найцЄкавЄших сторЄнок зробЄть копЄNo, аби завчити Noх.
      
      Придбайте розмовник арабськоNo мови, його треба день Є нЄч безупинно вивчати, як у перЄод пЄдготовки перед вЄд"Noздом, так Є на мЄсцЄ. За кЄлька тижнЄв цЄлком реально вивчити якЄсь основи, необхЄднЄ для побутового спЄлкування. Не розраховуйте занадто на своЊ знання англЄйськоNo, окрЄм персоналу дорогих готелЄв й окремих представникЄв ЄнтелЄгенцЄNo, NoNo мало хто розумЄЊ навЄть у столицЄ. ПоговорЄть з курдами або арабами, можливо ви знайдете через них якЄсь контакти в ЃраковЄ. Якщо у вас у мЄстЄ Њ мечеть, перед вЄд"Noздом можете поговорити з муллою.
      
      Зв"язок можна пЄдтримувати через Ѓнтернет-кав"ярнЄ, набираючи текст латинськими лЄтерами. Для шифрованого зв"язку вЄзьмЄть Єз собою ноутбук зЄ встановленою там програмою шифрування PGP - шифруйте й розшифровуйте файли, переданЄ через Ѓнтернет. ЗаздалегЄдь зробЄть не менше шести копЄй першоNo сторЄнки свого закордонного паспорта, вони знадобляться для перетину кордону та для Єнших справ. Про всяк випадок слЄд мати в ЃнтернетЄ сканований файл цЄЊNo ж сторЄнки паспорта.
      
      МЄжнародний телефонний зв"язок в ЃраковЄ вже вЄдновлений, можна телефонувати без проблем через роумЄнг UMC або через супутниковий Turaya.
      
      Корисно мати якесь журналЄстське посвЄдчення, аби у випадку затримання в гарячЄй точцЄ (це невеликЄ мЄста й Єноземець там занадто помЄтний) можна було б правдоподЄбно пояснити свою присутнЄсть полЄцЄNo або американцям. Можна взяти й листа вЄд якоNo-небудь органЄзацЄNo, що займаЊться правами людини - це також допоможе вам розсЄяти пЄдозру полЄцЄNo з приводу дивних контактЄв, яких ви шукаЊте.
      
      Якщо ви Њ членом якоNo-небудь радикальноNo опозицЄйноNo органЄзацЄNo, доцЄльно взяти свЄй членський квиток Є рекомендацЄйний лист росЄйською мовою для Єракського Опору. Якщо в ньому справдЄ буде потреба, то й перекладач з росЄйськоNo знайдеться. ВЄзьмЄть контактнЄ телефони в УкраNoнЄ або СНД.
      
      ПопЄклуйтеся про фЄзичну пЄдготовку, аби перебувати у належнЄй формЄ. ВлЄтку тут нестерпна спека, тому я б не радив Noхати в Ѓрак ранЄше початку вересня, на той час температура впаде до 40-45 С, це вже терпимо. Взимку прохолодно, Єдуть дощЄ. Туалетного паперу немаЊ, вчЄться пЄдмиватися "по-схЄдному", берЄть запас води Є вогкЄ серветки.
      
      Пам"ятайте, що успЄх вашоNo мЄсЄNo залежить вЄд того, наскЄльки ретельно, вдумливо й скрупульозно було проведене керування цЄЊю ЄнструкцЄЊю. Ѓнакше на мЄсцЄ ви матимете безлЄч неприЊмностей.
      
      Як Noхати?
      
      Треба дЄстатися до Туреччини, хоча я знаю людей, якЄ в"Noжджали до Ѓраку через СирЄю та ЙорданЄю. Турецька вЄза-марка ставиться без жодних проблем по прибуттю на кораблЄ в цю краNoну. Для наших громадян вЄза нещодавно стала двомЄсячною й багаторазовою. Те саме стосуЊться Є йорданських вЄз (мультивЄза - 20 $ на два мЄсяцЄ).
      
      Теплоходи, вантажопасажирськЄ кораблЄ й пороми на Туреччину вЄдходять Єз СочЄ, НоворосЄйську, Криму й Одеси, дешевий квиток коштуЊ 45-70 доларЄв, якщо його купувати на мЄсцЄ без посередникЄв. У деяких великих росЄйських мЄстах через туристичнЄ бюро можна довЄдатися розклад Є навЄть придбати цей квиток заздалегЄдь, але з нацЄнкою. ПотЄм треба дЄстатися, перетинаючи всю краNoну, до прикордонного турецького мЄстечка СЄлопЄ (Silopi), розташованого мЄж турецьким мЄстом ДжЄзре (Cizre) й Єракським кордоном. ВЄд СЄлопЄ до Ѓраку лише 15 кЄлометрЄв.
      
      ЗЄ стамбульського автовокзалу до СЄлопЄ о 13:00 йде прямий автобус компанЄNo "Habur tur", а за пару годин - компанЄNo "Mardin Seyahat", квиток коштуЊ близько 35 доларЄв за курсом (можна трохи поторгуватися в офЄсах компанЄй Є одержати знижку), Noхати бЄля доби. ВЄзьмЄть у дорогу поNoсти, NoдальнЄ на трасЄ надзвичайно дорогЄ.
      
      Через Трабзон (Trabzon), що зв"язаний цЄлорЄчним поромом Єз СочЄ, значно ближче, але прямЄ автобуси до СЄлопЄ вЄдсутнЄ Є треба робити пересадку в ДиярбакирЄ (Diyarbakir) або, що ближче й краще, МардинЄ (Mardin). Ви одразу купуЊте автобусний квиток до кЄнцевого пункту (теж поторгуйтеся), а по приNoздЄ на автовокзал мЄста, де буде пересадка, шофер одразу вЄдведе вас до офЄсу ЄншоNo компанЄNo, на автобусЄ якоNo ви через якийсь час Є продовжите шлях. ОбидвЄ компанЄNo самЄ якось роблять мЄж собою взаЊморозрахунки.
      
      На кЄнцевЄй зупинцЄ у СЄлопЄ вас зустрЄне безлЄч таксистЄв, якЄ, розштовхуючи один одного лЄктями, негайно запропонують своNo послуги. Реальна цЄна, щоб перетнути кордон, 15 доларЄв за курсом за таксЄ, однак з Єноземця можуть вимагати вдвЄчЄ бЄльше. Треба жорстко торгуватися Є спробувати знайти попутникЄв - кожен платить свою частку. ОкремЄ таксисти спЄлкуються англЄйською.
      
      Перетин кордону
      
      Турецький таксист спочатку довезе вас до прикордонноNo зони. По тому, як ви закЄнчите всЄ формальностЄ щодо виNoзду з турецького боку, вЄн перевезе вас через кордон (мЄст через рЄку). Там вЄн знову зачекаЊ, доки ви виконаЊте формальностЄ з Єракського боку Є, нарештЄ, висадить вас на прикордоннЄй ЄракськЄй територЄNo, на стоянцЄ Єракських таксистЄв. Кордон вЄдкритий, Єракська вЄза потрЄбна, але показавши посвЄдчення преси Є якесь направлення, навЄть Єншомовне, скажЄмо до украNoнського посольства, можна легко задурити голову прикордонникам. МЄсцеве населення вЄльно пересуваЊться, ЄнодЄ проNoжджають навЄть окремЄ захЄднЄ туристи-авантюристи й транзитники. џдуть вантажЄвки й автоцистерни.
      
      На кордонЄ найбЄльшу кЄлькЄсть питань до вас, як це не дивно, можуть задавати з турецького боку, тамтешнЄ прикордонники добре спЄлкуються англЄйською. З Єракського боку контроль провадять прикордонники вЄд курдськоNo адмЄнЄстрацЄNo, тому що це курдська зона пЄд контролем БарзанЄ.
      
      Ѓ тим, й Єншим прикордонникам треба казати, що до Ѓраку ви Noдете працювати, скажЄмо, на нафтопромисли або нафтопереробку. Будьте заздалегЄдь готовЄ до цього питання. Якщо у вас Њ технЄчна освЄта й диплом Єнженера або технЄка, вЄзьмЄть Єз собою нотарЄально завЄрену копЄю диплому й англЄйський переклад, також завЄрений. Ще в УкраNoнЄ, на добрЄй картЄ економЄчноNo географЄNo уважно ознайомтеся, де саме й у яких мЄстах знаходяться пЄдприЊмства й буровЄ вишки Ѓраку, аби не скласти на прикордонникЄв враження брехуна чи ЄдЄота. Скажете, що в Ѓраку зараз працюють вашЄ друзЄ, що вони вам подзвонили й сказали: "ПриNoжджай, Њ робота!" Майте на увазЄ, у цЄй краNoнЄ на таких об"Њктах "дикунами" працювало Є частково працюЊ зараз чимало румунЄв Є громадян колишньоNo ЮгославЄNo.
      
      Пам"ятайте, що у випадку ускладнення прикордонного режиму з Туреччиною можливий шлях Є через СирЄю (марку-вЄзу на кордонЄ з Туреччиною сЄрЄйськЄ прикордонники ставлять Єноземцям тЄльки на головних трасах, наведЄть довЄдки щодо цього заздалегЄдь!) Є навЄть ЙорданЄю. Саме через останню особливо люблять в"Noжджати до Ѓраку громадяни захЄдних держав.
      
      Пересування Є проживання
      
      ПЄсля того, як турецьке таксЄ висадить вас на прикордоннЄй ЄракськЄй зонЄ, треба пересЄсти на мЄсцеве Єракське таксЄ (дешево) Є дЄстатися до розташованого поруч прикордонного Єракського мЄстечка Zakhu (Єнколи на картах Zakho). Там можна переночувати. А можна прямо на кордонЄ взяти таксЄ до Мосулу (це вже мЄсто в американськЄй зонЄ окупацЄNo), заплативши валютою (12-15 доларЄв, торгуйтеся). Нехай привезуть у самий центр Мосулу, до базару, там Њ дешевЄ готелЄ Є багато цЄкавого.
      
      Кордон мЄж курдською автономЄЊю й основною частиною Ѓраку досить умовний, транспорт не зупиняють, паспорт Є вантаж не перевЄряють.
      
      ОбмЄн валюти в Ѓраку вЄдбуваЊться на вулицЄ на лотках у мЄнял, або в обмЄнних пунктах. На територЄNo курдськоNo автономЄNo NoNo можна помЄняти на мЄсцеву курдську валюту, хоч вона може знадобитися тЄльки дуже обмежено. В американськЄй зонЄ окупацЄNo використовують ЄракськЄ динари (один долар - близько 2000 динарЄв).
      
      Для психологЄчноNo й мовноNo "аклЄматизацЄNo" рекомендую певний час, можливо навЄть кЄлька тижнЄв, пожити на вЄдносно спокЄйнЄй пЄвночЄ Ѓраку, у так званЄй "курдськЄй автономЄNo" Є МосулЄ, перш нЄж Noхати далЄ на пЄвдень в "гарячЄ точки".
      
      В Ѓраку Noздять таксЄ, мЄкроавтобуси й автобуси. Ѓ транспорт, Є готелЄ, Є харчування в Ѓраку дуже дешевЄ, значно дешевшЄ нЄж у ТуреччинЄ. На СходЄ Єноземцям слЄд активно торгуватися, у тому числЄ й за готелЄ. Уникайте гарних готелЄв з видом на рЄку Тигр зЄ спецЄально призначеними цЄнами для ЄноземцЄв (30-50 доларЄв за нЄч), шукайте маленькЄ приватнЄ готелЄ в центрЄ мЄста, ЄнодЄ неподалЄк базару - обшарпанЄ, не на видному мЄсцЄ, часто бруднЄ зовнЄ, а ЄнодЄ й усерединЄ. Вимагайте, щоб з вас брали оплату не вище, або не набагато вище нЄж з мЄсцевих жителЄв, особливо якщо ви оселяЊтеся на кЄлька днЄв. В Єншому випадку пошукайте поруч Єнший аналогЄчний заклад. При тривалому проживаннЄ торгуйтеся про знижку. Нормальна цЄна номеру Єракського готелю складаЊ вЄд одного до п"яти (тризЄрковий готель у БагдадЄ для мЄсцевих комерсантЄв) доларЄв за день. Якщо селитеся надовго, пошукайте можливЄсть пЄти з готелю й жити у мЄсцевих жителЄв вдома з харчуванням. Дешевше, зручнЄше, кориснЄше.
      
      Задавайте побЄльше питань мЄсцевому населенню, вам допомагатимуть порадами.
      
      Застереження
      
      Якщо не торкатися специфЄчних небезпек, пов"язаних з вашими контактами з Опором, не варто перебЄльшувати ризик свого перебування й пересування в Ѓраку. Якщо ви не громадянин США, не працюЊте на окупантЄв, не пересуваЊтеся в зухвало дорогих джипах, не проживаЊте в шикарних готелях пЄд охороною американських вЄйськ, не одягаЊтеся пЄдкреслено вульгарно й не поводитеся з демонстративною зневагою до мЄсцевих порядкЄв Є традицЄй, ставлення до вас з боку мЄсцевого населення буде досить дружелюбним Є ризику бути застреленим або викраденим, як заручник, практично немаЊ. НЄхто не стане нападати на вас тЄльки через те, що ви Єноземець. Партизани мають добре поставлену розвЄдку. Вони знають, проти кого потрЄбно вживати подЄбнЄ акцЄNo, а проти кого нЄ.
      
      При першому знайомствЄ з мЄсцевими жителями завжди згадуйте РосЄю, звЄдки ви приNoхали (не УкраNoну - наших там не люблять через участь у коалЄцЄNo) Є, якщо вважатимете за потрЄбне, своNo антиамериканськЄ переконання. Це захистить вас вЄд багатьох потенцЄйних неприЊмностей. Разом з тим, розумнЄ запобЄжнЄ заходи не зашкодять, мЄсцевЄ жителЄ вам порадять, що потрЄбно, а чого не слЄд робити в Ѓраку. Однак на вас чигатимуть ЄншЄ, бЄльш реальнЄ загрози.
      
      НайреальнЄша смертельна небезпека в Ѓраку - це потрапити пЄд колеса автомобЄля. Транспортний парк в Ѓраку величезний, бензин дешевий, машини хоч Є у поганому станЄ, але всЄ на ходу. НапруженЄсть руху у великих мЄстах величезна, дорожня полЄцЄя практично вЄдсутня, правил дорожнього руху Є швидкостЄ нЄхто не дотримуЊться. Багдад - це взагалЄ справжнЊ пекло! Будьте надзвичайно уважними й винятково обережними при переходЄ вулицЄ, нЄколи не кваптеся.
      
      З якою б сумою грошей ви не приNoхали, якщо будете "лохами" Є станете платити всЄм, особливо в готелях, скЄльки з вас спочатку запросять, то за кЄлька днЄв ви залишитеся без штанЄв.
      
      Вам доведеться зЄштовхуватися з великою кЄлькЄстю нахабних посередникЄв, гЄдЄв, перекладачЄв, "кидал" Є таксистЄв, якЄ запропонують своNo послуги щодо вирЄшення рЄзноманЄтних проблем, у тому числЄ при контактах з мЄсцевою владою й навЄть у посередництвЄ при передачЄ Noм хабарЄв. Звичайно все це "липа". Дуже хитрЄ й нав"язливЄ, але тЄльки зрЄдка бувають кориснЄ. Вам вирЄшувати, якою мЄрою й на яких умовах приймати NoхнЄ послуги.
      
      У першЄ тижнЄ американськоNo окупацЄNo в БагдадЄ бандити серед дня грабували людей прямо на вулицях. Зараз вони вже не працюють так зухвало, але на базарах, особливо в столицЄ, на повний хЄд "працюють" кишеньковЄ злодЄNo. БережЄться! Кажуть, не завжди можна довЄряти навЄть персоналу деяких готелЄв Є замкам у кЄмнатах, де ви живете. У випадку сумнЄвЄв, носЄть грошЄ й паспорт у натЄльному поясЄ або шукайте ЄншЄ варЄанти.
      
      НЄ Western Union, нЄ система дорожнЄх чекЄв в ЃраковЄ ще не функцЄонують Є якщо вас пограбують, ви потрапите у надзвичайно складну ситуацЄю. У цьому випадку можете спробувати звернутися в БагдадЄ до Посольства УкраNoни або ЄншоNo республЄки СНД. њ ймовЄрнЄсть, що вони зможуть якось посприяти в переказЄ грошей або навЄть в евакуацЄNo на БатькЄвщину. Не виключено, що у випадку виникнення найважчих обставин, вам, як ЄноземцевЄ, можуть у чомусь допомогти Є представництва Њвропейських краNoн, ЄноземнЄ кореспонденти або навЄть американцЄ.
      
      Майте на увазЄ, що в Ѓраку у вас з великою ймовЄрнЄстю можуть початися шлунково-кишковЄ захворювання, особливо у спеку. По можливостЄ не вживайте водопровЄдну воду без кип"ятЄння, хоча вона й хлоруЊться, мийте фрукти, руки й дотримуйте санЄтарЄNo. На випадок, якщо у вас почнеться пронос, майте завжди при собЄ шлунковЄ пЄЅулки.
      
      При зубному болю, серйозному захворюваннЄ або пораненнЄ можна звернутися до лЄкаря або в лЄкарню, медична служба в Ѓраку функцЄонуЊ, принаймнЄ, у великих мЄстах. Однак врахуйте, що лЄкарЄ, особливо в провЄнцЄNo, як правило не володЄють Єншою мовою, окрЄм арабськоNo.
      
      ПершЄ контакти
      
      Перший час повний вЄдрив вЄд звичного "Њвропейського" оточення буде викликати у вас "психологЄчний шок вЄд зЄткнення зЄ схЄдною культурою". Це досить серйозно. Ви повиннЄ знати, що в Ѓраку, як Є взагалЄ на СходЄ, ваша поява як Єноземця одразу стане вЄдомою цЄкавим жителям вашого кварталу, хоча все-таки треба намагатись не здаватися занадто примЄтним. Одягайтеся й поводьтеся так, як Є мЄсцевЄ жителЄ й ви зможете загубитися в юрбЄ, навЄть якщо ви блондин - етнографЄчнЄ типи ЄракцЄв рЄзняться дуже сильно.
      
      З вами будуть весь час безцеремонно знайомитися, запрошувати в гостЄ пити чай, запитувати про дружину й дЄтей, будуть придивлятися до вас й оцЄнювати вас. ЗаздалегЄдь добре продумайте свою легенду, щоб цЄкавим обивателям можна було правдоподЄбно пояснити, навЄщо ви приNoхали до Ѓраку.
      
      На першому етапЄ перебування вам може бути зручно для швидкого ознайомлення з оточенням, за невеликЄ грошЄ (бЄля 5 доларЄв на день) на кЄлька днЄв найняти мЄсцевого гЄда, що добре розумЄЊ англЄйську. Нехай поводить мЄстом, покаже туристськЄ й полЄтичнЄ визначнЄ пам"ятки, познайомить Єз життям Є традицЄями населення. На стЄнах наклеЊнЄ рЄзнЄ портрети Є фотографЄNo, нехай вЄн розповЄсть, хто Њ хто. Нехай перекладе написи, написанЄ фарбою на стЄнах, - часто це дуже пЄзнавально.
      
      Познайомтеся з Ємамами сусЄдньоNo мечетЄ, Єноземними журналЄстами, нехай ЄнформованЄ люди тримають вас у курсЄ мЄсцевих новин. Шукайте росЄйськомовних, безлЄч Єракських студентЄв свого часу вчилися в СРСР. ТримаЊтеся ближче до унЄверситетЄв Є унЄверситетських викладачЄв.
      
      Завзято Є постЄйно вивчайте арабську мову, як у спЄлкуваннЄ, так Є за розмовником. Для адаптацЄNo в мЄсцеве життя можна спробувати трохи попрацювати (на мЄсцевих пЄдприЊмцЄв, але не на американцЄв або Noхню адмЄнЄстрацЄю!), навЄть якщо платити будуть зовсЄм мало.
      
      Щоб постЄйно бути в курсЄ мЄсцевих новин, в Ѓнтернет-кав"ярнях регулярно читайте сайт www.aljazeera.ru - це переклади росЄйською новин популярного арабського телеканалу "Аль-ДжазЄра" й арабськоNo преси, вЄн добре висвЄтлюЊ новини в Ѓраку. Проблем з росЄйськими кодуваннями шрифтЄв в Єракських Ѓнтернет-кав"ярнях не виникаЊ.
      
      Американська армЄя з пропагандистською метою видаЊ англЄйською й арабською мовами свою щотижневу газету, вона розповсюджуЊться безкоштовно. Якщо ви добре володЄЊте англЄйською, то досить пЄзнавально NoNo переглядати.
      
      Контакти з Єракським Опором
      
      СамостЄйно вийти на Єракський ОпЄр цЄлком реально, хоча це вдаЊться не одразу, не раптово Є з певними труднощами. Перш нЄж почати шукати контактЄв з Єракським Опором, ви повиннЄ звикнути до мЄсцевого способу життя, традицЄй Є хоч би трохи розумЄти арабську мову. ПерЄод адаптацЄNo маЊ тривати принаймнЄ кЄлька тижнЄв, не варто поспЄшати.
      
      Якщо приNoдете групою, то розосередьтеся по рЄзних мЄстах Є особливо по "гарячих точках". Наприклад, хтось може жити в ТикрЄтЄ, хтось в Ель-ФалуджЄ, хтось у БагдадЄ. Це прискорить завдання. Зв"язок мЄж групою через Ѓнтернет Є, можливо, через телефон. ПотЄм група може знову зустрЄтися на день, щоб подЄлитися ЄнформацЄЊю, Є знову роз"Noхатися. Уникайте постЄйних побутових контактЄв зЄ "своNoми", практика показуЊ, що вони тЄльки заважають. СпЄлкуйтеся лише з "мЄсцевими", асимЄлюйтеся, намагайтеся порозумЄтися арабською мовою й жестами. Спочатку буде дуже важко.
      
      Тим Єракцям, яким ви довЄряЊте, можете обережно повЄдомити, чого саме ви шукаЊте насправдЄ в Ѓраку й навЄщо сюди приNoхали. Почне працювати "схЄдний телеграф", про вас у певних колах пЄдуть чутки й тЄ, кого ви шукайте, рано чи пЄзно самЄ повиннЄ вийти на вас. Не поспЄшаЊте, вживайтеся в середовище, не будьте метушливими й квапливими. На СходЄ рЄшення приймаються не одразу, певний час пов"язанЄ з Опором ЄракцЄ будуть до вас придивлятися. Але нЄяких гарантЄй тут бути не може, все залежить тЄльки вЄд вас. Врахуйте, що для Єноземця в лавах Єракського Опору може знайтися набагато бЄльш тонка й важлива роль, нЄж лежати в засЄдцЄ з автоматом.
      
      Можливо, що в найбЄльш гарячих точках краNoни, якЄ все бЄльше й бЄльше виходять з-пЄд американського контролю, можна буде дЄяти ще бЄльш явно й вЄдкрито. КрЄм того, ситуацЄя в краNoнЄ змЄнюЊться щомЄсяця.
      
      Якщо ситуацЄя не певна, не кваптеся, розслабтесь Є прислухайтеся до свого внутрЄшнього звЄрячого чуття на небезпеку. Це почуття вдосконалюЊться з практикою. Будьте уважнЄ й обережнЄ.
      
      ОрЄЊнтування у ситуацЄNo в Ѓраку
      
      ПЄсля окупацЄNo виник "стихЄйний плюралЄзм", одразу легалЄзувалося безлЄч партЄй, хто Њ хто вЄдомо тЄльки АллаховЄ. Вийшла з пЄдпЄлля колись дуже впливова КомпартЄя Ѓраку. Багато колишнЄх полЄтемЄгрантЄв всЄх мастей повернулося в краNoну. АмериканцЄ поки ще по-справжньому гайки не закрутили, хоча вже почали закривати неугоднЄ Noм газети. ВЄйськовополоненЄ й полЄтичнЄ ув"язненЄ утримуються в концтаборах Є в"язницях, NoхнЊ число змЄнюЊться, але за останнЄми офЄцЄйними американськими даними, Noх близько п"яти тисяч. Тривають нЄчнЄ облави на основЄ доносЄв, що надЄйшли. При допитах до арештованих можуть застосовуватися катування. У деяких гарячих точках введена комендантська година.
      
      Велика кЄлькЄсть колишнЄх членЄв Єракських Служб безпеки, особливо Мухабарат, залишилися без роботи, вони в основному перебувають у так званому "сунЄтському трикутнику". Мухабарат був однЄЊю з чотирьох галузей Служб безпеки Саддама, вЄн був краще за Єнших органЄзованим Є спецЄалЄзувався на роботЄ з закордонними краNoнами. ДеякЄ його колишнЄ агенти дЄють як посередники для борцЄв Опору Є займаються закупЄвлею всЄх видЄв зброNo через посередникЄв чорного ринку.
      
      Ѓракський ОпЄр функцЄонуЊ як безлЄч окремих осередкЄв, до складу яких входять колишнЄ вЄйськовослужбовцЄ ЄракськоNo армЄNo. Кожен з них вЄдповЄдальний перед бЄльш високими посадовими особами, NoхнЄ члени мають гарний вишкЄл. УсЄ пЄдпорядкованЄ центральному командуванню, свого роду пЄдпЄльному генеральному штабовЄ. БЄльша частина цЄЊNo невидимоNo армЄNo складаЊться принаймнЄ Єз чотирьох рЄзних груп, якЄ автономнЄ у вЄйськовому, а також у фЄнансовому вЄдношеннЄ.
      
      1. ЃракськЄ Муджахеддини.
      Вони не були ранЄше членами партЄNo БААС. ОкрЄм того, там Њ учасники джихаду з бойовим досвЄдом в АфганЄстанЄ й ЧечнЄ, громадяни Єнших мусульманських краNoн. Фактично кожен моджахед пройшов пЄдготовку для ведення партизанськоNo вЄйни.
      
      2. Аль-Ансар (Партизани).
      Вони вЄдомЄ "залишки партЄNo БААС", про яких так любить говорити Пентагон. ВсЄ NoхнЄ лЄдери були у свЄй час особисто вЄдЄбранЄ Саддамом. Вони присутнЄ на всЄй територЄNo краNoни. ЗахЄднЄ спецслужби стверджують, що в них немаЊ нЄ рукописних повЄдомлень, нЄ радЄо, нЄ супутникових телефонЄв Є осередки пов"язанЄ мЄж собою тЄльки через уснЄ повЄдомлення.
      
      3. Аль-МЄхаджирун (ЕмЄгранти).
      Туди входять кЄлька членЄв ЄракськоNo елЄти, крЄм того, там присутнЄ посадовЄ особи партЄNo БААС, особливо вЄйськовЄ стратеги. Вони стануть мЄцним ядром нового Єракського керЄвництва в тому випадку, якщо американцЄ пЄдуть.
      
      4. ШиNoтськЄ збройнЄ формування (армЄя МахдЄ).
      Вони були створенЄ одразу пЄсля окупацЄNo Ѓраку, як мЄсцева мЄлЄцЄя, з мовчазноNo згоди, якщо не пЄдтримцЄ з боку американцЄв, якЄ розраховували використати Noх проти прихильникЄв Саддама. Однак шиNoти повстали проти окупацЄNo. ЦЄ формування вЄдрЄзняЊ низький рЄвень вишколу Є, як наслЄдок, вони несуть бЄльшЄ втрати в боротьбЄ з американцями.
      
      Ѓззат ЃбрагЄм (Izzat Ibrahim), що був головнокомандувачем Єракських Збройних сил Є лЄдер МуждахеддинЄв, пЄшов у пЄдпЄлля Є вважаЊться головнокомандувачем для бЄльшоNo частини активного Єракського Опору. ВЄн був головним провЄдником ЄсламЄзацЄNo Єракського суспЄльства за останнЄ десять рокЄв Є, безумовно, Њ ключовою фЄгурою, що зв"язуЊ структури Саддама Єз впливовими ЄсламЄстами в арабському свЄтЄ.
      
      З кожним мЄсяцем ОпЄр стаЊ все бЄльш органЄзованим як у вЄйськовому, так Є в полЄтичному сенсах. В останнЄ мЄсяцЄ почалося утворення того, що захЄднЄ кореспонденти називають "легальнЄ вЄтрини Опору", якЄ представляють Єнтереси рЄзних збройних органЄзацЄй.
      
      Ѓ, нарештЄ, треба зазначити, що на пЄвдень вЄд Багдаду зараз розташована так звана "багатонацЄональна дивЄзЄя", що формально перебуваЊ пЄд польським керЄвництвом. Вона мЄстить у собЄ понад пЄвтори тисячЄ украNoнських вЄйськовослужбовцЄв Є невеликЄ контингенти з ЛатвЄNo, Литви Є Казахстану. На вЄдмЄну вЄд американцЄв, тут всЄ добровольцЄ. Платня вЄд вЄсЄмсот доларЄв на мЄсяць (для солдатЄв) Є вище. ЦЄ "нашЄ" спЄввЄтчизники-найманцЄ також проводять арешти, зачищення, репресЄNo. Донедавна цей шиNoтський регЄон вважався вЄдносно спокЄйним, хоча останнЄми тижнями втрати розташованих тут окупацЄйних сил рЄзко збЄльшилися.
      
      
      ВЄзит до Ѓраку
      
      МотивацЄя
      Ѓрак - виняткове мЄсце. Саме тут сьогоднЄ вЄдбуваЊться зЄткнення не лише полЄтичних ЄнтересЄв сильних свЄту цього, але й зЄткнення релЄгЄй Є навЄть цивЄлЄзацЄй. Ѓ украNoнцям, якщо ми не хочемо завжди пасти заднЄх, слЄд брати участь у цих процесах. Або бодай намагатися. Аби тебе помЄтили у свЄтЄ, виявляти лише своNo здЄбностЄ замало. ПотрЄбнЄ претензЄNo. Для маленьких Є слабких стаЊ все менше мЄсця на ЗемлЄ. А в ЄсторЄю завжди потрапляли лише великЄ.
      
      БРАТСТВО завжди висловлювалося за те, аби украNoнськЄ миротворцЄ з"являлися у всЄх регЄонах, де Њ нашЄ Єнтереси - у ПриднЄстров"No, на Балканах Є КавказЄ, в Ѓраку... Тому День НезалежностЄ кандидат у Президенти вЄд БРАТСТВА зустрЄв в Ѓраку з тими украNoнцями, якЄ на передовЄй, яким сьогоднЄ найважче - Є не лише тому, що вони перебувають на вЄйнЄ, але й тому, що пославши Noх пЄд кулЄ, нашЄ полЄтикани досЄ сумнЄваються у доцЄльностЄ цього кроку.
      
      Чесно кажучи, ми очЄкували зустрЄти доходяг, як тЄ солдати, з якими ми стикаЊмося на вулицях. А побачили впевнених бЄйцЄв, що готовЄ виконувати значно бЄльш масштабнЄ завдання, нЄж тЄ, якЄ вони виконують тепер.
      
      В Ѓраку твориться свЄтова ЄсторЄя. Процеси, що заварюються там, невдовзЄ будуть панувати у всьому свЄтЄ. На них потрЄбно дивитися зсередини, перебувати в них.
      
      Повернувшися з Ѓраку, на все, особливо на украNoнську полЄтику, дивишся зовсЄм Єншими очима.
      
      ЙорданЄя. Амман
      ДелегацЄю складали п"ятеро: Корчинський, я Є три члени знЄмальноNo групи БРАТСТВА. ВилетЄли з КиЊва вночЄ 22 серпня. Рейсом на Тель-АвЄв. Прямих квиткЄв не було, довелося летЄти транзитом через ЃзраNoль, хоч це досить незручно - ЄзраNoльськЄ спецслужби не полюбляють транзитерЄв у арабськЄ краNoни, ставляться до них Єз пЄдозрою. Ми вЄдчули це ще в "БорисполЄ", коли секьюрЄтЄ з авЄакомпанЄNo "El Al" засипало нас купою дурнуватих питань, визначаючи, чи ми бува не терористи. Ця компанЄя вважаЊться однЄЊю з найбезпечнЄших у свЄтЄ - жодного разу NoNo лЄтаки не захоплювались терористами Є безпеку вона гарантуЊ стовЄдсоткову - в салонЄ постЄйно чергують два спецназЄвцЄ, якЄ мають дозвЄл стрЄляти без попередження у кожного, хто робитиме спробу захоплення лЄтака.
      
      НарештЄ опинилися в лЄтаку. Три години перельоту Є схЄд сонця ми зустрЄли вже на лЄтнЄй смузЄ в Тель-АвЄвЄ. В аеропорту "Бен-ГурЄон" наша група була Њдина, хто опинився у транзитнЄй зонЄ (туристи зазвичай уникають летЄти через ЃзраNoль через дуже ретельнЄ перевЄрки - речЄ переривають безбожно, особистий огляд - не дивина). Потрапили на бЄльш-менш лояльного службовця, сильно не шмонали Є, забравши паспорти, випустили до залу очЄкування вилЄту. Ще зо три години довелося чекати тут. Це було приЊмнЄше - кондицЄонери, купа розливайок Є крамниць "Duti free", в яких без митних накруток можна придбати купу зовсЄм непотрЄбних речей, - скрасили наше очЄкування.
      
      На столицю ЙорданЄNo Амман летЄли старезним моторним лЄтаком компанЄNo "Jordanian Airlines". На висотЄ кЄлометри зо два трясло неймовЄрно. НарештЄ сЄли. На бетонцЄ було приблизно + 30-35. У порЄвняннЄ з КиЊвом здавалося, що дуже спекотно, адже ми навЄть уявити собЄ не могли, що таке Єракська спека...
      
      ...ДелегацЄю зустрЄв перший секретар посольства УкраNoни в ЙорданЄNo консул Роман Горяйнов - дуже чемна Є привЄтна людина. ДопомЄг без зайвих процедур перейти прикордонний Є митний контроль, доправив машиною до "Agadir hotel", який став нашою тимчасовою базою на Близькому СходЄ.
      
      Прибравшись, вирушили до посольства УкраNoни в ЙорданЄNo, де Дмитро Корчинський мав зустрЄч з Надзвичайним Є Повноважним Послом УкраNoни в ХашимЄтському КоролЄвствЄ ЙорданЄя ВЄктором Нагайчуком. Посол розповЄв про ЙорданЄю, NoNo стосунки з УкраNoною, ситуацЄю на Близькому СходЄ Є ту нелегку мЄсЄю, яку виконують украNoнськЄ дипламати у цЄй краNoнЄ. УкраNoнське посольство в ЙорданЄNo маЊ лише кЄлька дипломатЄв, слабенько оснащене (всього два автомобЄлЄ Є менше тридцяти тисяч доларЄв на мЄсяць на забезпечення), хоч фактично виконуЊ не лише дипломатичнЄ Є консульськЄ функцЄNo в самЄй ЙорданЄNo, але Њ своЊрЄдною перевалочною базою для всЄх украNoнцЄв, якЄ прямують до Ѓраку.
      
      СитуацЄя в самЄй ЙорданЄNo бЄльш-менш спокЄйна. КраNoна Њ однЄЊю з двох, хто пЄдтримуЊ дипломатичнЄ стосунки з ЃзраNoлем Є вважаЊться лояльною до ЄноземцЄв. ЕкономЄка - стабЄльна, швидко розвиваЊться, за один йорданський динар дають 1,5 долари. Ѓ це при тому, що в ЙорданЄNo немаЊ нафти Є газу, проблеми з водою, а сама краNoна - суцЄльна вапнякова пустеля.
      
      Попри це, ЙорданЄя - прифронтова зона. Поки тут спокЄйно, але симпатЄNo мЄсцевого населення далеко не на боцЄ НАТО Є США...
      
      ...У КиЊвЄ аналЄтичним сектором штабу БРАТСТВА для нас було розроблено маршрут руху на столицю Ѓраку: враховуючи, що повЄтряний простЄр над Багдадом закритий (за кЄлька днЄв до того надЄйшла ЄнформацЄя, що Єракський рух опору одержав чималу партЄю повЄтряних зенЄтно-ракетних комплексЄв (ПЗРК) Є американцЄ спЄшно припинили повЄтряне сполучення), ми мали на мЄсцЄ орендувати авто Є добиратися ним з Аммана через СирЄйську пустелю до Багдада; у столицЄ потрЄбно було знайти водЄя, який би погодився вЄдвезти делегацЄю БРАТСТВА до мЄста Ель-Кут - зони вЄдповЄдальностЄ Є розташування украNoнського миротворчого батальйону. Цей план мав кЄлька проблемних моментЄв - рухатися автомобЄлем через СирЄйську пустелю довелося би близько дванадцяти годин (спека тут сягаЊ +40С) ще й до того ж трасою, яка не контролюЊться союзниками Є на якЄй щодня розстрЄлюють каравани Є захоплюють в полон ЄноземцЄв. ЧЄплятися до колони, що охоронялася вЄйськами союзникЄв, означало обов"язково нарватися на обстрЄл, тому попередньо планувалось, що приватне авто з мЄсцевими номерами могло Є прорватись, не привернувши уваги моджахеддЄнЄв. Але далЄ справа була ще складнЄшою - потрЄбно було в БагдадЄ знайти транспорт на Ель-Кут - зону активних партизанських дЄй проти союзникЄв. Наперед було вЄдомо, що навЄть мЄсцевЄ без крайньоNo потреби сюди не Noздять. Тому ми, як завжди, сподЄвалися на щасливий випадок Є на те, що Господь не залишить у бЄдЄ...
      
      Заслухавши план, В. Нагайчук сказав, що шансЄв дЄстатися Багдада таким шляхом майже немаЊ. НавЄть якщо Є вдасться проNoхати пустелю без пригод, на Єракському боцЄ можна легко нарватися на засЄдку або фугас. Посол сповЄстив, що наступного ранку американцЄ вЄдкривають коридор для одного лЄтака зЄ спецЄалЄстами нафтових компанЄй Є Њ можливЄсть спробувати придбати квитки на цей рейс. За допомогою одного мЄсцевого це вдалося зробити.
      
      БАГДАД
      ВилетЄли з Аммана рано-вранцЄ 23 серпня. ЛЄтак набрав десять тисяч. На пЄдльотЄ до Багдада стрЄмко пЄрнув униз до тисячЄ метрЄв, накрутив кЄлька вЄсЄмок (аби не могли навести ПЗРК) Є так само стрЄмко сЄв. ЗЄйшовши на бетон злЄтноNo смуги ми почувалися впевненЄше Є... вЄдчули, що таке справжня спека - тут було вже +45С!
      
      Аеропорт був порожнЄй. ОхоронцЄ-гурхи з британського спецназу провели до контролю, де на нас чекала ще одна несподЄванка - вЄд цього дня ЄракцЄ ввели вЄзи, яких у нас, звЄсно, не було. Довелося викручуватися. Корочка помЄчника нардепа зЄ словами: "УкранЄя ембассЄ" пройшла за дипломатичну, а Корчинський, засвЄтивши посвЄдчення кандидата, був сприйнятий за Президента (слова кандидат ЄракськЄ службовцЄ, звиклЄ до незмЄнноNo влади Саддама, просто не розумЄли).
      
      ...Блокпост на виNoздЄ з аеропорта. Тотальний шмон. ОбЄцяних дипломатЄв з нашого посольства немаЊ. ТелефонуЊмо. У мобЄлцЄ здивований голос чергового (видно сподЄвалися, що без вЄз нас розвернуть назад), обЄцяють приNoхати. Пече несамовито, чекаЊмо. Ось Є два джипи з альфЄвцями. ХлопцЄ чималенькЄ, зЄ Шварцнеггера - стволи, бронежилети... Конвоюють до посольства. ВивчаЊмо мЄсцевЄсть: обабЄч дороги бетоннЄ блоки у два ряди Є спЄраль Бруно, вежЄ з кулеметниками, на трасЄ зрубано пальми Є кущЄ, аби зручнЄше обсервувати терен, патрулюють БТРри Є хаммери.
      
      ДЄстаЊмось посольства. Воно обкладене бетонними блоками, прапора знято, аби не привертати зайвоNo уваги. Дмитра Корчинського зустрЄчаЊ в.о посла АндрЄй Александров - дуже заклопотаний Є не надто радий нашому вЄзитовЄ. ПровЄдник цЄкавиться ситуацЄЊю, дЄстаЊ у вЄдповЄдь мутнЄ загальнЄ фрази. РозумЄЊмо, що тут робити нЄчого. ВЄд охорони вЄдмовляЊмося - з такими дебелими хлопцями точно сприйматимуть за "жирну" здобич...
      
      ОселяЊмося у непримЄтному готельчику "Al-Rabia Apartaments" Є одразу беремося за пошуки авто Є вивчення ситуацЄNo в БагдадЄ. МЄсто, як Є краNoна вцЄлому, подЄлене бетонними монолЄтами, обтягнутими колючим дротом, на сектори. ПатрюлюЊться колонами "хаммерЄв" Є гелЄкоптерами "аппач". Значних руйнувань, за винятком окремих розбитих урядових Є випадкових будЄвель, не помЄтно. Мости через рЄчку Тигр - цЄлЄ (Є це пЄсля оборни столицЄ!). АмериканцЄ вЄдразу слушно вЄдмовилися вЄд тотального контролю над краNoною, взявши пЄд опЄку лише найважливЄшЄ об"Њкти Є сектори. Решта територЄNo вЄддана мЄсцевЄй полЄцЄNo (яка насправдЄ нЄчого не контролюЊ). Та погулявши трохи мЄстом розумЄЊш, що й американцЄ тут нЄчого не контролюють - час-вЄд-часу чутно стрЄлянину, вибухи. МЄсцевЄ ставляться до цього зЄ схЄдним фаталЄзмом - почувши вибух, неквапно виходять подивитися Є не надто емоцЄйно обговорюють - звикли.
      
      Дмитро Корчинський вЄдвЄдуЊ номер у готелЄ "Palestine", де загинув украNoнський журналЄст TV "Ѓнтер" Тарас Процюк. ПЄд час опанування американцями Багдада вЄн з балкона знЄмав, як танки форсують Тигр. Один з них, сприйнявши вЄдблиск об"Њктива камери за наводчика ПТУР, вистрЄлив з гармати... КЄмнату вже вЄдремонтовано, але на балконЄ так Є лишився слЄд - шмат вЄдбитоNo стЄни з розЄрваною арматурою. ВшановуЊмо пам"ять, кладемо квЄти.
      
      ЗнЄмаЊмо кЄлька сюжетЄв. На одному мЄсцЄ бЄльше десяти хвилин намагаЊмось не свЄтитися - мЄсцевЄ виявляють неабиякий Єнтерес. Знаходимо украNoнську родину, яка мешкаЊ в БагдадЄ, над вечЄр вЄдвЄдуЊмо NoNo. Доки кандидат у Президенти спЄлкуЊться, ми з њгором вирушаЊмо по кавуни, якЄ бачили дорогою. СутЄнки тут падають зненацька, вулиця порожня - мЄсцевЄ затемна не виходять здому. КварталЄв за п"ять купуЊмо - зухвальство винагороджуЊться чотирнадцятьма кЄлограмами ласощЄв.
      
      Любов МиколаNoвна Аль-Шамаа розповЄдаЊ про те, як складно стало жити у столицЄ Ѓраку: свЄтло дають двЄ години на добу (вЄдсутнЄсть струму позбавляЊ можливостЄ вмикати кондицЄонери, - а вони тут у кожного, - без яких у спеку - смерть), роботи, грошей, зв"язку немаЊ, навЄть пошта не працюЊ - вЄйна. НайбЄльшою мрЄЊю Њ повернутися в УкраNoну, хоч Є там нЄхто на чекаЊ. За допомогою NoNo доньки - НаташЄ, знаходимо мЄсцевого, який погоджуЊться вЄдвезти нас до Ель-Кута. ВЄн же обЄцяЊ пЄдЄгнати кЄлька стволЄв...
      
      Ель-Кут
      На свЄтанку завантажуЊмося в авто - малу старезну "тойоту" року 70-го. ВодЄй пояснюЊ, що стволи не пЄдвезли - родич не змЄг переNoхати через блок-пост. Це гЄрше, та вЄдступати нЄкуди. Вчотирьох трамбуЊмося ззаду, спереду - оператор. Як можемо пояснюЊмо, що зупинятися не слЄд, гнати на максимумумЄ. ЗамотуЊмо голови куфЄями Є вирушаЊмо.
      
      ТЄльки тут розумЄЊмо, що нЄ в БагдадЄ, нЄ на трасЄ немаЊ жодних правил дорожнього руху - нЄ тобЄ свЄтлофорЄв, нЄ розмЄтки на шляху. Романтика ще й у тому, що бензин, хоч Є низькоNo якостЄ, коштуЊ 4 центи (20 копЄйок!) за лЄтр. Авто йде швидко. За години двЄ, десь в районЄ Аль-НазизЄNo, нас пЄдрЄзаЊ мЄкроавтобус. ВодЄй гальмуЊ не реагуючи на моNo слова не зупинятись. Та пЄзно - мутний бородань Єз хитрими очицями засовуЊ голову у машину Є, видивляючись все, запитуЊ, чи ми бува не ЄранцЄ. ВодЄй вЄдверто каже, що украNoнцЄ Є у бороданя з"являються рЄзкЄ нотки в голосЄ. Його погляд зупиняЊться на камерЄ. ВЄн вЄдходить на кЄлька крокЄв Є дЄстаЊ мобЄлку. Ми рЄзко стартуЊмо. ПеревЄряю зв"язок - поза зоною. Це добре, адже Є бородань не зможе нЄчого повЄдомити.
      
      ...В"NoжджаЊмо в Ель-Кут. МинаЊмо мЄст через рЄчку, звертаЊмо праворуч Є бЄля елеватора помЄчаЊмо наш БТР з украNoнським прапором на бронЄ. Обережно пЄдходимо, гукаЊмо, що своNo. ВЄтаЊмо з Днем НезалежностЄ. ХлопцЄ дуже радЄ, розпитують про те, як в УкраNoнЄ. ДаруЊмо Noм футболки БРАТСТВА, даЊмо супутниковий телефон зателефонувати рЄдним додому. Ѓ це, як бачимо, найбЄльша для них радЄсть.
      
      Заходимо на об"Њкт. Елеватор - найвища точка над Ель-Кутом. З десятого поверху добре видно дамбу, лЄвий берег мЄста Є правобережний район, названий нашими Чечнею - тут кучкуЊться партизанське ядро, яке час-вЄд-часу обстрЄлюЊ наших зЄ стрЄлецькоNo зброNo, гранатометЄв Є мЄнометЄв.
      
      Спека неймовЄрна - далеко за 50С. БЄйцЄ посмЄхаються, кажуть, що це проходолна осЄння погода - влЄтку на сонцЄ буваЊ й бЄльше. Зазирнувши до БТР розумЄю, як важко тут служиться - всерединЄ, наче у саунЄ. Питна вода настЄльки гаряча, що можна смЄливо варити яйця. А на бронЄ БТР можна Є посмажити.
      
      ЗапитуЊмо: як служиться? Нормально, - вЄдповЄдають, - годують натЄвськими пайками добре, щоправда платять удесятеро менше, нЄж американським солдатам. Ѓ попри це чи не кожен прагне лишитися на другий термЄн. Свою мЄсЄю називають миротворчою. Кажуть Њ наказ вЄдповЄдати вогнем лише у крайньому випадку.
      
      Вигляд у бЄйцЄв бадьорий, погляд впевнений, розумЄють, що вЄдстоюють Єнтереси УкраNoни у свЄтЄ. Трохи нарЄкають на те, що в УкраNoнЄ досЄ точаться непотрЄбнЄ дискусЄNo про доцЄльнЄсть Noхнього перебування в Ѓраку. Справедливо називають це зрадою у запЄллЄ. РадЄють тому, що хоч один кандидат у Президенти згадав про них Є вЄдвЄдав тут, в Ѓраку, подивився на те, як Noм служиться.
      
      Начальство миротворчого контингенту телефонуЊ з ВавЄлона, непокоNoться нашим перебуванням, перестраховуЊться. Неохоче прощаЊмося, зЄ сподЄваннями зустрЄтися на рЄднЄй землЄ Є твердою впевненЄстю в тому, що сьогоднЄ нашЄ миротворцЄ пЄд Ѓраком, а завтра - пЄд Вашингтоном.
  • Комментарии: 8, последний от 10/01/2006.
  • © Copyright Янчук Олесь Борисович (postril@ukr.net)
  • Обновлено: 09/07/2016. 39k. Статистика.
  • Статья: Иран
  • Оценка: 7.41*4  Ваша оценка:

    Связаться с программистом сайта
    "Заграница"
    Путевые заметки
    Это наша кнопка