Лакинский Евгений Борисович: другие произведения.

Мій Монреаль - 3

Сервер "Заграница": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Помощь]
  • Комментарии: 3, последний от 06/04/2006.
  • © Copyright Лакинский Евгений Борисович (lakinsky@hotmail.com)
  • Обновлено: 09/02/2006. 24k. Статистика.
  • Эссе: Канада
  •  Ваша оценка:
  • Аннотация:
    "Кафе на Плато", "Щаслива Шарлот", "Червень, бульвар Saint-Laurent", "Стара церква", "Кафе Факультету антропології"

  • ("Кафе на Плато", "Щаслива Шарлот", "Червень, бульвар Saint-Laurent", "Стара церква", "Кафе Факультету антропології")

    Кафе на Плато*

    Кафе на диво затишне. Кава смачна. Тепло і приємно.
    Біля вікна - троє дівчат. П'ють пиво і сексуально сміються. Зліва сидять мама з сином. В неї - довге чорне волосся. Хлопцю років десь 14. Розмовляють французькою. Такий акцент може бути або у французів, або у освічених мароканців з Мароко, або скоріш з Франції. Обговорюють, як доїхати до "Центру Молсон"**.
    Справа - молода парочка. Він п'є вишукане пиво "Cheval blanc", вона - більш банальне, але теж смачне "Belle gueulle". Дівчина говорить по мобільнику. Я не можу ідентифікувати її мову. Схоже на щось слов'янське.
    Сусіди зліва пішли. Тепер там - світлоока блондинка. Джинси, чорний тонкий светер з вирізом на грудях, брезентовий рюкзак. Чекаючи на каву з бейгелями***, читає французьку книжку.
    Невідомомовна парочка пішла. Тепер справа від мене - чоловік і жінка, десь 50 років. Розмовляють італійською і п'ють каву. Вона нервово мне у руці пакетик від цукру.
    У квадратних скляних "акваріумах" понад прилавком - смажені кавові зерна. На продаж, різні сорти. Із назвами: "Королева Африки", "Удар серця", "Бла-бла-бла", "Екскалібур", "2 Марі", "Танго Малі", "Цен-Жермен-де-Пре". І зовсім вже банальні "Еспресо" і "Еспресо італійський".
    Далеко зліва гучно розмовляють дві дівчини-квебечки. Чути на все кафе. Щопівхвилини: "Et mon chum..." ("А мій хлопець..." - квебекське).
    - Добре тут у вас, - кажу я офіціанту.

    *Плато - район у центрі Монреалю
    **"Центр Молсон" - спортивно-концертний зал у центрі міста.
    *** Бейгел - різновидність бублику, поширена у Північній Америці.

    Щаслива Шарлот

    Серед численних жебраків центру міста є худий бородатий чоловік з ампутованою рукою. У холод і у спеку, він сидить на тротуарі голий по пояс і показує перехожим худу культю. Дехто кидає гроші.

    Чекаю на автобус. Поруч жінка із маленькою донькою. Дівчинка щось питає. Видно, за жебрака.
    ... ну, тому що, мсьйо бідний. - пояснює жінка. - І мабуть в цього мсьйо не було тата і мами... Що?.. ну, такі дітки живуть у спеціальних будинках... Ні, не у школах. Є спеціальні будинки для дітей, в яких немає батьків... Ти дуже щаслива, Шарлот. В тебе є і тато, і мама...
     

    Червень, бульвар Saint-Laurent

    Всюди цвіте бузок. Де не де - каштани та яблуні. Старі будинки. Тихі вилиці.
    Бульвар Сен-Лоран.
    Колись тут ходили трамваї. Колись всюди ходили трамваї.
    Колись Сен-Лоран поділяв місто на дві частини: "французьку" і "англійську". На сході жили франко-канадці.На заході - англомовні монреальці.
    Зараз все це дуже умовне. Є франкофони на заході, є й англофони на сході.
    Колись Сен-Лоран був на зразок Вавілона. У різні часи тут жили поляки, португалці, євреї, греки, українці - і так далі. Всі розмовляли своїми мовами. Дехто розмовляє і далі. Але більшість асимілювалася.
    Нові покоління переїжджали у нові райони та передмістя - Розмон, Дорваль, Лаваль... А на Сен-Лорані з'являлася нова хвиля іммігрантів.
    Монреальський англомовний письменник Мордехай Ріхлер (Mordecai Richler) у книжці "Вулиця" ("The Street") добре описав цей район і це життя.

    Будинки початку двадцятого століття. Церкви. Крамниці. Ресторани....
     

    Стара церква

    Знайшов парк зі старими деревами, лавками і ліхтарями. Поруч - церква. Спочатку я прийняв її за театр. У Європі так будували театри - Відшліфовані до блиску гранітні колони, потемнілі від часу статуї...
    Театри у Європі були схожі на палаці. У Квебеку так будували церкви.

    Кафе Факультету антропології

    На 3-му поверсі - студентське кафе Факультету антропології. Там працюють студенти-волонтери. Є кава, бутерброди, кекси. Ціни незвично низькі. Завжди музика. На столиках - свіжі газети. Все привітно, по домашньому.
    Цього разу за прилавком - четверо: дві дівчини, один хлопець і одна зовсім ще маленька дитина (до року). Дитину тримає на руках хлопець.
    - Це чия? - питаю я.
    - Це - ось цієї мадам, - посміхається дівчина, вказуючи на подружку. - А ви думали, це бездомний?
    - Ні, я думав, що він живе тут, у кафе.
    - А що, добра ідея! - каже дівчина. - Давай, Мелані, ти його нам залишиш? Це буде наш маскот (улюбленець). А справді! Замість того, щоб ти платила по 5 доларів на день за дитячій садок, ми платитимо 5 доларів тобі, щоб тільки мати його тут?

    © Євген Лакінський (Eugene Lakinsky)

  • Комментарии: 3, последний от 06/04/2006.
  • © Copyright Лакинский Евгений Борисович (lakinsky@hotmail.com)
  • Обновлено: 09/02/2006. 24k. Статистика.
  • Эссе: Канада
  •  Ваша оценка:

    Связаться с программистом сайта
    "Заграница"
    Путевые заметки
    Это наша кнопка