Шкловский Лев: другие произведения.

getrunken mit a fashast

Сервер "Заграница": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Помощь]
  • Комментарии: 3, последний от 14/01/2021.
  • © Copyright Шкловский Лев
  • Обновлено: 30/08/2020. 5k. Статистика.
  • Рассказ: Литва
  • Скачать FB2
  •  Ваша оценка:

       getrunken mit a fashast.
      
      
       demolt ikh iz geven halb yor alt vi itst, aun geveyntlekh ikh kansumd mashke tsvey mol mer. dokh, afilu itst ir kenen esn ausius, ober moralish farantvortlekhkeyt ken nisht lozn mir - itst ikh bin a hart mentsh aun ikh bin dershrokn tsu bakumen in a umgelumpert shtele bshes shiker.
      
       azoy es iz geven in klaipeda, fryer di shtot iz gerufn memel aun es iz geven eyder der originel, azoy tsu zogn, teyl fun di 3 reyk. demalst hab ikh gevaoynt aoyf der marite melnikite gas, di gevezene kant strit - itst iz, agb, der histarisher namen tsurikgekumen, er iz aber geven a groyser filasaf. di heyzer aoyf der gas zenen merstns alt drey-stori, mit gut batonen keler, in der vayter hoyz, durkh di veg, a latas fentster iz geven afgehit aoyf di iner keler tirn, di tsel iz geven, ober, fun di NKVD opteylung nokh der mlkhmh. nu, eyder di mlkhmh, aoyb ir geyn tsuzamen di kantstrasse, es iz gants meglekh tsu dergreykhn di bninim fun di gestapo aun di turme - itst es meynt tsu zeyn a shule aun di politsay, aun ariber di dange teykh, a drame teater, aoykh historish, adolf hitler zikh geredt fun zeyn balkon.
      
       nu, demolt ikh gelebt aoyf dem histarishn aun filosofikal gas in bnin 53 aun ikh iz geven bakant, fun kurs, mit di klousast shkhnim, vayl es iz geven di aboriginz eyder di mlkhmh. zey gelebt in der vayter dorvey in di suf fun di lang hoyz, aun ikh bagegnt zey legamre durkh gelegnhayt - prost mentshn.
       in algemeyn, far etlekhe sibh mir zikh alngezamlt in di reizmans - azoy zeyer nomen iz geven trinkt aun gebrakht a farbaysn - a enin fun vokhedik lebn, aun mir redn khuts trinkt, andersh es vet zeyn nudne tsu trinken.
      
       ikh fregn a khbr, vu deyn teyere halb-gever hot dir geshosn, nu, mistome vi meyn foter, ergets lebn berlin, ir've mistome gedint in di 16 litvish opteyl, aoyb mshftn loyt deyn letste nomen. ober, er iz geven shtil far etlekhe sibh, ober nokh 3-4 briln er dertseylt mir zeyn geshikhte. ven er hot dos ersht ongehoybn mir tsu derklern, hob ikh nit dershtikt a bisl litvish korn monsheyn, a naturisher fashist, hot der reyzman zikh aroysgeshtelt.
      
       in 38 yor hot deytshland vider anexirt memel, tsurikgeshtelt di grenetsn vos zenen geven farn ershtn velt krig. hitler aleyn iz ferzenlikh afgefarn aoyfn shlakhtshif tsu likvidirn dem "histarishn aumrekht" aun di artike deytshn habn im bagrist - es iz faran a neyes-ril vau er redt aoyfn balkan.
       lakale litvyans aun eydn zenen dan ixpeld fun klaipeda tsu lite, aun deytshisher aun melelenders gevarn birgers fun groys daytshland mit ale di rizalting rekht aun ablageyshanz.
      
       reyzman iz gleykh mabilizirt gevorn in der Wehrmacht, dokh ken er zikh opzogn, ober do iz es nebn di gestafa aun andere tsrus in der farme fun ​​turmes aun lagern, vi take in der demaltiker ussr. in algemeyn, nokh 4 briln, er admitad az zey shos zeyn hant ergets nebn stalingrad aun afilu far dem a medal aun a tip fun anereri diplom - zey hobn danken durkh di fuhrer. es meynt az dernokh er gevizn mir dem papir, nu, es peynli rizembalz mir, es geven tsu meyn foter s gratud fun di hekhste kamander mit di faximile khsime fun ​​IV stalin. Reisman 's medalz take geven erger vi di orders fun di red shtern fun zeyer foter, es iz zilber, aun do iz etlekhe min fun ersatzmetal vi luminiural.
      
       mir hobn dan fil getrunken. ikh gedenk az ikh hob demalt derklert far areme reyzman az es iz shoyn di hekhste tseyt far im tsu vaoynen in merb deytshland tsvishn andere fashistn aun nit bakumen 60 rubl pensye, nor fil mer. tsulib dem, zeyn froy zosya reyzmanene iz geven zeyer ufgebrakht aun steytid az zey shoyn lebn oysgetseykhnt aun zenen nisht gegangen tsu lozn zeyer geboyrn klaipeda ergets. Fuhrer aun Leader kumen aun geyn, ober memel-klaipeda bleybt - nit on sibh ikh gedank demolt, mir lebn aoyf di gas fun di ershte kant. ober, ikh hob nit mer tsugehert tsu zosya, ober tsu ir plimenitse, lozn aundz rufn ir, lmshl klara oder greta - ikh ton nit dermonen ir faktish nomen, zi vet plutsling leyenen es.
       in algemeyn, ikh genumen dem trinken sheyn gezunt - litvish korn moonshine iz a take aryan trinken, gezunt, vi Irish oder Scotch shnaps bey 45 digriz. nokh a halb liter ir filn vi a faktish aryan oder viking - ven ir fargresern di doze, ir zent shoyn a bersekir, aun ir ker avek. azoy di gantse nakht ikh gekhlumt fun di khurbus fun stalingrad - di deytshisher zenen repteylz, zey loyfn avek fun kartrajaz, a ansheyvd fashast reyzman ridz aoyf a kheyfi tiger tip tank aun shuts aoyf mir mit a mashin bix. ikh varfn an anti-tank graneyd in dem tank - an ixplouzhan, di fabrik vant kalaps aoyf mir aun der tank iz krasht durkh epes shver, meyn rekht orem iz spetsyel geleymt. ikh vekn zikh dershrokn, ober meyn hant iz take krasht durkh epes, ober, danken got, dos iz nisht a tank, ober di veykh ort fun reyzmans iung plimenitse. yo, es iz fayn tsu gedenken di gute tseyt fun brezhnev, itst ir trinken 300-400 gramz kent shnaps oder napoleon konyak fun bordeaux, aun ir hot mura, aun ikh oft geveynt fearlessli biz durkhgegangen - ikh iz geven iung, ober.
  • Комментарии: 3, последний от 14/01/2021.
  • © Copyright Шкловский Лев
  • Обновлено: 30/08/2020. 5k. Статистика.
  • Рассказ: Литва
  •  Ваша оценка:

    Связаться с программистом сайта
    "Заграница"
    Путевые заметки
    Это наша кнопка