Шкловский Лев: другие произведения.

Знак кобри

Сервер "Заграница": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Помощь]
  • Оставить комментарий
  • © Copyright Шкловский Лев
  • Обновлено: 22/06/2022. 321k. Статистика.
  • Повесть: Украина
  • Скачать FB2
  •  Ваша оценка:

      
      
       ◦
      
      Картер Нік
      
      Знак кобри
      
      
      
      
      
      
      
      
      Нік Картер
      
      
      
      Знак кобри
      
      
      переклав Лев Шкловський
      присвячується пам'яті загиблого сина Антона.
      
      
      Головні герої:
      
      
      НІК КАРТЕР
      псевдонім N3 агент AX
      
      
      "ШИВА"
      голова організації "Кобра"
      
      
      АШОК АНАНД
      агент індійської секретної служби
      
      
      ПУРАН ДАС
      глава індійської секретної служби
      
      
      НІРАД та РАНДЖИТ
      члени організації "Кобра"
      
      
      РИВА СІНГГ
      онука Шиви
      
      
      
      1
      Вона згорнулася в моїх обіймах, м'яка і тендітна, і зараз цілком задоволена. Я рідко був із такою жінкою, як Ріва. На її золотистій шкірі та чорному волоссі грали тіні; на мить мені здалося, що я тримаю в руках здійснену мрію. У кімнаті було темно, я опустив віконниці. І, на щастя, у готелі була система кондиціювання повітря від нічної спеки Нью-Делі.
      - Ти не сказав мені чому, - прошепотіла Ріва. Її м'які, теплі губи ніжно торкнулися западини між моєю шиєю та плечем, її груди притулилися до моєї руки.
      Я повернув її обличчя і глянув на лінію її пухких губ. Її чоло було похмуре, з упертим виразом обличчя жінки, яка звикла отримувати все, що вона хоче... жінки, яка була ще дитиною. - Що, Ріво? - Запитав я, проводячи кінчиком пальця по бархатистій шкірі її живота.
      - Навіщо ти прийшов сюди, Нік? Він відсторонився, впустивши голову на подушку. Довге чорне волосся утворювало на білій тканині подушки віяло, схоже на ореол, який обрамляв її обличчя з досконалими рисами... обличчя, що відбивало цієї хвилини внутрішнє борошно і незрозумілу недовіру.
      — Я ж тобі казав, — відповів я, намагаючись звучати терпляче і переконливо. - Моя фірма надіслала мене для переговорів про покупки. Тканини, шовку, парча... словом, усе. Все, що коштує в цій країні дешевше, ніж деінде.
      Звичайно, я брехав. Звичайно, я не міг сказати Ріві, хто я такий. У будь-якому разі, яка різниця? Не було жодної причини залучати дівчину, спалювати моє прикриття і розкривати їй, що я Нік Картер, агент AX, який нині виконує місію в Нью-Делі.
      Рано-вранці того ж вечора я прилетів рейсом Air-India. І останньою людиною, яку я очікував зустріти, була жінка на кшталт Ріви, чудова супутниця, на яку не міг розраховувати жоден чоловік. Вона сиділа у барі готелю, коли я повернувся з купання у басейні. Її ідеальна постать була закутана в блакитне зі сріблом сарі; ми також відчули безпосередній фізичний потяг з першого погляду. Потім одне слово спричинило інше, і я, майже не усвідомлюючи цього, запросив її на обід.
      Ми пішли у французький ресторан у Чанакьяпурі, червоно-чорній оазі в центрі задушливого міста. Це була можливість заманити її та переконати провести ніч разом.
      Як виявилося, мені не довелося дуже багато намагатися, щоб переконати її.
      Її очі, блискучі й чуттєві, як її волосся, говорили ясно. Звичайно, були питання, словесні ігри... звичайна практика у мистецтві спокушання. Прелюдія до ночі кохання та пристрасті.
      
      
      
      Зайве говорити, що Нью-Делі означав для мене (і для AX) набагато більше, ніж Ріва Сінгх. Я був посланий в Індію Хоуком, і, хоча я відчував, що це відчайдушна витівка, вмовити Старого було неможливо. - Але в нас немає жодного доказу того, що ця людина існує! – вказав я.
      - Тим більше причин полетіти туди, Нік, - сказав Хоук із саркастичним сміхом. - Бунти та заворушення – це докази, чи не так? Калькутта перебуває у стані напіванархії. А хто постачав бунтівникам зброєю? Боєприпаси не ростуть на деревах, якщо точним.
      "Це проблема внутрішньої безпеки індійського уряду", - заперечив я.
      - Правильно. Абсолютно вірно. Я згоден. Насправді, якби це були просто заворушення та бунти, це не було б місією, Нік.
      - Що тоді?
      - Погляньте на це. - Він простягнув мені складений аркуш паперу. - Це розповість вам більше про нашу загадкову людину, містера "Шива"... можливо, з якимось туманним натяком на те, що друг справді існує. Гіркий дим від його сигари обпік мені ніздрі, і я пересів на дальнє стілець, щоб прочитати документ.
      Після прочитання статті я мав досить гарне уявлення про те, чим займається Хоук.
      Начальник помітив з усмішкою. - Як бачите, ця брудна справа, згодні?
      - Я сказав би аморальне.
      - Молодець, добре сказав, Нік. Наша людина збирається переправити до Сполучених Штатів героїну-сирцю на десять мільйонів доларів. Але, як ви бачили, це не найтривожніший елемент. Якби це були просто наркотики, я зателефонував би комусь іншому. Але коли йдеться про міжнародну дипломатію... і мир у всьому світі... тоді я просто зобов'язаний довірити це завдання вам.
      Я кивнув головою, не відкриваючи рота.
      
      
      Документ, який я щойно прочитав, був із Овального кабінету. Неможливо піднятися вище. Він мав на увазі дещо, про що я читав у газетах, інцидент, який, як я ніколи не думав, буде пов'язаний з AX, не кажучи вже про мою сферу діяльності.
      Хтось зателефонував до радянського посольства у Вашингтоні, представившись президентом Сполучених Штатів. Голос був ідеально зімітований. Це міг бути жарт, тільки слова були зовсім не безневинні. «Президент» виходив погрозами підбурювального характеру, погрозами, які спонукали радянського посла поспішити з донесенням до Москви.
      Зрештою, непорозуміння було усунуто, і Білий дім приніс численні вибачення. На цьому можна було б закінчити, а натомість було б продовження. Перший секретар ЦК КПРС, головний політичний діяч Радянського Союзу розмовляв із президентом щодо «гарячої лінії». Тільки він не був першим секретарем. Правду кажучи, ні у Вашингтоні, ні в Москві ніхто не знав, хто імітував російський голос. Обмін словами був далеко не дружнім і спонукав президента вимагати скликання позачергового засідання Ради національної безпеки.
      Знову все прояснилося... та ненадовго. З того часу, менше двох тижнів тому, відбулася ціла низка подібних інцидентів; обмін загрозами та образами між Індією та Пакистаном, між Ізраїлем та Єгиптом, між комуністичним Китаєм та Японією. Щоразу голос якогось дипломата ідеально імітувався, що призводило до великої кількості гнівних загроз і зустрічних загроз.
      Світ був на межі ядерної війни. Тепер, згідно з документом Білого дому, хтось намагався кинути нас усіх у прірву. - Значить, ви підозрюєте, що цей таємничий "хтось", що називає себе Шивою, є мозком організації під назвою "Кобра" і що він несе відповідальність за те, що відбувається... - зауважив я, відповідаючи на погляд Хоука.
      - Можливо, Нік. За умови, що Шива – особистість, а не щось інше, – уточнив Шеф. - Ми точно знаємо, що Кобра існує. І ми майже впевнені, що це організація з торгівлі зброєю та наркотиками. Але це дрібниці порівняно з цим, - нервово пояснив він, постукуючи пальцем по документу, який я щойно перестав розглядати. - Ця Шива реальна людина? Чи це прикриття якоїсь дивної міжнародної організації, яка наказує Кобре? Ось що нам потрібно з'ясувати... смію додати, якнайшвидше.
      - Значить, ви вірите, що якщо Шива чоловік, то він імітує голоси, правда?
      Хоук втомлено кивнув.
      - Але ти навіть не знаєш, чи існує Шіва.
      - В яблучко.
      - Отже, я повинен знайти людину, яку ніхто ніколи не бачив, яка може імітувати голос деяких персонажів, оскільки вона це може... З чого мені почати, на вашу думку?
      - Недаремно тебе називають Винищувачем №3, Картер.
      Це була не та відповідь, яку я сподівався отримати. Але, як я вже сказав, іноді неможливо домовитися з такою людиною, як Хоук. Тож мені довелося об'їхати весь світ у пошуках когось чи чогось, хто називав себе Шивою.
      Я дізнався, що це є псевдонім після вивчення документів удома. Насправді Шива був індуїстським богом, широко відомим як руйнівник. Війни, голод, смерть... ці лиха були його абсолютним і незаперечним пануванням, під його контролем та владою. Але було більше; книги, з якими я ознайомився, містили ілюстрації та фотографії статуй, що зображують Шиву, прикрашеного зміями. Це не звичайні змії... а кобри, смертоносні індійські гадюки.
      І ось, мені довелося вирушити слідом, який здавався неіснуючим і неможливим... як рахувати піщинки по берегах Гангу!
      Але якщо Шива був плодом чиєїсь збоченої уяви, то Ріва Сінгх точно ним не була. Дівчина була справжньою, милою, м'якою і напрочуд живою.
      
      
      
      Я обернувся до неї і заглушив її запитання, притулившись губами до її пухкого рота. Її золота шкіра була вкрита легкою пеленою поту, і коли я притулився грудьми до цих незрілих і твердих грудей, мене охопило нестримне бажання.
      — Ні, не кажи, — прошепотів я, коли вона спробувала поставити чергову низку питань, які, між іншим, починали мене хвилювати. - Я Нік, а ти Ріва... тобі не треба знати більше... зараз. Я міцно обійняв її, і вона придушила стогін.
      Зсунувши ногою з ліжка, я міцно притис її до себе. У Риви були широко розплющені очі, але вона, здавалося, дивилася на щось в іншому кінці кімнати. У цей момент я зрозумів, що потрапив у біду.
      Я почув шум. Через секунду я визначив походження металевого скрипу, який, як хрипкий шепіт, долинав від дверей... Хтось порався із замком. Мій «сміт-і-вессон» лежав у верхньому ящику тумбочки поруч із ліжком, але зараз він був поза досяжністю моєї руки. Слабкий шум припинився, почулося клацання... і тут я зрозумів, що не встигну схопитися за пістолет.
      Я підстрибнув убік, як тільки двері відчинилися. На тлі світла, що йде з коридору, виділялися постаті двох бородатих чоловіків, одягнених у білі вишиті сорочки та парусинові штани, схожі на піжамні, які носить більшість індійців. Але більше ніж одяг мене вразив короткоствольний пістолет, який твердою рукою тримала одна з фігур у тюрбанах.
      Пістолет був спрямований на мене, і я нічого не міг з цим поробити. Двері м'яко зачинилися за двома чоловіками, і беззбройний увімкнув світло в кімнаті.
      Я моргнув від раптового світіння і спостерігав за двома нападниками, намагаючись знайти вихід. Вони були міцними і мускулистими, їхні бородатие обличчя нічого не виражали, і, судячи з їхніх бородів і тюрбанів, вони були сикхами.
      
      
      - Добрий вечір, "сахіб", - сказав той, що з пістолетом, і вітання перетворилося на непристойну усмішку, коли він зрозумів, що ми з Ривою голі, а отже, ще більш вразливі.
      Наразі єдиною картою, яку можна було розіграти, було залишатися під прикриттям туриста та бізнесмена. Ображеним тоном я відповів: - Що то за історія? - Я зробив жест, щоб схопити телефон, але беззбройний індієць-сікх поспішив пересунути старомодний телефон поруч зі мною.
      - Що за марення, "сахіб"! — вигукнув він, посміхаючись. - Ніхто не давав тобі дозволу рухатися, і навіть "мем-сахіб", - вказав пальцем на Риву, яка натягла ковдру і скрутилася клубочком під простирадлами.
      — Подивися на ящики, Мохане, — наказав своєму супутникові чоловік із пістолетом.
      «Якщо це пограбування, ви не знайдете нічого, що стоїть для крадіжки», — попередив я їх. - У мене лише чеки. Ні рупій, ні доларів США.
      Вони зовсім не вразили. Анітрохи.
      Але поки я говорив, я почав концентруватися, готуючи своє тіло і розум до бурхливого та нероздільного злиття. Востаннє, коли я насолоджувався перервою між місіями, Хоук наполягав на тому, щоб я відмовився від звичайного періоду відпочинку та відпустки, щоб пройти інтенсивний період навчання, щоб удосконалити свої навички у найнезвичайніших формах самооборони. Серед різних технік, які я освоїв, була також форма самовнушення, якої мене навчив володар чорного поясу, «ретте дан», чемпіон тхеквондо, корейської версії «кунг». Інструктор також навчив мене тхеквондо. Ця форма карате заснована на використанні сили та імпульсу , отриманих за рахунок використання всього тіла, особливо стегон та ступнів.
      Отже, коли один із двох нападників почав ритися в моїх речах і збирався розкрити весь мій особистий арсенал, я був готовий зробити перший крок. Я уявляв себе пружиною, здатною вистрибнути з ліжка і кинути своє тіло у простір.
      Я штовхнув Ріву і зістрибнув з ліжка, приземлившись, як кішка, на п'яти. Куля просвистіла над моєю головою, коли я впав на підлогу. У напарника Мохана на пістолеті був сильний глушник.
      - Нік... ні! — закричала Ріва, ніби благаючи мене не починати бійки або не намагатися чинити опір двом чоловікам.
      Але я не збирався більше гаяти час.
      Мохан та напарник не загрожували дівчині, а рушили до мене, скрививши губи в однаковій усмішці. Їхні зуби та ясна були пофарбовані в червоний колір від рясного жування листя паана. У сліпучому світлі лампи їхні роти виглядали закривавленими, наче вони щойно доїли шматки сирого м'яса.
      - Ви нас недооцінюєте, - сахіб, - посміхнувся той, що був із пістолетом. — Ми могли б убити дівчину, але спочатку ми хотіли б дуже добре попрацювати над вами.
      Я не став чекати, щоб побачити, яку «роботу» він мав на увазі. З пронизливим криком «кі-ап», який негайно змусив двох чоловіків оборонятися, я схопився на ноги та атакував. "Тол-ріо ча-ки" - круговий удар ногою, при якому вся вага балансується назад. Я відпустив його щосили і з усією концентрацією, на яку був здатний. Я виставив праву ногу і влучив у ціль.
      Огидне булькання супроводжувало стогін людини з пістолетом; моя боса п'ята вдарила його в сонячне сплетіння. Повітря вирвалося з його легень, коли він звалився на підлогу, задихаючись. Пістолет бовтався у нього в пальцях, але коли він підняв зброю, щоб зробити ще один постріл, я перестрибнув через нього і стрибнув на Мохан, перш ніж він рвонув.
      - Не бійся, брате, - прошепотів я, поки інший намагався схопити мене за ноги, щоб відкинути назад. Я був швидше за нього.
      Тут я був винагороджений за зусилля, коли почав займатися тхеквондо та кунг-фу.
      Я підняв руку, ніби то була коса для смертоносного «сон-нал чи-ки», форми атаки, яку я вивчив досконало. Моя рука рухалася повітрям до певної точки простору до голови Мохана. І коли мої жорсткі пальці торкнулися основи його носа, мені не потрібна була медична освіта, щоб зрозуміти, що ця людина мертва.
      Я встромив шматок кістки йому в мозок, миттю вбивши його. З його рота ринув потік крові, його погляд зупинився на мені... потім його очі затуманилися, перш ніж стати широко відкритими і скляними, як два шматки чорного мармуру. Хриплий, здавлений звук вирвався з його рота, коли він упав на підлогу. Інертна, як ганчіркова лялька, з невпізнанним носом, червоним і розчавленим, як сік стиглого фрукта.
      Мохан більше не був убивцею, він був трупом.
      Але за кілька секунд, які мені знадобилися, щоб прикінчити його, його спільник оговтався настільки, що спробував повернутися до атаки. Я відчув, як він повзе по підлозі за мною, і в мене не було часу подумати двічі.
      Я був готовий миттєво. «Хана, дол, сет»… раз, два, три… Я подумки рахував. Потім я смикнув лівий лікоть назад у жахливому «пал-куп чи-ки».
      Я вдарив суперника прямо під підборіддя. Він закричав, і я обернулася, щоб споглядати те, що залишилося від ідеального набору зубів. Тому що тепер щелепа зовсім бовталася, роздробившись. Струмені крові стікали по його підборідді і шиї, потрапляючи на бездоганну сорочку. Нижня частина особи була буквально розірвана на шматки; синюшний синець уже розповзався від вилиці до очей.
      Чоловік спробував заговорити, але з його рота вирвався лише здавлений звук; але перш ніж я встиг його нокаутувати, він встиг натиснути на курок пістолета. Я впав уперед, довго лежачи на підлозі. Ще одна великокаліберна куля просвистіла в двох дюймах наді мною і встромилася в протилежну стіну. Це була куля «дум-дум», здатна випатрати людину, як свіжозабитого курча, готового до смаження. Чоловік підвівся і позадкував до дверей.
      Перш ніж він устиг випустити ще одну зі своїх пекельних куль, я зигзагом пішов по лінії, яка привела мене прямо до дверей. Але він пішов, перш ніж я встиг вирвати пістолет з його рук. Я кинувся в коридор і побачив тонку криваву доріжку і почув важке човгання металевих сходів у дальньому кінці коридору без килима.
      Я повернувся до кімнати і натягнув штани, які кинув поруч із ліжком. Ріва подивилася на мене широко розплющеними, зляканими очима. Я сказав їй. - Не сердься будь ласка! – При продажі тканин завжди жорстка конкуренція.
      - Вона не сміялася. Я залишив її віч-на-віч із закривавленою фігурою, яка колись була чоловіком.
      Після цього я вибіг із кімнати. Ніхто не бачив, як я гнався за нападником. Я обов'язково повинен був упіймати його, тому що тепер, коли Мохан був мертвий, не було жодної можливості дізнатися, ким він був насправді. Я не думав, що вони вульгарні злодії; вони продемонстрували вищу майстерність, ніж звичайні злочинці.
      Я був певен, що вони не діяли в ілюзії пошуку грошей. Щось валилось у мене в голові, щось, що на той момент я не міг сформулювати. Це було схоже на загадку... щось, що змусило мене переосмислити те, що сказав Хоук. Чи можливо, що хтось уже розкрив мою особу, оскільки я прибув до Індії за туристичною візою? Багато питань могли залишитися без відповіді, якщо я не впіймаю спільника Мохана.
      Вестибюль готелю був майже порожній, нічний портьє спав за стійкою. Я помітив дуже швидкий рух за фіранками, що приховували великі скляні двері, що вели у внутрішній дворик та сад. Босоніж я кинувся до наметів, відсунув їх убік і побіг у темний сад.
      Трава під ногами була мокрою та холодною. Місяць зник за купою хмар, що закривали її помаранчеве обличчя. Далі я побачив відображення хмар у басейні, де я зробив знаменитий заплив перед зустріччю з Рівою та вечерею з нею. Пішли в минуле брязкіт келихів, ритмічний рух гойдалок, гортанні крики вуличних торговців.
      Тепер був лише звук мого дихання, биття мого пульсу. Я обережно поповз уперед, мої почуття напружувалися за будь-якого руху, будь-якого шуму, який дозволив би мені знайти свою здобич... до того, як я був виявлений.
      Поспіхом я не встиг дістати пістолет. Тож мені доводилося покладатися лише на свій інтелект та свої руки. Навіть якщо на інтелект і руки покладатися не доводиться, коли знайдеш пістолет із глушником, спрямований у живіт.
      Мій інструктор знав мене на прізвисько «Чу-Мок», що в перекладі з корейської означає «Кулак». Але в той момент я не мав можливості застосувати на практиці те, що я вивчив. У садку все було тихо. Листя баньяна лише злегка гойдалося, приховуючи своїм гігантським стволом частину вольєру.
      Я шукав сліди індіанської крові, коли помітив раптовий спалах, що супроводжувався лютим шипінням смертоносної кулі. Цього разу я закричав. Потім я підніс руку до рота, куля подряпала мені плече.
      Це була поверхнева рана, але вона дуже пекла. Я стиснув зуби і почав чекати, відчуваючи себе більш вразливим, ніж будь-коли. Стрілець, однак, не хотів більше ризикувати і чекати, що я нападу на нього на помсту.
      Він почав тікати до паркану. Я помчав за ним ще й тому, що не хотів дозволити йому втекти, не дав йому уроку. Очевидно, він оговтався від звернення, якому я піддав його незадовго до цього, настільки, що перестрибнув через прикордонну стіну з дивовижною спритністю. Він рухався скоріше як кішка, ніж як людина. Але, незважаючи на біль у руці, я відчував себе таким же рухливим. Я переліз через стіну і приземлився босоніж на ділянку посипаної гравієм землі. Ще один шум вибухнув у моїх вухах, але це був не постріл.
      Індіанець у білому тюрбані зумів дістатися моторолера, припаркованого наприкінці гравійної дороги за парканом. З ревом мотора моторолер рушив з місця, і індіанець навіть не озирнувся. Я міг би спробувати зловити таксі або велотаксі, але я знав, що людина з пістолетом уже зникла в лабіринті провулків міста.
      Тому, замість того, щоб продовжувати полювання, яке здавалося тепер марним, я повернувся до паркану і, вчепившись за дві дерев'яні жердини, знову переліз через нього. Цього разу я доклав менше зусиль. Трава була справжнім полегшенням для моїх ніг, порівняно з гравієм. Я попрямував до басейну, вимив руку і перетнув галявину, безшумно прослизнув у вестибюль.
      Швейцар прокинувся від свого сну, що, безперечно, дозволило двом індіанцям непомітно піднятися до моєї кімнати. Однак я не збирався дорікати йому в тому трупі, який я залишив нагорі і якого мені треба було позбутися. - Безсоння, "сахіб"? — спитав він мене, позіхнувши, повільно встаючи. Потім перегнувся через прилавок, кинувши на мене погляд відкритого несхвалення... Насправді я був у одних штанях. - Я пошлю за снодійним тобі, так?
      "Дякую, не треба," я відмовився, з натягнутою усмішкою.
      Якщо він помічав довгу криваву подряпину, залишену на мені кулею індіанця-сікха, то вдавав, що нічого не сталося. Я засунув руки до кишень і пішов до ліфтів так, щоб мене ніхто не бачив. Не те, щоб я відчував себе збентеженим, зауважте; але я вважав за краще не привертати увагу. Винищувачу № 3 з AX обов'язково мало знайти людину на ім'я Шива.
      
      
      
      2
      Ріві Сінгх не було поруч, щоб допомогти мені забратися в кімнаті.
      Двері в мою спальню були прочинені, хоча ніхто не ховався за нею, щоб продовжити роботу, на якій перервали Мохана та його напарника. Кімната була порожня, якщо не рахувати застиглого трупа людини, яку я вбив влучним ударом карате. Індіанець лежав, розставивши руки і ноги, у дивній позі, майже занурений у калюжу темної крові, яка продовжувала розтікатися.
      Зім'яті ковдри свідчили, що велику частину вечора я провів з Рівою. Очевидно, дівчині набридло, і вона вислизнула з кімнати, перш ніж я встиг її зупинити. Я не був настільки дурний, щоб навіть на мить подумати, що можу розраховувати на її мовчання. Тому я вирішив змінити готель наступного ранку. Я не хотів, щоб хтось із поліції Нью-Делі приходив до мене і закидав мене запитаннями. Я повинен був відповісти великою кількістю брехні, щоб захистити своє прикриття.
      Але крім занепокоєння про Ріву Сінгх, яка не знала, чи буде вона тримати рота на замку чи ні, я повинен був турбуватися про Мохана. Звичайно, витягти його з моєї кімнати було нелегко, тим більше що я хотів за всяку ціну уникнути будь-якого шуму. На щастя, решта гостей на поверсі спала міцним сном. Жодні двері не відчинилися, поки я тягнув тіло пустельним коридором. Жодне злякане обличчя не могло бачити мої червоні від втоми очі, поранену руку та мою криваву ношу.
      Я поклав його перед ліфтом і знайшов те, що мені потрібно було в кишені штанів. Сталеве лезо мого складаного ножа виявилося дуже корисним пристосуванням; насправді складаним ножем я зміг відчинити двері і заблокувати кабіну на верхньому поверсі, звільнивши шахту ліфта, кинувши тіло на кілька десятків метрів униз.
      Це буде місце вічного спочинку Мохана.
      Він уже був головою і плечима в повітрі, решта його тіла була готова до останнього поштовху в глибоку яму в колодязі, коли я помітив щось таке, що змусило мене підстрибнути від подиву. Рукав індійської курти був закатаний, коли я тягнув тіло коридором, і тепер моїм поглядом кинулася деталь, яку я раніше не помічав.
      Це було татуювання, зроблене незмиваним синім чорнилом, яке виділялося на передпліччя; і коли я зрозумів, що малював малюнок, мої підозри підтвердилися. Татуювання являла собою королівську кобру, що згорнулася кільцем, що піднімається вгору по руці в характерному для атаки положенні. Клиновидна голова і тремтячий язик губилися в тілі Мохана, що завмерло.
      Так і з'явилась Кобра. Вони послали Мохана та його спільника, щоб переконатися, що Нік Картер не викриє їхньої секретної організації. Тільки план провалився. Один із двох агентів був мертвий, а в іншого з розбитою особою не було часу отримати будь-яку інформацію, навіть найменший доказ того, що я справді був Винищувачем №3, агентом на службі у AX.
      Очко на мою користь, подумки уклав я, обсмикуючи рукав сорочки мерця і штовхаючи труп ногою. Застигло тіло Мохана полетіло донизу, відскакуючи від темних стін шахти ліфта. Я чув, як він досяг кінцевого пункту призначення... пролунав глухий стукіт тіла, що впало. Якби Шива все ще міг допомогти йому, нічого проти цього не було б.
      Проблема полягала в тому, що я досі не знав, чи існував коли-небудь цей загадковий персонаж, мозок, що діє за прикриттям Кобри, обраний розум, який смикає нитки цієї міжнародної мережі.
      
      
      
      Рух транспорту повільно рухався парком Неру. За скупченням автомобілів, велотаксі, моторолерів і велосипедів білі колони Connaught Circus стежили за натовпом пішоходів, немов безмовні вартові. Чоловіки в широких білих штанях з білими «куртами», що мало відрізнялися від одягу Мохана та його супутника, йшли швидко, серйозно та самодовольно. Чорноволі жінки закутувалися в «сарі», інші в шовкові туніки та скромні «чуридар» (штани, що обтягують кісточки та талію). Всі вони утворили розгублений натовп, над яким висіло відчуття невідкладності і в той же час очікування.
      Але більше, ніж визначні пам'ятки та звуки міста, більше, ніж екзотична атмосфера, яка робила Нью-Делі унікальним містом, мій інтерес був зосереджений лише на одному.
      Шіве.
      - Ви хочете сказати мені, що ваша Служба тільки чула про Кобре, чи не так? - запитав я людину, що сиділа навпроти мене, поки ми обоє потягували м'ятний чай у вуличному кафе неподалік парку.
      Того ранку я зв'язався з індійською секретною службою. Моїм "контактом" був офіцер секретної служби, якого мені особливо рекомендували. Ашок Ананд був чоловіком приблизно мого віку, але худим і виснаженим, з гострим і проникливим поглядом, агресивним виразом обличчя... виразом людини, яка знає всі правила гри, байдуже, мерзотні вони чи ні. .
      - Чули про Кобре? - повторив він, насупившись. Він підніс чашку до губ і зробив великий ковток чаю, перш ніж продовжити. - Звичайно, містере Картер. Ми чули про Кобр... з Кашміру, з Калькутти, Мадраса, Бомбея... з усієї нашої країни. Де бунти та заколот, там завжди Кобра.
      – А Шива? – наполягав я.
      - Ти бачиш це? - відповів Ананд, показуючи на поверхню стола, дуже блискучу дерев'яну полицю. - Вона гладка, безформна, бачиш?
      Я відповів кивком голови.
      - Ну, тоді ви зрозумієте, коли я скажу, що Шіва безформний, без особи, без особи, містер Картер. І, перегнувшись через стіл, він дивився на мене напівзаплющеними чорними очима. – Це просто ім'я, запозичене у злого божества, навіть для нас у IISA, індійській секретній службі.
      І ось я на вихідній точці, у тому ж місці, де був напередодні... тільки готель інший. Хоук дозволив мені вступити в контакт з індіанцями, хоч і порадив мені не покладатися на їхню допомогу.
      Насправді ходили чутки, що серед індіанців мала місце «зрада». Хоча його індійський колега і запевнив Хоука у граничній обачності, проте не було жодного сенсу йти на непотрібний ризик, особливо коли на карту було поставлено моє життя та успіх моєї місії.
      - Чи можу я дізнатися, чому ваш уряд так прагне знайти нашого Шиву? — сказав Ананд тим самим тоном, обережно й насторожено.
      - Героїне, - відповів я. - Вантаж на десять мільйонів доларів, призначений для Сполучених Штатів. - Я не думав, що занадто розкрию свої цілі, якщо поговорю з ним про справжню причину, а саме про те, що я намагався простежити джерело голосових наслідувань, які останні місяці посіяли паніку серед міжнародної дипломатії, поставивши під загрозу мир на землі.
      - Ах, так, наркотики – це справді поганий бізнес! - Індіанець усміхнувся і почав вставати. - Будь ласка, вибачте мене на кілька хвилин, але я обов'язково зателефоную до свого начальника. Можливо, він зможе дати мені більше інформації про Кобре.
      - Звичайно, - сказав я. Ананд відсунув стілець і пройшов терасою.
      Я спостерігав за ним, поки він не зник усередині. Потім я подивився на дно чашки, майже шкодуючи, що так і не навчився читати долю по чайному листю. Хто знає, якби я навчився, то зміг би передбачити успіх чи провал своєї місії.
      Я відкинувся назад і дозволив своєму погляду ковзнути по переповненій терасі до транспортних потоків, що петляють навколо Connaught Circus. Було так багато питань, так багато прогалин з морем, що мені довелося б багато побалакати, щоб добитися хоч якогось прогресу. - Ще чаю, сер?
      Я здригнувся і побачила, як офіціант нахилився над кавовим столиком. — Принеси дві, — відповів я, показуючи на порожню чашку Ананда.
      — Два м'ятні чаї, — повторив офіціант. - Чи можу я запропонувати скорботи, чи джентльмен хоче скуштувати фірмову індійську страву, м'ясний пиріг під назвою "самоса"? Вони чудові, "сахіб".
      Я відповів ствердним кивком, злегка спантеличений його прямим підходом. Чоловік підняв порожні чашки, і коли він обернувся, щоб повернутися на кухню, я спіймав себе на тому, що в шоці дивлюся на його голу руку. Я не мав часу довго дивитися на нього, але достатньо часу, щоб розібрати, що на ньому надрукувалося.
      Кобра, що згорнулася - це те, що нелегко забути! Я різко відсунув стілець і скочив на ноги.
      «Куди, чорт забирай, подівся Ананд?» - думав я, пробираючись між столами. Дзвін тарілок пронизав мої вуха, вереск, який змішувався з гудками та звуками машин навколо кафе та парку Неру. Але принаймні я не був таким уразливим, як минулої ночі, коли мені довелося захищатися від двох сикхів, які увійшли до мого номера в готелі.
      У кобурі, яку я носив на плечі, була моя дорога Вільгельміна, Люгер 38-го калібру, який врятував мене зі стільки безвихідних ситуацій, більше, ніж я любив згадувати. І на випадок, якщо пістолета буде недостатньо, у мене був Хьюго, мій стилет, захований у піхвах під рукавом сорочки.
      - Ви щось хочете, "сахіб"? — спитав мене один із офіціантів у білих куртках.
      - Телефон, - відповів я.
      Він вказав на обертові двері, що ведуть до кімнати. Мене вразило, що Ананд надто довго телефонує. Це, крім татуювання, яке я помітив на руці офіціанта, змусило мене незручно.
      Я знайшов телефони, виконуючи вказівки людини в білій куртці, ряд чорних і старомодних телефонів, встановлених на лівій стіні вузького коридору. Я швидко озирнувся і помітив табличку на дверях праворуч від мене. Може, я нервувався без особливої причини, може, я хвилювався через дрібниці.
      Ну, був лише один спосіб переконатися.
      Я просунув руку під свій легкий літній жакет, відчув підбадьорливе дотик до рукоятки Вільгельміни і пішов коридором до дверей чоловічого туалету. Прохід був порожній. Відчинивши двері, я виставив праву ногу вперед.
      Двері зі скрипом відчинилися всередину, що дозволило мені швидко подивитися на ванну кімнату, викладену чорно-білою плиткою. Там начебто нікого не було. Я ступив уперед, дозволивши двері відчинитися за мною. - Я прошепотів. - Ашок? - Двері в три роздягальні були зачинені.
      Я почекав мить і знову покликав. Без відповіді. Безшумний, як кішка, із загостреним почуттям страху бути спійманим у пастку, я витягнув «люгер» із кобури і злегка зігнув палець на спусковому гачку. Здебільшого сучасні Люгери мають нечутливий спусковий гачок; але Wilhelmina була спеціально модифікована для мене хлопцями з лабораторії AX у штаб-квартирі у Вашингтоні. Курок був готовий до пострілу, як тільки я натиснув би на курок.
      Я пішов у перший туалет ліворуч. Міцно тримаючись за металеву ручку, я штовхнув двері і так само швидко зачинив її. Перша роздягальня була порожня, як і друга. А в третьому, спираючись на опущене сидіння унітазу, лежало нерухоме, неживе тіло Ашока Ананда.
      Я простягнув руку і підняв голову. - Ублюдки! - прошипів я собі під ніс. На мене дивилися широко розплющені очі Ананда. Я провів пальцями по його віках, стираючи таким чином здивований вираз, залишений смертю на його обличчі.
      Тонка смужка, тепер пурпурова, відзначала його шию. Задушили, уклав я, оглядаючи синець. Я розстебнув комір його сорочки, щоб краще розглянути синець, і побачив сліди від двох крихітних проколів, відстань між якими менша за дюйм. "Але чому?" — питав я себе. Ясно, що Ананд був задушений мертвим, бо його язик звисав із рота; але ці сліди на шиї, здавалося, були залишені зубами змії.
      Якийсь час тому між однією місією та іншою мені довелося прочитати кілька книг з герпетології, науки про рептилії. І я дізнався, що реакції на укуси отруйних змій зазвичай починаються через чверть години або півгодини після укусу.
      Ашока Ананда вкусила змія, але це не стало причиною його смерті: можливо, ці знаки означали попередження або були релігійним символом. Одне було ясно: я не мав наміру зупинятися там, щоб з'ясувати це.
      Я прибрав «люгер» і вислизнув із кабіни. Туалет був, як і раніше, порожній. Якби я пішов назад тим самим шляхом, що й раніше, то, безперечно, натрапив би на офіціанта. Наскільки я міг судити, він не був єдиним, хто працював у барі, входячи до організації «Кобра».
      Я пошукав інший вихід. Засклене вікно над фарфоровою раковиною виходило на курні доріжки парку Неру. Я переліз через край раковини і визирнув назовні. Вікно відчинялося в задній частині кафе, поза увагою відвідувачів, що сидять на терасі, де за столиками обслуговували офіціанти, татуйовані чи ні.
      Я відкрив віконні ґрати стилетом і підняв їх, відчепивши іржаві металеві гачки рами.
      - Є зручніші способи виходу, "сахіб".
      Надто пізно вихоплювати Вільгельміну зараз. Я повернув голову і побачив офіціанта з пістолетом. - «Беретта» 22-го калібру цілилася мені просто у вічі. Зброя невеликого калібру, але я добре знав Беретти, щоб знати, наскільки небезпечними вони можуть бути на близькій відстані.
      — Я просто хотів подихати свіжим повітрям, — пояснив я.
      Він не посміхнувся, а просто змахнув пістолетом, даючи мені знак підняти руки над головою та зістрибнути з раковини. Він тримав наведену на мене Беретту. Мені залишалося лише прийняти його запрошення. Я приземлився на підлогу і дивився на нього. Було видно, що він нервує, на його погляд, здавалося, що в нього мало досвіду подібних ситуацій.
      — Я думав, що індіанці є гостинним народом, — сказав я. - Здається, мій друг там, - і я повернув голову у бік комори, де я виявив тіло Ананда, - потрапив в аварію.
      - Те ж саме станеться і з вами, "сахіб", - посміхнувся офіціант, зробивши крок уперед, тепер "Беретта" цілилася мені в живіт. - Незабаром, мабуть, ми почуємо сильний тріск зовні, жахливий безлад. Буде стільки галасу, що це заглушить постріл із пістолета.
      Отже, він був не єдиним у барі, хто був пов'язаний із Коброю. Як вони дізналися, де мене знайти, і як вони дізналися про Ананда — два питання, які залишилися без відповіді, на додаток до інших, які у мене накопичувалися.
      - Серйозно? - Відповів я, змусивши себе байдуже розсміятися. - Раджу повторити це поліцейському позаду вас.
      Я був правий.
      Офіціант був недосвідчений, погано знайомий з такою роботою і не знав навіть цього найстарішого трюка. Я не встиг домовити фразу, як він різко обернувся обличчям до неіснуючого поліцейського. І за долю секунди я був у дії.
      Я стрибнув уперед і штовхнув офіціанта в шию. Він закричав, коли підошва мого черевика вдарила його по ключиці. Я опустив ногу і завдав йому смертельного удару лівої в селезінку. «Беретта» відлетіла, коли чоловік стиснув рукою хворе місце, а блювота закапала з обох боків його рота.
      Коли він упав уперед, я підняв коліно і знову вдарив його в обличчя. Я почув скрип зубів, коли моє коліно торкнулося його рота. Чоловік зісковзнув на підлогу. Біля туалету приголомшливо загуркотіла посудомийна машина, за нею послідував дзвін посуду.
      Звичайно, це був план, покликаний заглушити постріл, призначений для мене. Я взяв «беретту» і засунув її в кишеню лляних штанів, досить велику, щоб сховати пістолет.
      Потім я схопив людину за волосся і підняв її голову, ніби вона була маріонеткою, у якої були перерізані нитки. - Ти погано виглядаєш, мужику! - Вигукнув я низьким голосом.
      Він пробурмотів щось, чого я не почув, випльовуючи кров та зламані зуби, обмазуючи підборіддя. - Де він? – натиснув я. - Я хочу знати, де знайти твого шефа... Шиву.
      — Шиви… Шиви ні, — промимрив офіціант, звісивши голову. Чоловік заплющив очі, і його рота знову залилося кров'ю.
      - Подумай ще раз, - прошипів я, піднімаючи руку. Я склав пальці у формі гарпуна, удар під назвою «пін-сон-кут джи-ру-ки», який мав розв'язати йому язик. І це змусило його розкрити затуманені болем очі.
      Ще один несамовитий стогін супроводжував удар. Але цей виродок не думав про вбивство Ананда, так що я не був у настрої бути добрим самаритянином. Я засунув нігті йому під віки, стискаючи його очні яблука.
      Офіціант, струсаючи конвульсивним тремтінням, відсахнувся. Його голова вдарилася об підлогу, але через секунду я стрибнув на нього зверху, знову засунувши пальці прямо в очі. Я міг би засліпити його на все життя. Але, крім помсти за смерть індійського агента, я хотів отримати відповідь.
      - Говори: де Шива? – повторив я.
      Це було неприємне видовище; риси обличчя людини були спотворені страхом та болем. Його обличчя і перед сорочки вже не можна було розрізнити, вони були перемащені кров'ю та блювотними масами, очі ось-ось вилізуть з орбіт, він не міг дихати.
      - До... до... - простогнав він.
      - Де він знаходиться? - гаркнув я. – Де?
      Але попереднє побиття з додаванням прийому «палець у око» вибило його з колії. Офіціант відкинувся назад і уникнув фізичних мук, дозволивши собі поринути у забуття.
      Я прибрав пальці, і повіки заплющили його очі. Я спробував оживити його, сильно струсивши, але людина була непритомна і перетворилася на тінь самого себе. Я вже збирався затягти бездиханне тіло в комірку, щоб опустити голову під воду і привести його до тями, коли почув тупіт кроків. Хтось ішов коридором, прямуючи до дверей туалету.
      - Нірад? - покликав чийсь голос.
      Зайве казати, що Нірад не зміг відповісти.
      
      
      Цього разу я не дозволив би себе зненацька застати. Я підійшов до раковини і заліз на порцеляновий край; рама вікна, яку я послабив раніше, була відкрита.
      Я штовхнув раму вперед вільною рукою. За дверима туалету Нірада знову покликав стривожений голос.
      На щастя, вікно було чималим, щоб пролізти. Підтримуючи скляну панель однією рукою, я стрибнув на терасу вниз і зазирнув у туалет.
      Двері відчинилися, і я подумки сфотографував обличчя, з подивом дивиться на закривавлене тіло Нірада. Це було незнайоме обличчя, ніколи раніше його не бачив. Але я знав, що знову побачу молодого індійця, який недовірливо дивився на нерухому постать Нірада в цей момент... і скоро.
      
      
      
      
      3
      «Навіть західному спостерігачеві легко виявити за подвійним втіленням Шиви-кобри справжню сутність бога. Походив від доведичного божества, цей дуже древній член індійських трійок повинен зрештою асоціюватися з фалічною символікою. Фактично, в його іконографії ми щоразу знаходимо набряклий капюшон кобри в атакуючій позиції. Тому не дивно, що Шива дуже часто описується з одягом зі шкір кобри, сережками, також зробленими зі шкіри, ласковим шнуром і поясом з живих гадюк...»
      
      
      
      Я зачинив книгу і заглянув у вікно бібліотеки, ковзаючи очима широкими кам'яними сходами, що вели на терасу кафе поруч із парком Неру. Ніхто не помітив мого швидкого відходу із задньої частини клубу.
      Я не очікував, що напарник Нірада закричить, і насправді не схибив. Я також не бачив, щоб на місце події прибули машини швидкої допомоги або поліцейські, щоб забрати тіло Ашока Ананда. Приходили та йшли туристи та бізнесмени. Бар продовжував працювати без перерви, і зі свого наглядового пункту в книгарні на Коннот-плейс я навіть міг бачити спільника Нірада, молодого індійця у формі офіціанта.
      Що ж до Нірада, то його ніде не бачили ні вартим, ні лежачим. Його друг, мабуть, відвів його в якусь окрему кімнату чи ресторан, щоб він одужав. Безперечно, власник закладу знав про другорядну діяльність своїх співробітників, інакше було б помічено щось незвичайне.
      У будь-якому випадку я був сповнений рішучості продовжувати спостереження доти, доки один або обидва офіціанти не перестануть працювати. Нірад «пішов», перш ніж я встиг отримати від нього деяку інформацію. Тому, не маючи інших дійсних доказів, єдина зачіпка, за якою можна було слідувати, було стеження за двома кілерами Кобри.
      Я не був настільки дурний, щоб думати, що вони приведуть мене прямо до таємничого персонажа, але я був майже впевнений, що, як тільки механізми будуть запущені, Шива, якщо він дійсно існує, рано чи пізно з'явиться.
      Отже, я продовжував вдавати, що надзвичайно цікавлюся книгами, виставленими в магазині, аж до покупки тому про індійські рептилії, який я вивчав. Коли я нарешті вибрався з книжкової шафи, я сховався в тіні, намагаючись стати майже невидимим. Поруч було достатньо туристів, тому я не був таким помітним. Найменше я хотів привернути до себе увагу.
      За довгі роки служби в AX я зрозумів, що терпіння — найкорисніша чеснота. Насправді, коли сутінки почали згущуватись у небі, я нарешті побачив, як мої люди виходять з кафе. Вони спускалися широкими кам'яними сходами, повільно, крок за кроком.
      Молодий чоловік, що схилявся над закривавленою фігурою Нірада, вів свого супутника. Очі Нірада були зав'язані; його товариш вів його, якби він був сліпим. Наскільки я зрозумів, тимчасова сліпота офіціанта означала, що Кобра має на одного агента менше.
      Я ступив уперед і не зводив очей з них двох, щоб вони не вислизнули від спостереження після того, як я провів у їхньому очікуванні цілий день. Коннот-плейс був переповнений робітниками та клерками, що поверталися додому з роботи. Я вже збирався перетнути людну площу, коли двоє моїх чоловіків зробили раптовий жест; але я відчув полегшення, коли побачив, як друг Нірада зупинив велосипедне таксі та посадив свого напарника на сидіння вузької машини.
      Молодий індіанець махнув рукою, і моторизоване таксі з різким гуркотом пірнуло в потік. Молодий чоловік, що самотньо стояв на тротуарі, з очима грифона повернув голову в мій бік, явно не знаючи, що робити.
      Якщо він був у нерішучості, то я не був.
      Я сховався за білі колони, чекаючи, що він робитиме. Ще хвилина нерішучості, і він нарешті зліз із тротуару. Він приклав два пальці до губ і видав пронизливий свист, щоб зупинити ще одне велотаксі.
      На офіціанті все ще були білі брюки, але він змінив піджак. Натомість на ньому була темна сорочка з відкритим коміром. Щось металеве сяяло на його шиї, відбиваючи західне світло, як дзеркало. Молодий чоловік сів у триколісний велосипед, і водій натиснув на педаль газу, прямуючи у потоці машин навколо парку Неру.
      Я більше не гаяв часу.
      Не минуло й секунди, як я опинився на бордюрі і зупинив інше таксі, не втрачаючи на увазі офіціанта.
      Коли я був у старій машині, я сунув шоферу в руку пачку купюр, не давши йому часу заперечити.
      — Іди за моїм другом туди, — наказав я.
      Водій, зосередивши увагу спочатку на грошах, які я йому дав, а потім на велотаксі, який офіціант зупинив менше хвилини тому, не вагаючись підкорився. Він зайняв першу смугу, і я нахилився до сидіння, не зводячи очей з велотаксі, яке, як я сподівався, наблизить мене ще на один крок до невловимого та таємничого Шива.
      Поки все ніби йшло добре, сказав я собі, впевнений, що офіціант не бачив, як я чекав його виходу з бару або сідав у таксі, щоб слідувати за ним. Я наказав водієві прискоритися, поки від молодого офіціанта нас не відокремлювало лише три машини.
      - Куди мій друг прямує?
      Від Коннот-плейс ми рушили в бік Коннот-Серкус, щоб звернути в провулок, що веде в бік від торгового центру Нью-Делі. — До старого міста, — пояснив водій. Потім кинув на мене швидкий погляд і додав: - Він тебе пограбував, сахіб? Якщо ні, то я викличу поліцію.
      — Ні, нічого подібного, — запевнив я його і, перегнувшись через сидіння, щось прошепотів йому на вухо.
      Він почервонів під мідною шкірою. - Зрозумів, "сахіб". Як ви це називаєте... рандеву, чи що?
      - Точно, - підтвердив я з широкою усмішкою, припускаючи, що йду за молодим чоловіком, що прямує на романтичне побачення.
      - Будь обережним, "сахіб", - попередив мене таксист. - Делійські жінки дуже розумні, - і він супроводив пропозицію, потираючи великий палець про вказівний, щоб підкреслити свою спостережливість.
      — Так, але ти не втрачай на увазі нашого друга, — відповів я.
      Вже майже стемніло, і після виїзду з Коннот-Серкус рух зменшився. Водій змінив тему та звернув мою увагу на пам'ятники. Наприкінці широкого запорошеного проспекту він вказав на знамениті мінарети Джама Масджид, величезної мечеті з червоного пісковика, схожої на фортецю.
      А прямо перед мечеттю та довколишнім базаром стояв ще один пам'ятник із червоного каменю, значний комплекс, залишений імператорами Великих Моголів, Червоний форт. Я думав, що офіціант зникне на базарі, але, мабуть, не зрозумів, що за ним стежать. Замість того, щоб вийти біля мечеті та ринку просто неба, він вийшов з велотаксі прямо перед воротами, що ведуть у форт.
      "Стій", - сказав я водієві.
      Він зупинився якраз у той момент, коли офіціант зник за воротами. Я вийшов у свою чергу і поквапився за своєю людиною, радіючи, що темрява надала мені якийсь притулок. Перед воротами стояли прилавки з сувенірами, листівками, путівниками, місцевими делікатесами.
      Але я не був туристом і в мене не було часу зупинитися і помилуватися цими "принадами". Тримаючись на деякій відстані, я простежив поглядом за білими штанами та темною сорочкою офіціанта.
      Принаймні він ніколи не бачив мене, отже, не знав мене. Якщо тільки «Кобра» не розповсюдила мою фотографію, то Нік Картер став менш анонімним, ніж я хотів визнати.
      Попереду наприкінці під'їзної доріжки перед вузькою дерев'яною будкою офіціант зупинився. Вивіска сповіщала про початок вистави «Люм'єр і син». Коли я зрозумів, що молодий індієць купив квиток на спектакль, я, не роздумуючи, пішов за ним.
      То справді був урок історії, «подорож» без жодної допомоги психоделиков. Гравійна доріжка вела від квиткової каси до внутрішнього двору форту. Тут, у саду, оточеному мармуровими палацами, збудованими імператорами, для публіки було розставлено численні ряди стільців.
      Прожектор посилав жовтий промінь світла на колони перед мармуровими будівлями, а аудіо коментарі транслювалися через гучномовці. Оратор описував Павлиний трон, вкрадений перськими полчищами, що вторглися в Індію у вісімнадцятому столітті.
      Потім світло згасло, і за моєю спиною пролунав стукіт копит. Я повернув голову, майже чекаючи опинитися посеред шаленого стада.
      Натомість я опинився на шляху гострого як бритва кинджала.
      Лезо зашипіло, розірвавши лівий рукав моєї куртки. Не довго думаючи, я відсторонився і однією рукою запустив прийом «сон-нал мак-ки». Індійський офіціант не став зазнавати успіху вдруге.
      Його білі зуби блиснули в сардонічній посмішці, лезо стилету закружляло в повітрі. Потім прожектор повністю висвітлив його обличчя, засліпивши його. Молодий чоловік кинувся у прохід між рядами стільців та побіг.
      Глядачі, переважно західні туристи, здавалося, вірили, що індіанець був частиною шоу. Хтось почав аплодувати, а в повітрі лунав тупіт кінських копит. З гучномовця долинув звук труб, що супроводжувався бойовим кличем. Я кинувся за нападником.
      Я не знав, як він зрозумів, хто я такий, або що я слідував за ним. Але я все ще міг чути шипіння його леза кинджала, що розсікає повітря і розриває рукав моєї куртки. Він майже пронизав мою шкіру.
      Не перестаючи бігти, я поліз у куртку за пістолетом. Ніхто з глядачів не знайшов нічого дивного в наших рухах, і коли прожектор запилив мармурові будівлі, сліпуче відображення обрамило укриття офіціанта.
      "Царські лазні..." - оголосив оповідач.
      Я опинився за однією з мармурових колон ще до того, як прожектор упіймав мене. Я звузив очі і почав шукати навколишні тіні. Різкий запах моху та гниючої рослинності просякнув палац без стін. Він ховався там, чекаючи, коли я потраплю до пастки, яку, як я тепер зрозумів, розставили для мене.
      Я міг би розвернутися і повернутись у готель, щоб вивчити наступний хід; але я відмовився від цієї ідеї тепер, коли відчув, що близький до розкриття мерзенних операцій Кобри... та Шиви. Чим раніше я знайду цю людину, тим краще буде для всіх.
      Звук кроків молодого офіціанта супроводжувався глухим стукотом. Я чув, як він біжить до задньої частини будівлі, дедалі далі від туристів, які дивилися виставу в саду. Я був цьому радий ще й тому, що не хотів, щоб безневинні глядачі були залучені до жорстокого протистояння, яке ось-ось мало статися.
      Я бігав, зігнувшись удвічі, від колони до колони, нагостривши вуха при кожному шурхітті. Важко було почути якісь звуки, окрім тих, що видає тло записаної оповіді. Приглушений стогін змішався з барабанним дробом, посиленим потужною звуковою системою, встановленою в саду. Якби не білі штани, які були на чоловікові, він, без сумніву, зміг би зникнути в тіні.
      Але коли згасло світло, я побачив його ще раз. Він проминув короткі мармурові сходи, що з'єднували одну будівлю з іншою, і тепер розтягнувся на підлозі.
      Я вже тримав палець на спусковому гачку пістолета. Курок клацнув у той момент, коли я натиснув на спусковий гачок. До звуків барабанів, що долинали з гучномовця, приєднався гавкіт пострілів, що маскує мій постріл.
      Я бачив, як куля застрягла в мармуровій колоні, піднявши в повітря хмару білого диму. Постріл заглушила інша оглушлива хвиля, зроблена тупцем копит коней. Я не влучив у ціль, тож побіг уперед. Офіціант схопився на ноги, і його ніде не було видно.
      Я проминув короткі сходи, якими він щойно біг, і опинився посеред вузької трав'янистої доріжки, оточеної мармуровими будівлями. Позаду мене почулося шипіння чийогось важкого дихання. Марно думати про те, щоб стріляти з пістолета. Так що я підняв, кружляючи обидва лікті. Я потрапив молодому індіанцю в ребра, але, хоч він на мить задихнувся, йому вдалося відштовхнути мене на крок назад.
      Вбивати його не входило до моїх планів. Мертвий, він був би безкорисним для мене, і стежка, яка мала привести мене до Шиви, обривалася там, у внутрішньому дворі Червоного форту. Живий офіціант міг би надати мені цінну інформацію.
      Раптом з темряви позаду мене пролунав хрипкий, ледь чутний голос.
      - Чудово, Ранджит.
      Потужним ударом я відкинув праву ногу назад, і п'ята моєї ноги приземлилася на чиєсь коліно. Другий нападник застогнав від болю і відскочив. Я відскочив убік, важко дихаючи, і зробив крок назад, націлив Вільгельміну на двох нападників.
      Двоє проти одного, Ранджит був офіціантом, людиною, за якою я слідував; але інший теж був незнайомцем. - Ось ми й зустрілися знову, - сахіб, - сказав він з грубим, вимушеним смішком. Слова виривалися в нього з рота, бо нижня частина його обличчя була обмотана білою пов'язкою.
      — Ага, — сказав я, дізнавшись його: він був спільником Мохана, бородатим сикхом, якому я розбив щелепу напередодні ввечері.
      Ранджит скористався коротким обміном словами, щоб пригнутися за колоною, на мить ухилившись від фатальної траєкторії Люгера. - Продовжувати марно, "сахіб", - резюмував індійський сикх. - Якщо ви вб'єте нас, ви нічого не взнаєте.
      - Що буде, якщо я тебе не вб'ю? – спитав я. Але цієї миті, за секунду, щось металеве швидко перетнуло моє поле зору. Я розвернувся і натиснув на курок. Куля пролетіла повітрям, відскочивши від виступу вздовж стіни будівлі. А потім цей пістолет буквально вислизнув з моїх пальців, зі стовбуром, обмотаним металевою петлею.
      Ранджит вийшов зі свого укриття та схопив пістолет. Я зрозумів тоді, що це було те, що я помітив раніше, предмет, який блищав навколо його шиї. Це був шматок мідного дроту, без сумніву, пастка, яку використали, щоб убити Ашока Ананда.
      "Ти не такий розумний, як тобі здається", - сахіб, - зі смішком помітив інший індус.
      Я спробував відступити, але Ранджит не гаяв часу даремно. Офіціант приставив пістолет до моїх грудей, попередивши достатньо, щоб різко зупинити мене. І я не був досить близько, щоб спробувати вирвати пістолет із його рук. І якби я спробував завдати удару ногою, я був би впевнений, що молодий чорнявий офіціант, не вагаючись, натисне на курок.
      - А тепер будьте ласкаві підняти руки над головою, "сахіб", - наказав юнак. І він зробив крок уперед, його рот скривився в диявольській посмішці.
      Я підняв руки і обережно глянув на інший сикх. Ранджит простяг йому мідний дріт. Дріт загув, коли чоловік обмотав кінці навколо своїх зап'ясть.
      "Мохан мертвий", - сказав він майже нечутним голосом під музику, що лилася з динаміків. Шоу ще не добігло кінця, як і життя Винищувача № 3, як я сподівався. - Гурнек, однак, ще живий, "сахіб". - Індійський сікх наблизився до мене, коли Ранджит підійшов ближче
      
      
      У мене під носом був стовбур люгера Вільгельміни, і раптом мені спало на думку, що вона більше не мій старий друг. Не кажучи вже про мідний дріт, який Гурнек тримав обома руками.
      «Ти заслуговуєш на гірше, — сахіб, — на набагато гірше», — сказав офіціант.
      Він грав із "легким" курком. Досить було дуже легкого тиску, і Хоуку довелося б наймати Винищувача № 4. Але перш ніж молодик привів у виконання свої погрози, Гурнек рушив за мною. Тільки цього разу мій удар ногою назад загубився в повітрі, не влучивши у ціль.
      
      
      Петля затяглася на моїй шиї, і мені знову довелося підняти руки. Я дивився прямо в приціл Люгера, але Ранджит відпустив курок і, клацнувши пістолетом, ударив мене прикладом по лобі. У той же час я спробував відсунути мідний дріт, який тиснув на мою трахею.
      Нитка розрізала мені шкіру, я не міг дихати. Я видав здавлений звук, і Ранджит, посміюючись, підняв коліно і вдарив мене в пах. Біль змусив мене застогнати, змусивши зігнутися.
      Коліно піднялося вдруге, змусивши мене вибухнути від болісного болю. - Дурень ти, "сахіб"... Кобра знає... Кобра все знає, містере Картер.
      Його голос, здавалося, виходив із темного тунелю. Я щосили намагався звільнитися, відштовхнути дріт, яким Гурнек мене душив. Але я не міг взятися за неї, вона була надто тонкою. Зі стоном я впав уперед, намагаючись дихати.
      Потім приклад пістолета вдарив мене по голові, а вдалині голос із гучномовця проголосив: - Якщо є рай на землі, то він тут... тут, тут!
      Я не повірив йому. А тим часом я ставив собі питання, чи буде у мене колись ще шанс повірити у щось подібне.
      
      
      
      
      4
      Спершу було легко.
      Оксамитова, м'яка і рівна, темна і затишна серпанок. Захисна темрява, яка змусила мене посміхнутися. Але потім вона почала палити, різати мою шкіру, як уламки битого скла. Я повинен був піти, інакше вона б розірвала мене на частини, здерла з мене живцем шкіру. Так що я рвонувся вперед, немов виринувши з морського дна. І що вище я піднімався, то більше мене розривало на частини.
      - Ні! Я… я не хочу! – Я почув свій голос. Я повторив це голосніше, намагаючись підняти тягар, що тиснув мені на очі. Я моргнув, і щось невизначеного кольору почало рухатися вперед і назад переді мною, вібруючи у просторі та поза ним.
      Я розплющив очі вдруге, потім втретє, і в той же час я намагався йти далі, поки моя голова не вдарилася про щось тверде. Вібрації припинилися, і я знову опустився, надто слабкий і сонний, щоб зробити ще один рух.
      Я не знаю, скільки часу минуло після цього. Я відчував, що мене захоплюють сни, і щоразу я намагався відштовхнути їх і розплющити очі, але щось дряпало мою шкіру, щось палило. Нарешті я почав усе спочатку, просуваючись вперед серед хвиль жару і болю.
      Потім "річ" склалася. Це була стіна, земляна стіна, яка стояла переді мною, збільшена чи зменшена... а потім нормальна. Моя голова була роздавленою яєчною шкаралупою... ніби я не пив місяць поспіль. Я стояв, притулившись до найближчої стіни, прислухаючись до найпрекраснішого звуку в світі, звуку моїх грудей, що здіймається і опускалася з кожним вдихом.
      Що дряпало і рвало мою шкіру під час цього довгого чистилища між свідомістю та несвідомим, так це підстилка, на якій я лежав на спині. Як тільки я зрозумів, що живий, я спустив ноги з лави, покритої соломою, і тремтячи встав.
      Я впираюся рукою в стіну, щоб устати. Я відчував себе наркоманом при ламанні, мене нудило. Удари, які я отримав по голові, плюс затягування дротом горла вирубали мене.
      Тепер, перш за все, я мав відновити свої сили.
      Я зробив кілька кроків, поки мої коліна не припинили згинатися. Я обійшов клітку-камеру... квадратну комірчину з глиняними стінами та підлогою. Не було ні вікон, ні навіть дверей. Пізніше, якби було майбутнє, я був упевнений, що зможу знайти стики в стіні, де мають бути двері, бо хтось... І хтось витягнув би мене.
      В одному кінці камери, ліворуч від піддону, в стіну було вмуровано дві ґрати. Обидві вони доходили мені до талії і були покриті дротяною сіткою. Я, звичайно, не збирався чекати, поки мене представлять своїм мучителям, тому я підійшов до поруччя, намагаючись оговтатися від болю, який завдав мені удару Ранджита прикладом пістолета.
      Але перш ніж торкнутися дротяної сітки і оглянути дві решітки, щоб подивитися, чи можна їх зняти, я зняв взуття. Люди, що захопили мене, залишили мене в сорочці та штанях. Стилет зник, як і "Беретта" і, звичайно, "Люгер". Я навіть куртки не бачив, але в камері не було холодно… принаймні поки що.
      Я взяв черевик і кинув його у ґрати. Нічого не трапилося. Немає іскор. Слава богу, ґрати не були електрифіковані. Я знову одягнув туфлі і потягнувся до одного з чотирьох металевих гвинтів, якими грати кріпилися до стіни. Але коли мої пальці торкнулися їх, у тиші пролунав голос, голос, який змусив мене здригнутися.
      - Доброго ранку, містере Картер. Бо зараз день, чи знаєте. Сподіваюся, тобі наснилися гарні сни, "сахіб"...
      Голос пролунав через одну з двох грат. Безперечно, за металевим екраном ховався підсилювач. Але найбільше насторожувало те, що голос був знайомим… страшно знайомим.
      «Привіт, це Картер, каже агент №3. Вірно; Хоук розповів тобі про мене все. Отже, цей ваш агент, Ананд, здається, так його звати. Ну, він не з'явився на зустріч. Ні, не потрібно вибачатися. Ми знаємо, що наша людина недосяжна... О ні, зовсім ні! Його не існує, от і все. Ні, завтра я повернуся до Вашингтона. Кобра? Я дуже боюся, що наш уряд не зможе втручатися у справи індійської служби безпеки. Ви розумієте, звичайно... Так, і дякую за турботу. Скажіть містеру Ананду, що мені шкода, що я не мав можливості зустрітися з ним».
      Настала довга пауза. А потім знову тиша. Я відійшов від ґрат і повернувся до ліжка. Незважаючи на порожнечу в шлунку, незважаючи на жахливе почуття нудоти, я повинен був визнати одне: Шива був справжнім, безжальним, холоднокровним головорізом, хитрим противником, яких я ще не зустрічав.
      Щойно прослухана мною коротка мова, телефонна розмова, яка, без сумніву, вже відбулася, були вимовлені абсолютно знайомим голосом. Це був мій власний голос, з такою самою ідеальною інтонацією, промовою та інтонацією.
      Шива підставив мене і, не гаючи часу, прибрав зі сцени індійську секретну службу. Навіть коли Ананд уже не з'являвся за своїм столом, ніхто й не думав про те, щоб поєднати нас двох. А навіщо їм, зрештою? Хіба "Нік Картер" не зателефонував незадовго до цього і не повідомив їм, що Шива - вигадка? Той же «Нік Картер» вказував, що навіть якщо «Кобра» справді існує, організація, яка так непокоїть індійський уряд, не має нічого спільного з таємничим персонажем.
      "Нік Картер" заявив про все це. І, зважаючи на все, він уже прямував додому, до штаб-квартири AX у Вашингтоні. - Я дуже вражений, Шіве. Як вам взагалі вдалося відтворити мій голос?
      "У вашому готельному номері було встановлено звуковий пристрій, містер Картер", - відповів мій голос, відтворений електронним способом з такою точністю, що я не міг не здригнутися, почувши самого себе.
      – Тоді, будь ласка, передайте мої компліменти вашим електронникам. Я обшукав цю кімнату чотири рази і не знайшов жодного мікрофона... навіть у найнеймовірніших місцях, - заперечив я, підвищивши голос, ніби сумніваючись, що він мене чує. Я не міг бачити приховані мікрофони, хоча тепер було ясно, що після успіху в моєму готельному номері він легко помістить один у камеру.
      - це один з останніх винаходів Хаджі; надзвичайно чутливий, потужний, малогабаритний мікрофон, – пояснив дублікат мого голосу.
      — Все одно, що знайти голку в стозі сіна, — сказав я.
      Мій сміх пролунав у повітрі, потім мій голос продовжив: «Дуже добре, містере Картер. Радий бачити, що ти не втратив почуття гумору. Але Хаджі, якщо ви про нього не чули, — єдина річ, яку Албанія експортувала за останні двадцять років. А тепер він працює на мене, на Кобру… на Шиву! - Голос тріумфував.
      - Ким він працює?
      - Ви чудово знаєте, містере Картер. Зрештою, AX відправив вас до Індії не лише для того, щоб викрити банду торговців зброєю чи героїном! Вас цікавить чудове відкриття Хаджі, його геніальний винахід... Скринька!
      - Скринька? – повторив я.
      - Прізвисько імітатора голосу, винахід, здатний відтворювати будь-який вокальний звук. І він маленький, містер Картер, навіть за вашими стандартними мініатюрними моделями. Не більше пачки цигарок... але набагато небезпечніше, зрозуміло.
      Я запитав. - І що ти збираєшся робити зі своєю скринькою? Я не зводив очей з металевого екрану, ніби грати могли фіксувати кожен мій рух.
      - Ти думаєш, я божевільний, чи не так?
      - Псих? Не зовсім так, Шіво. Ви набагато розумніші; зазвичай божевільні що неспроможні придумати такий складний план.
      - Дякую, містере Картер. Я ціную ваш комплімент. Ні, насправді я не божевільний, принаймні не з мого погляду. Що стосується Шкатулки, винаходи Хаджі, то ваша служба вже переконалася, наскільки вона геніальна та ефективна. Ці інциденти були просто тестами, експериментами, якщо точним.
      «Але незабаром, як тільки Хаджі вніс деякі зміни до свого пристрою, нещасні випадки перестануть бути простими експериментами. Ось бачите, містер Картер, Індія зараз є нейтральною державою між Китаєм і Заходом. За допомогою моїх партнерів у Пекіні ця країна, яка виступає як противага, впаде в одну мить, і тоді збудеться мрія моїх предків, коли Китай та Індійський субконтинент візьмуться за руки як добрі союзники, союз який триватиме довше, ніж будь-який інший у світовій історії» .
      - Я запитав. – Що за союз? Я записував усе, що він говорив, намагаючись виграти час. Тим часом, мої очі уважно досліджували межі камери. Я встав повільно, щоб не шуміти; Я не хотів, щоб Шива почув, як я рухаюся, або почув, як я шкребусь об стіни, намагаючись відкрити якусь щілину. Маю бути двері, тільки я її не бачив.
      - Китайсько-індійський союз, містер Картер, альтернатива обом націям, щоб позбавити світ протиборчих блоків. Ні, я не маніяк величі, мені начхати, що світ падає ниць біля моїх ніг. У мене є гроші більше, ніж я можу витратити. У мене також є певний вплив у моєму уряді. Але коли Китай та Індія стануть однією нацією, мій народ уже не буде «голодною ордою», як люблять називати його західні журналісти. Ми станемо могутніми, як Бхарат, давня Індія. І тоді мій народ знову повернеться до стародавніх богів, Нагам… зміїних божеств моїх предків.
      - Ми у ХХ столітті, Шива. Нелегко навернути мільйони людей. Сьогодні людей більше цікавить наповнення шлунка, аніж поклоніння зміям.
      Ти дуже мало знаєш про індійський менталітет, Картер. Я походжу з королівської сім'ї, сім'ї, що сходить до Нагу, зміїного предка. Я ношу тюрбан, ніби це змія, що згорнулась кільцями кобра з гордою головою, що лежала в мене на лобі, - відповів Шива. Голос... його голос став холодним, як у рептилії. Я був вдвічі вражений тим, що він міг говорити та перекладати свої емоції завдяки винаходові Хаджі.
      - Чому б тобі спочатку не нагодувати своїх людей? Якщо в тебе багато грошей, то чому б тобі не передати їх уряду, щоб діти не голодували? Чи боїтеся, що вони не оцінять ваш жест, що не захочуть задовольнити ваші жадібні прохання? Я закинув голову і став глузувати з його мрій, з тієї страшної мети, яку він собі поставив.
      Але Шива зовсім не насолоджувався собою.
      "Я дуже багато говорив, Картер," оголосив він. - Але я хотів, щоб ви знали, що ви справді натрапили на зміїне гніздо, і що я не потерплю таких маленьких людей, як ви. Ваш уряд не є поліцейським миром і не зможе завадити мені побачити, як мої мрії збуваються. Вже зараз китайські комуністичні війська зосередили свою увагу на нашому північному кордоні, готові позбавити Індію та інші слаборозвинені країни від ярма злиднів.
      - Продовжуй мріяти, Шіво. Влада Пекіна виставила тебе недоумкуватим, і ти проковтнув наживку... до кінця. Як тільки війська перетнуть північний кордон Індії, будьте впевнені, що Захід не буде не діяти, щоб подивитися, що станеться. Ви вестимете війну, яка зітре людство з лиця землі. Так що, можливо... але це не точно, залишаться тільки змії, нескінченність змій, які повзатимуть по пустелі та радіоактивній планеті.
      Я притулився до стіни і затамував подих. Як можна міркувати про щось із такою людиною, як Шива? І як я міг розумно говорити, коли все, про що я міг думати, був спосіб втечі? Я знав божевільних у своєму житті, але не таких логічних і божевільних, як людина, яка називала себе Шивою.
      Ні, він не хотів правити світом, він просто хотів повернутись у минуле, ціною розв'язування третьої світової війни. І від того, що він був глухим до моїх зауважень, що не бачив небезпеки свого шаленого плану, у мене по спині побігли мурашки.
      «У будь-якому разі, містере Картер, ви, серед стільки людей, що не побачите тут такого трагічного кінця. Гурнек розповів мені про смерть Мохана; Я маю намір дати вам пару можливостей. Мохан за Картера, Картер за Мохана. Тільки цього разу смерть не буде швидкою та миттєвою. Ви знаєте, скільки людей може страждати, перш ніж померти від укусу змії, містере Картер? – холодно уклав Шива.
      – Це залежить від змії.
      - Так, - погодився Шива. - Я радий, що ти ще можеш міркувати, Картер. Але на випадок, якщо ви проґавите якісь деталі, я готовий надати вам необхідні дані.
      Я притулився до брудної стіни, переставши шукати потайні двері, і повернувся назад до захованого за металевим екраном динаміка. - Давай, Шива, - сухо заперечив я. - Я весь в увазі.
      «Я ні секунди не сумнівався в цьому, містере Картер, — засміявся він. - Але я буду стислий, тому що у мене є більш важливі справи. Герпетологія є моїм хобі вже кілька років, смію додати, що я справжній авторитет у галузі плазунів, особливо отруйних. У мене є колекція близько двох десятків різних видів.
      - А яких ти вибрав для мене?
      - П'ять зміїв, Картер. Ви можете не пізнати їх з першого погляду, але вони обов'язково впізнають вас. Змії мають глибоке почуття територіальності. Вони не люблять, коли їх турбують у їхньому домі. Залежно від їхнього смертельного укусу людина може страждати від двох годин до семи-восьми днів.
      — Якщо зубчаста гадюка встромить свої зуби у ваше тіло, у вас скоро з усіх пір потече кров, містере Картер; у вас буде забарвлена кров'ю слина, сеча стане червоною. Ви страждатимете від болісного болю в животі, а смерть настане внаслідок крововиливу в мозок».
      - Справді привабливо! - Вигукнув я, не зводячи очей з будь-якого руху, шукаючи підтвердження того, що це були не прості загрози.
      - Якщо ви виберете мою улюбленицю, королівську кобру, то помрете від аноксії, повільної та болісної форми ядухи. З іншого боку, двоюрідний брат королівської кобри, азіатська кобра, має отруту, яка, як було показано, вдвічі токсичніша за стрихнін. Отже, вибір за вами, містере Картер. Якщо ви оберете кобр, ви помрете відносно жалюгідною смертю за кілька годин; якщо ви виберете гадюк, будьте готові до самого гротескного і нестерпного болю, який тільки можна собі уявити.
      - А якщо я нічого не виберу, Шіво? Що станеться?
      У тебе немає вибору, Картере, немає альтернативи. Зрештою, ви зрозумієте, яка я серйозна людина! Отже, поки я не впізнаю вашого наступника, скажімо, мені сподобався продовжити цю розмову з вами. У мене є цікава інформація, містере Картер. Дуже цікаво.
      Це було останнє, що я почув від себе, вірніше, від Шиви своїм голосом. Знову запанувала тиша, яка порушувалась тільки моїм подихом. Я зовсім похолов, впевнений, що це не надумані погрози. Шива був сповнений рішучості вбити мене, щоб побачити, як смерть прийде до мене з муками. Можливо, він був сповнений рішучості завдавати комусь болю, як вона підживлювала його абсурдні мрії та прагнення.
      Але яка б причина не спонукала його, я не сумнівався в щирості його слів. Я оглянув маленьку камеру очима; і я все відчайдушно шукав вихід, коли якийсь скрип або, вірніше, легке гудіння змусили мене звернути погляд на дві ґрати.
      Одна повільно підводилася, щоб зникнути у стіні. Чотири металеві гвинти були марними, оскільки екран керувався електронним способом. В цей момент його вже не було видно; на його місці квадратний отвір. Розум велів мені зберігати мовчання і тишу, наскільки це можливо.
      Але мені довелося зробити надлюдське зусилля, щоб залишитися на місці, коли за хвилину королівська кобра завдовжки не менше десяти футів викотилася з отвору на підлогу камери.
      
      
      
      
      
      5
      Королівська кобра вже піднялася до атакуючої позиції, піднявши голову на шиї, коли з отвору в стіні випала ще одна змія. Я не міг дізнатися її за назвою, але в неї була тверда і щільна луска, і коли вона розкладалася на підлозі, вона видавала дивне шипіння, схоже на звук вогню.
      Я ковзнув уздовж стіни, намагаючись дістатися солом'яного ліжка. Шива сказав, що надішле мені п'ять змій. Третя, довжиною понад півтора метри, у цей момент спускалася з дірки. Це була азіатська кобра, вигляд, який я одразу впізнав за характерними клиноподібними мітками на потилиці.
      Її отрута вдвічі отруйна стрихніна, згадав я, повільно рухаючись до матраца, піднесеного над землею.
      До шипіння і свисту трьох рептилій додався мій шалений сміх із гучномовця, захованого за ґратами, сміх, що наповнив камеру своїм моторошним рефреном. Засміявся Шива, скориставшись винаходом албанського вченого, щоб відтворити сміх моїм власним голосом, і він задзвенів у мене у вухах.
      - До побачення, містере Картер! — вигукнув мій невидимий ворог. - Доброго дня!
      Сміх помер разом із гротескним фінальним приспівом. Я побачив роздвоєний язик і сяючі очі четвертої змії, обрамленої в отворі. Це був крайт, різновид азіатської кобри; вона ковзнула на брудну підлогу.
      Я відкрив ніздрі; у повітрі стояв сильний запах, якийсь прогірклий на смак. Це був запах, що нагадує мускус. Я затамував подих, але запах став сильнішим, майже відчутним у тісноті камери.
      Шива продумав усі.
      Змії з їхнім гострим нюхом здавалися ще більш роздратованими: якою б природою вони не були, запахи загострювали їхню дратівливість до несамовитості. Королівська кобра, удвічі довша за інших, граційно ковзала по підлозі. Я продовжував наближатися до ліжка з матрацем, уникаючи швидких рухів, які могли б спровокувати рептилію на смертельну атаку.
      Щойно моя нога торкнулася краю дерев'яної лави, п'ята змія з'явилася з темряви дірки на протилежній стіні. Вона була найменшою з усіх, особливо в порівнянні з королівською коброю. Але розмір не мав нічого спільного з її здатністю вбивати; і я боявся цієї останньої рептилії, як і решту чотирьох разом узятих. Тепер вони наближалися до мене, що стояло спиною до стіни.
      Подобається це мені чи ні, мені довелося переміститися.
      Я кинувся вперед у простір, спочатку за допомогою напруженої розумової концентрації, а потім стрибком із підлоги приземлився на вкриту соломою лаву. Королівська кобра свиснула і кинулася на мене. Я міг бачити краплини отрути, що блищали на її гострих як бритва іклах.
      Я відсторонився, коли відчув, як вона вкусила зад мого черевика. Вона не змогла вкусити мене за кісточку. Отруйна рідина жовтого кольору капала на солому, де я стояв. Кобра поповзла по ліжку. Я швидко розстебнув сорочку та вивільнив руки з рукавів.
      Капюшон змії здавався ширшим, ніж раніше, і рептилія розгойдувалася справа наліво, готова завдати другого удару. Тим часом, решта четверо звивалися на підлозі, все ближче і ближче підходячи до матраца. Я відсахнувся так, як тільки міг, і розправив сорочку, як матадор тримає червону тканину перед розлюченим биком.
      Коли кобра кинулася вперед, щоб устромити свої зуби в моє тіло, я накинув на неї свою бавовняну сорочку і нахилився вбік. Сорочка ворушилася, як жива. Під тканиною шипіла і звивалася рептилія, намагаючись вирватися з імпровізованої пастки.
      Я не збирався чекати, поки кобра вирветься на волю, тому швидко розстебнув шкіряний ремінь на штанах. Утримуючи її кінцем пряжки за кілька дюйм над соломою, я підійшов до задньої частини лави. У цей момент єдине, що потрібно було зробити, це спробувати дістатися отвору в стіні.
      Електронне керування металевими ґратами не було активоване з того часу, як екран піднявся в стіну. Проріз, судячи з того, де я стояв на дальньому кінці камери, здавався досить великим, щоб дати мені можливий шлях втечі.
      І взагалі треба було спробувати. Інакше рептилії пішли б в атаку всі разом, і тоді не було б порятунку від насильницької і болісної смерті, що чекала мене. Змія із зубчастою лускою звивалася на всю довжину на краю ліжка.
      Це була рептилія, про яку мені розповідав Шива, з такою сильною отрутою, що, якби вона вкусила, вона викликала б крововилив у внутрішні органи і змусила б мене стікати кров'ю з усіх пір. Інші три змії, притягнуті шипінням королівської кобри, поповзли по підлозі до сорочки, що розвівалася, під якою була закрита велика рептилія.
      Змія, з іншого боку, здавалося, цікавилася тільки мною, з холодними очима, які, здавалося, відбивали кров. І, на мою думку, це була не кобра, а гадюка-рептилія, в якій Шива міг знайти своє уособлення.
      Вона була близько шістдесяти сантиметрів у довжину, з помітними блідими та темними візерунками на лускатих боках. Її рухи зовсім не були оборонними, а шипіння, яке вона видавала, заповзаючи на край матраца, змусило мене здригнутися.
      Я натягнув кінець ременя, підняв його високо в повітря, і в ту ж мить змія клацнула з неймовірною швидкістю, метнувшись в повітрі. Я опустив кінець ременя із пряжкою на голову рептилії. Метал відскочив від шорсткої луски, але удар змусив гадюк зісковзнути назад, згорнувшись кільцями один на одному.
      Це був момент, на який я чекав.
      Краєм ока я побачив заховану під капюшоном голову королівської кобри, що вилазила з-під сорочки. Тепер моє життя залежало від того, як швидко я рухаюся; Я глибоко вдихнув і стрибнув так високо, як тільки міг, убік.
      Коли я кинувся до отвору в протилежній стіні, п'ять рептилій засвистіли і зашипіли, мов хор розгніваних демонів. Я озирнувся через плече. Запах, який я відчув раніше, став сильнішим, смердючі міазми були настільки проникливими, що здавались відчутними.
      Рептилії тепер наближалися до мене, готові завдати удару і вбити. Коли я дістався до прорізу в стіні, вони були менш ніж за два метри від мене. Я підвівся, але почув шипіння кобри так близько, що обернувся і сильно тупнув ногою по брудній підлозі.
      Я нахилився, як блискавка, підняв жменю землі і шпурнув її в грізну голову кобри. Рептилія підвела голову, і я пірнув у дірку, чіпляючись за краї вузького проходу.
      Останнє, про що я думав, було те, куди веде тунель, чи були інші рептилії в проході. Щось ударилося об шкіряну підошву мого черевика, не в змозі проникнути крізь неї. Я відсмикнув ногу і рушив у темний прохід, вдарившись головою об верхню частину низького вузького тунелю.
      Не було місця, щоб повернути голову і подивитися, чи не пішла за мною в тунель якась із змій у камері. Я рушив уперед, все ще чуючи шалене шипіння рептилій позаду себе. Слава богу, у міру того, як я просувався по проходу, звук ставав тихішим.
      Шлях, яким я пішов, був єдиною можливою альтернативою вірної смерті. Навіть якщо мені вдасться убити кілька змій, ті, хто вижив, напевно зможуть встромити свої ікла в моє тіло, перш ніж я зможу їх зупинити. І навіть якби я усунув усіх п'ятьох, я був упевнений, що Шива без вагань надішле в камеру другу групу отруйних гадів. Тож у якомусь сенсі я міг вважати себе у безпеці.
      Тепер, коли я зробив свій вибір, я продовжував повзти рачки. Тунель, здавалося, трохи піднімався, був ледь помітний ухил. Він був тьмяно освітлений; відображення світла відфільтровувалося позаду мене, і бліде сяйво падало зверху. Але що далі, то темніше ставало. Джерело світла не стало більш інтенсивним. Я ледве міг бачити свої руки, коли йшов вузьким проходом.
      Навколо мене був тільки вологий бруд і затхлий запах. Я продовжував шлях кілька хвилин і, нарешті, зупинився, щоб перевести дух і провітрити голову. Я був готовий поставити своє життя на те, що електронні пристрої, встановлені Шивою в камері, не мали відео та електронного ока... мабуть, він тільки чув мене, навіть коли я не говорив. Але я був майже певен, що він не мав можливості спостерігати за моїми рухами.
      Час, здавалося, зупинився, поки я намагався знайти кінець тунелю і в той же час з'ясувати, де я перебуваю, знайти спосіб вирватися з мереж Шиви та викрити його плани китайсько-індійського союзу. Я вже не відчував ні шипіння гадів, ні того смердючого запаху... що розлився по камері.
      Дихання повітря торкнулося мого обличчя, непомітний подих. Натхненний, я продовжив рух. Жодна сигналізація не спрацювала, принаймні звичайні дзвінки чи сирени. Ясно, що Шіва був переконаний, що позбавився Ніка Картера.
      А натомість Нік Картер мав на увазі лише свого друга Шиву, розум Кобри та його потужну зброю... Скриньку. Якби я не надав АХ план винаходу чи саму штуковину, весь світ не зміг би мати справу із Шивою. Що дало мені повне уявлення про те, на що було спрямовано його плани. Але Шива змарнував важливу річ: він не відкрив мені, як він використовуватиме свою Скриньку для досягнення своєї неймовірної мети.
      Я приїхав до Індії, запитуючи, чи справді існує Шива. І тепер, коли я його знайшов, він все ще залишався безликим персонажем, хоч і з плоті та крові. Так я виявився з невідомим, невирішеним рівнянням. Мені довелося б заволодіти винаходом Хаджі, головним чином тому, що я гадки не мав, як можна використовувати імітатор голосу для встановлення абсолютної влади у всьому світі.
      Вологі стіни з утрамбованої землі дряпали мені руки та плечі, на груди капав піт. Я не міг зупинитися зараз, але тунель звужувався, і мені треба було продовжувати рухатися вперед, навіть якщо поверхня стін здирала з мене шкіру.
      Мені з'явилося бачення себе, що застряг у тунелі, з якого немає виходу. Мої нігті були зламані та закривавлені, мені здавалося, що я кріт, який ледве пересувається у своєму лігві. Але коли я почав втрачати надію, мій погляд зупинився на чомусь, що змусило мене раптово зупинитися.
      Переді мною був бар'єр. Штучне світло проникало через дві щілини у дерев'яній панелі квадратної форми. Не видавши жодного звуку, я поповз уперед, тягнучи своє зігнуте тіло в цей тунель.
      З іншого боку дерев'яного бар'єру не долинало жодного звуку. Я притулився одним оком до щілини, не маючи жодного уявлення, що за нею. Кілька валунів, каміння, великих шматків дерева і велика калюжа стоячої води були першими, що я побачив. Потім почулося знайоме шипіння змій.
      Виринувши з-під валунів скелі, морський змій підняв свою довгу струнку шию з напрочуд маленькою головою над поверхнею стоячої калюжі води. Щось упало зверху, закривавлене сире м'ясо. Майже одразу ж його зжерла голодна змія. Потім ящірка була кинута в нору. Королівська кобра розміром приблизно з ту, яку я залишив у камері, піднялася до характерної для неї позиції для атаки.
      Ящірка кинулася до скель, але кобра виявилася швидше. Схиливши набік голову з капюшоном, він кинувся вперед, впиваючи зубами в луску шию звіра. Ящірка боролася секунду, і кобра ковзнула назад; Я бачив, як укушена тварина рухалася, як п'яна, нахиляючись на бік і судорожно трясучись лапами. Потім кобра проковтнула її головою вперед.
      Наситившись, велика рептилія згорнулася навколо скелястого валуна, наче гріючись на полуденному сонці. У нору попадало більше їжі – щури, ящірки, сире м'ясо. Я підняв голову, намагаючись побачити, хто годував колекцію змій Шиви.
      Але діра мала кам'яні стіни, а дерев'яний люк, розташований унизу, не давав мені повного огляду. Коли змій нагодували, шипіння стихло. Я зрозумів тоді, що Шива використав тунель, щоб заманити голодних рептилій у мою камеру, безсумнівно, розбудивши їх смердючим запахом, який він поширив маленькою кімнатою.
      Тепер дерев'яний люк був опущений, і я не зводив очей із щілини, чекаючи, поки всі рептилії будуть нагодовані. Ніщо у світі не змусить мене спробувати втекти, доки кожна змія не буде більш ніж сита. Після їжі вони не будуть такими агресивними, як п'ять особин, яких я залишив у камері. Я досить добре знав звички рептилій, щоб знати, що будь-який раптовий рух, що загрожує їхній безпеці, змусить їх напасти, навіть якщо голод вщухне.
      Так що я чекав, поки вони з'їдуть все до останнього шматочка. Це було огидне видовище: змії, кобри та інші рептилії неодноразово нападали, проковтуючи своїх жертв, котрі конвульсивно брикалися. А я тим часом намагався з'ясувати хто відповідає за роздачу їжі. Нарешті я помітив довгу звивисту руку, що простяглася над краєм зміїної ями.
      "З'їдять все, що їм дають", - сказав холодний саркастичний голос.
      Якщо Шива, як і раніше, залишався безликим голосом, то цього разу пам'ять мене не зрадила. Голос був мені дуже знайомий. Востаннє я чув її два дні тому, коли вона шепотіла мені ніжні слова кохання. Тоді я відчув бажання, пристрасть. Тепер я відчував, як у мене закипає гнів.
      Це була Ріва Сінгх, красива темноволоса дівчина, яка годувала змій.
      
      
      
      
      6
      Може, мені не варто було так дивуватися. Може, мені варто було поставитися до цього зі звичайним цинізмом, у якому мене так багато хто звинувачує, називаючи холодним, жорстким, нездатним до емоцій. Адже коли часто ризикують життям, не можна не стати «крутим», з нещадним цинізмом дивитися на обличчя жорстоким реаліям світу.
      І все ж я тримав Риву у своїх обіймах без грубості, але з почуттям ніжної ніжності, яке рідко відчував раніше. Хоча вона була незнайомкою, я пам'ятав ту теплоту і бажання, які вона пробудила в мені, те вишукане задоволення, яке вона мені принесла. Досвід, який важко забути.
      Але почувши її слова, зрозумівши, що це була просто приманка, приманка, покликана відвернути мене, коли Мохан і Гурнек увірвалися в мій готельний номер, я збожеволів від люті. Втеча тепер стала більшою, ніж просто питанням виживання. Я хотів, щоб Ріва відчула той самий шалений жах, якому зазнав я в камері, той самий нестерпний біль.
      Довга тонка рука зникла з поля зору. Останньою жертвою стала чорна миша, укушена і проковтнута змією за один ковток. Нарешті, коли запанувала тиша, я простяг руку і почав обережно штовхати дерев'яний люк, що стояв між мною та свободою.
      Ніщо не заважало мені зараз підняти панель, але я все одно не поспішав. Довелося діяти гранично обережно, не роблячи хибних ходів. Я оглянув нору на випадок, якщо якась із змій не заспокоїлася. Але нічого не рухалося. Нічого, окрім дерев'яного бар'єру.
      Нарешті, піднявши люк, я ковзнув назад у тінь і затамував подих. І тут розподіл часу був важливим елементом, вирішальною частиною мого плану. Я все ще стояв рачки; стіни тунелю дряпали мої спітнілі руки та плечі. Це буде нелегко, по-перше, витягти себе з проходу, а потім перетнути дірку, щоб піднятися на грубі кам'яні стіни.
      Але так, ця остання місія була легкою від початку. Небезпека – моя сильна сторона, виклик – основа мого існування; Я напевно не став би винищувачем номер 3 через своє красиве обличчя. Так що це не той випадок з моїм досвідом, який я придбав, працюючи в AX багато років.
      Ось чому я не хотів ризикувати. Я стримувався доти, доки не переконався, що мені не пропонується жодної іншої можливості, окрім тієї, яка була у мене зараз. Тільки тоді я перекидався всією своєю вагою з боку на бік, звільняючись від грубих стін тунелю.
      Мої очі вже звикли до світла, тому я вже не відчував себе кротом поза його лігва. Я виставив голову та плечі вперед і обережно зазирнув у дірку. Королівська кобра все ще згорнулася калачиком на великому валуні, відвернув голову в капюшоні; інші змії лежали у розслабленої, неагресивної позі.
      Біжи, Картер, біжи швидше!
      Я поповз уперед, все ще зігнувшись удвічі. Жоден цікавий погляд не звернувся в мій бік, у дірці нічого не ворухнулося. Гаразд, поки що все добре. На цей час я повністю вийшов з тунелю і відчув їдкий запах рептилій, що висів, як туман, на дні їхнього лігва.
      Я швидко вирахував відстань між життям і смертю, смертю після довгої агонії від укусу змії. Мені треба було дістатись до протилежної стіни і забратися на верх дірки, перш ніж змії помітили, що відбувається.
      Я рухався, поки повністю не встав на ноги, притулившись спиною до стіни. Я чув, як хтось рухався над ямою, що легке човгання. Я сподівався, що Ріва була одна, але дізнатися про це було неможливо. Я глибоко вдихнув, різко випростався і стрибнув уперед.
      Я приземлився на спину королівської кобри, що згорнулася спіраллю. Зрозуміло, що це було заплановано. Але я не став чекати, якою буде реакція кобри. Я вже чіплявся за великі кам'яні брили, що утворюють зовнішню стінку нори, коли знову почув знайоме шипіння змії.
      Я навіть не мав часу озирнутися через плече. Я щосили штовхнув своє тіло вперед, сильно відштовхуючись ногами і одночасно рухаючись. Я помітив, що мій черевик торкається чогось м'якого, але не озирнувся, щоб подивитися, що це було. Я вчепився руками за край кам'яної стіни і переступив через край ями.
      Отвір був заповнений шипінням і вереском рептилій, що прокинулися. Вони розгойдувалися, стрибали у повітрі, перелітали з каменю на камінь; для мене це схоже на перегляд повтору шоу. У мене не було часу зупинитися і перепочити. Через секунду я знову встав на ноги, і в ту ж мить Ріва Сінгх вигукнула здивування.
      Я кинувся до дівчини і затиснув їй рота рукою, стримуючи протестуючі крики. Деякий час вона енергійно боролася, лягаючись і дряпаючись, як маленький звір; але зрештою вона замовкла. Вона щойно перестала годувати інших рептилій, які у менших скляних клітинах, у кімнаті, що була поєднання приватного зоопарку і герпетологічної лабораторії.
      Я зігнув її руку, доки вона не впала вперед; Я помітив, що її кістки рипнули. У мене промайнула шалена думка... спогад про її м'яке, тепле тіло, коли я тримав її на руках. Ріва була однією з найсексуальніших жінок, яких я коли-небудь зустрічав. І тепер я зрозумів, що вона мене обдурила, зрадила!
      - Не говори! - прошипів я. - Ані слова!
      Я підняв її зігнуту руку ще вище і затиснув закривавленими пальцями її рота. Жінка в паніці задихалася. Я запитав. - Сюрприз? - - Тільки не кажи мені, що ти не знала, що я тут, повія!
      Вона намагалася говорити, і тоді я трохи відірвав руку від її рота, щоб вона пробурмотіла: - Я... я не знала, клянусь...
      - Ага, як ти не знав про Мохана і Гурнека, га? Це не гра, Ріва, це життя, пам'ятай це.
      Вона люто замотала головою, відкидаючи моє звинувачення. Я знову послабив хватку на її губах, щоб вона могла говорити.
      - Я не знала, - повторила вона, важко дихаючи, коли я тримав її руку за спиною. - Я нічого не знала, Нік. Повір мені, я тебе благаю! Ви повинні мені повірити.
      - Молодець, отримати кулю в голову... як це мало статися тієї ночі? - спитав я, не зводячи очей з дверей до лабораторії. – Де ключ? - Але я не чекав, поки Ріва відповість мені. Я поліз у кишеню його халата і знайшов те, що шукав. Я потягнув дівчину за собою; її бавовняні тапочки ковзали по брудній підлозі.
      Я зачинив двері зсередини і поклав ключ у кишеню; потім я відштовхнув Риву назад у дальній кінець довгої вузької кімнати. Вона перестала чинити опір, і коли я притиснув руку до її гнучкого тіла, я відчув прискорене биття її серця.
      — Він… він ніколи про тебе нічого не розповідав, — простогнала вона.
      – Хто?
      - Шива... мій дядько.
      - Ваш хто"?!
      - Мій дядько. Він – мій дядько. Нік, будь ласка, дозволь мені пояснити, що він зі мною зробив... - пробурмотіла вона. - Послухай мене, а потім... а потім, якщо ти мені не повіриш, давай, роби що хочеш.
      Я залишався незворушним. Я б не дозволив собі вдруге обдуритись жіночим хитрощам цієї маленької дівчинки. Втім, нічого страшного в тому, щоб це почути, розсудив я, тим більше що коли людина благає зберегти своє життя, вона часто говорить правду. А потім Ріва, якщо вона говорила правду, була найближчою стежкою до Шіви.
      "Так, я намагалася познайомитися з вами, щоб отримати інформацію, я визнаю", - знову задихалася вона, коли я змусив її сісти на дерев'яне стілець.
      У мене не було жодної зброї, крім рук, але я не думав, що дівчина була озброєна і могла зіграти зі мною злий жарт.
      - То це була ти. Чому ти брешеш, Ріво? Ти обманювала мене з самого початку, зізнайся!
      Вона не розуміла всіх слів, але, здавалося, розуміла сенс того, що я їй казав. "Я просто повинен був поставити вам кілька запитань", - відповіла вона. - Дізнатися, чому ви приїхали до Індії. Мій дядько більше нічого мені не сказав, він не згадав двох чоловіків, які увірвалися до вашої кімнати!
      Вона повернула до мене личко, наївне і бешкетне личко, з пасмами чорного волосся, що спадало їй на лоб. Вона прошепотіла, її слова ледь чутно. Якби вона не була така безневинна, як стверджувала, вона б уже намагалася кричати, розсудив я, щоб привернути чиюсь увагу. Але, можливо, вона намагалася виграти час, думаючи, що решта помітить її відсутність. Я нічого не міг прийняти як належне на віру.
      Тож тобі було доручено отримати деяку інформацію. Чому? - продовжував я холодним голосом.
      - Тому що Шива змусив мене це зробити, Нік. Я не знала, що ти тут. Взагалі, я навіть не знала, що з тобою сталося після того, як я вийшла з готелю. Я не могла залишатися там, коли Мохан був мертвим.
      - То він тебе "примусив"? – повторив я.
      — Будь ласка, послухай мене, — пробурмотіла вона. - Дозвольте мені все пояснити з самого початку.
      Я знову запідозрив, що він намагається виграти час, але тон його голосу був щирим, тривожним. Я мусив її вислухати. Якби вона говорила правду, Ріва могла б привести мене до Кобрі; якщо вона брехала, мені все одно довелося б її слухати і намагатися вловити в її словах хоч якусь підказку, все, що давало мені цю підказку. Я стояв поруч із нею, готовий різко перервати її розповідь, якщо хтось з'явиться у лабораторії.
      Рива не робила хибних рухів. Тон її голосу не змінився, коли вона почала пояснювати, що Шів змусив її приєднатися до організації «Кобра». - Він тримає в себе мого батька, Нік... його старшого брата, і якби я звернулася до поліції або до когось із уряду, він не роздумував би, перш ніж убити його. Мій батько дуже хворий, відчайдушно хворий. Мій дядько погрожував не тільки вбити його, але й позбавити його будь-якого лікування... якщо я не виконаю його наказ.
      - А де зараз твій батько?
      - Я не знаю. Шива тримає його десь у полоні, але не в цьому будинку.
      Я завжди вважав себе знавцем людей, які вміють вгадати, щира людина чи ні. І тепер, хоч я й тримав вухо гостро, чекаючи якоїсь інтонації в голосі, яка могла видати її, незважаючи на мій початковий гнів, я виявив, що повірив розповіді Ріви. Насамперед тому, що це мало сенс. Особливо якщо Шива шантажував її через батька, щоб змусити її брати участь у його брудних планах.
      — Є ще щось, що треба пояснити, — сказав я.
      Але цього разу мене перервали. Хтось рухався по той бік дверей. - Ріва? - покликав чоловічий голос. - Чому двері зачинені? Впусти мене!
      - Хто це? - Прошепотів я, змушуючи дівчину встати зі стільця.
      - Один із людей мого дядька, Нірад.
      - Я знаю його. Вдай, що нічого не сталося. Довіряти їй було ризиковано, але в цей момент у мене не було іншого вибору.
      - Хвилинку! - крикнула Ріва. І вона кинула на мене зляканий погляд, коли я вручив їй ключ і штовхнув її до дверей.
      Я швидко оглянув лабораторію, але не зміг знайти нічого, що мені було б потрібне як зброя для боротьби з Нірадом. Ну, в будь-якому випадку, напередодні я показав йому пару речей, так що мені не важко було зробити це по-своєму. Я стояв за дверима і чекав, нагостривши вуха, поки молодий індіанець продовжував крутити ручку, просячи Риву відкрити її.
      Що раніше він увійде, то швидше його знешкоджу, вирішив я.
      Були Нірад, Ранджит, Гурнек, Хакші, Шива та Бог знає, скільки ще. У будь-якому випадку, підсумував я собі, мені потрібно було з чогось почати пошуки голосового імітатора, яким володіє Шива, і Нірад був хорошим початком, як і всі інші.
      Рива простягла тремтячу руку, вставляючи ключ у замок.
      Якби вона змінила мені зараз, усе стало б складніше; але це був єдиний спосіб дізнатися, чи вона збрехала мені. У цей час вона повертала ключ у замку, щоб відчинити двері лабораторії.
      
      
      
      
      7
      - Що це означає? — спитав Нірад. Індіанець більше не носив бинтів і замінив форму офіціанта традиційним одягом.
      «Я не… я зрозуміла, що двері зачинені», — відповіла Ріва, задкуючи назад. Я напружився, бо ще не був певен, що вона не попередить Нірада про мою присутність за дверима.
      Молодий чоловік, не спромігшись озирнутися, увійшов до лабораторії і зачинив за собою двері. – Нехай це більше не повторюється! — вигукнув він так зарозуміло, як хизувався в барі.
      Рива зробила крок назад, явно близька до того, щоби втратити контроль над своїми нервами. Його жести видавали його нервозність. І тоді я повірив їй і вирішив довіритися їй навіть після того, що сталося.
      — Ваш дядько бажає бачити вас у своєму кабінеті, — сухо заявив індіанець. - Негайно.
      Слово повисло в повітрі, як сигнал, що спонукав мене до дії. Знову ж таки, це було «тхеквондо», яке вивело б мене зі складної ситуації. Я кинувся вперед, майже летячи повітрям, щоб завдати потужного удару.
      Я цілився в селезінку Нірада; ударна сила "ча-ки" повалила його на землю. Індіанець перекотився на бік, його обличчя спотворила гротескна гримаса болю.
      Я сів навпочіпки і використав всю вагу своїх грудей і стегон, щоб ударити його в щелепу. Нірад упав навзнак під ударом «джи-лу-ки», його голова звисала набік; Я зрозумів, що кісточки моєї руки розтрощили йому лицьові кістки. Але він не здавався.
      - Закрий двері! - прошипів я Ріві. Дівчина кинулася вставляти ключ у замок.
      Ніраду вдалося розвернутися і стати на ноги. Він затремтів і поліз за пояс своїх штанів, я побачив ручку пістолета, яку він намагався втримати. Далі все відбувалося як у сплутаному сні, низка дій, продиктована роздумами. Я швидко метнувся праворуч і розвернувся, піднявши ліве коліно до пояса. Стоячи на одній нозі, я приземлився на коліно і відразу напружив ліву ногу ідеальним ударом.
      "Джоп-че-ки" вдарив його по зап'ясті, вибивши пістолет на підлогу. Тепер, коли він був беззбройний, молодий індіанець дивився на мене дикими очима. Від переляку його звичайна зарозумілість випарувалася, він почав відступати, а на його щелепі від щойно завданого удару почав розширюватися темно-синій синець.
      Він відкрив рота, щоб закричати, і тоді я буквально підстрибнув до його горла, притискаючи великі пальці до гортані. Нірад, здавалося, задихався, але в неї ще вистачило сил підняти ногу і вдарити мене в пах. Сліпучий біль змусив мене послабити хватку на шиї іншого. Я похитнувся, щоб перепочити; Мені довелося нахилитися до підлоги, стиснувши руки на грудях.
      Нірад кинувся до дверей. Я стрибнув уперед, все ще не в собі від отриманого страшного удару. Я стрибнув на нього, схопивши ноги. Він упав із глухим стукотом.
      Я відразу ж опинилася на ньому зверху, упершись колінами в його стегна. Я запитав. - Як твої очі, Нірад? - Все ще було видно сліди звернення, яке я надав йому в барі, де він працював.
      Замість відповіді він кинувся вперед усією своєю вагою, намагаючись скинути мене. Якби я зламав йому ключицю, я б проламав йому грудну клітку, і він більше не зміг би піднятися. Тому я підняв руку в прийомі карате.
      Але Нірад, мабуть, був фанатом фільмів про бойові мистецтва, інакше хтось навчив його основам карате. Як тільки я підняв руку, він фактично парирував мій ріжучий удар "сон-нал мак-ки". Це мало мало стати бійкою, і це було те, чого я хотів.
      — Отже… ти краще, ніж я думав, — зауважив я, одхиляючись, щоб знову стати на ноги.
      Він теж підвівся і похитнувся, коли я почав кружляти навколо нього. З хрипким криком я кинувся вперед, завдавши смертельного удару в сонячне сплетіння, а потім ліктем у щелепу. Спільної дії «пан-де джи-лу-ки» та «пал-куп чи-ки» було достатньо, щоб не тільки похитнути його впевненість, а й зламати йому два ребра.
      Нірад відступив назад, сп'янілий болем. Я не дозволив себе торкнутися. Шива був сповнений рішучості змусити мене померти страшною смертю, і пам'ять про вбивцю Ашока Ананда все ще була жива в моїй пам'яті. Тим більше, що Ашока ніколи не становив серйозної загрози ні Шиві, ні незаконним операціям Кобри.
      Тому я не відчував жалю до Ніраду. Він був найманцем... кілером на службі у шаленого вбивці. Той, хто недооцінив мене, проігнорувавши мою наполегливість та інстинкт самозбереження.
      Я не думаю, що він міг знову битися, з розбитою щелепою і двома зламаними ребрами. Може, навіть із проколотою легеням.
      Але поки я спостерігав за ним, він продовжував боротися із фізичною агонією ціною свого життя. Він буквально дряпав підлогу, намагаючись схопити пістолет, що впав. Він навіть встиг перехопити його пальцями, перш ніж я встиг зупинити його.
      - Я думав, ти нарешті почав розуміти мій хід думок, Нірад... - сказав я і стусаном розбив йому пальці, знову відправивши пістолет у політ. Зброя відскочила від одного з лабораторних столів і впала на підлогу.
      Не йшлося про те, щоб вивести молодого індіанця з ладу на даний момент. Він дуже багато бачив, особливо співучасть Ріви. Навіть якщо я зв'яжу його і заткну рота, рано чи пізно він розповість Шиве, як його племінниця допомогла мені втекти.
      Мені здається, я відчув натяк на співчуття до бідолахи. Але я розумів, що зрештою був замішаний не один чоловік, а мільйони людських життів. Якби Шива здійснив свої плани, Захід не став би свідком утворення індокитайського блоку без втручання. При цьому було б задіяно весь арсенал ядерної зброї, починаючи з міжконтинентальної балістичної ракети «Тритон» із термоядерною боєголовкою. А кінцевий результат був лякаючим навіть для загартованих і холоднокровних чоловіків.
      "Холоднокровний" - не те визначення, яке мені підходить. Я не садист, але з часом і досвідом я, звичайно, "запеклий". Нірад був на моєму шляху, шляху, що привело до успіху моєї місії. Довелося зіткнутися із реальністю ситуації. Отже, поки молодий індіанець скорчився на підлозі, ридаючи, як перелякана дитина, я ривком змусив її встати на ноги і штовхнув до кам'яної стіни зміїної ями.
      Його обличчя було залите кров'ю, через що на щоках утворювалися дивні візерунки, рот був напіввідкритий, а язик звисав, як зламане крило птаха. - Ні... "сахіб"... будь ласка, ні... я...
      - Ти просто виконував наказ, я знаю, - перебив я його, закінчуючи фразу. - Я теж, Нірад, я також.
      Позаду нього я чув, як рептилії свистять і шиплять, ударяючись об кам'яні стіни ями. Нірада не змушували працювати на Кобру, він пішов на це за власним бажанням. Тут, зараз він закінчить свою роботу набагато раніше, ніж припускав.
      Коли він зрозумів, що це мав на увазі, його ставлення раптово змінилося. Він спробував звільнитися ногою, що потрапила мені в обличчя, і прошипів: - Шива хоче бачити тебе мертвим! - Я не став зациклюватись на цій перспективі.
      "Можливо, Нірад, але тебе тут не буде, і ти не побачиш, що станеться". - Я не міг більше гаяти часу. Мій кулак потрапив йому в підборіддя, і він упав горілиць. Я схопив його за пояс штанів. Нірад спробував закричати, але зламані ребра дозволили йому лише приглушено застогнати. - Вдалої поїздки! — вигукнув я і шпурнув через край ями.
      Він спробував учепитися за край, але не зміг. Його ноги затремтіли в повітрі, потім індіанець упав навзнак і опинився в штучному ставку, де я бачив, як жахливі морські змії ворушили свої голови.
      Булькання у воді, ворушіння кілець та хвостів. Тіло Нірада звело в агонії. Індіанець повернувся на бік, намагаючись вибратися зі стоячої води. Морський змій встромив свої короткі зуби в його передпліччя; потім він сам вийшов із води, невпевнено рухаючись зі своєї стихії. Але він залишився зі своїми іклами, що встромилися в руку чоловіка, з дивною жахливою завзятістю.
      Коли він нарешті покинув свою здобич, а Нірад спробував стати як збожеволілий, втрутилася королівська кобра, щоб показати, що ніхто не може потривожити її спокій на її території. Я спостерігав за цією сценою з якимсь зачарованим жахом. Це було те, що вигадав для мене Шива. Кобра встала і захиталася у повітрі.
      Нірад не встиг ні закричати, ні подумати про втечу. Рептилія мчала зі швидкістю блискавки, і в той же час зубчаста луска гадюка встромила свої ікла в кісточку молодого індіанця. З губ Нірада зірвалося судорожне булькання. Я спостерігав за ним, поки яма оживала зі свистом, шипінням, хлистами.
      Спазматичне тремтіння трясло тіло індіанця. Його ноги підкосилися, руки вчепилися в комір сорочки, наче він не міг дихати. Він задихався від отрути кобри, яка паралізувала нервові центри дихання.
      На обличчі та руках Нірада з'явилися червоні плями; була внутрішня кровотеча. Змії, не перестаючи шипіти, неодноразово били його, встромляючи свої зуби в змучену плоть серією смертельних укусів. Я відвернувся, коли язик Нірада висунувся з рота, і тепер він не міг вимовити жодного слова.
      Стук понівеченого тіла, що падає на дно ями, був неминучою похоронною піснею; Смерть настане за кілька хвилин. Але це була не моя черга, на щастя.
      "Це те, що хотів для мене твій дядько", - сказав я Ріві. - Один укус за іншим.
      Вона сиділа у кріслі, закривши обличчя руками. Коли я говорив, вона підводила голову і дивилася мені у вічі. Її щоки були мокрі від сліз, чорні очі дивилися серйозно і холодно. Вона не втратила контроль над своїми нервами, навіть після страшного видовища, свідком якого вона стала.
      - Добре, - прошепотіла вона. - Я щаслива. Коли-небудь я розповім тобі про все, про звірячі та принизливі речі, які мій дядько змушував мене робити зі своїми людьми... свинями, які працюють на нього, які поклоняються йому, якби він був Нагом, богом. Нірад заслуговував на гірше, запевняю вас.
      Тільки тоді Ріва, здавалося, була на межі непритомності, її обличчя відбивало сильні емоції. Я обережно підняв її та взяв на руки. Вона тремтіла. Я притис її до себе, торкнувся її шиї легким поцілунком. Незабаром я сподівався, прийде час і для нас, час, коли ніхто не перериватиме. Але тепер я повинен був піти, і що швидше я поїду, то краще.
      Вона відчула мій неспокій і відсторонилася від мене.
      - Я спитав її. - Де ми? Яке найближче місто?
      - Я все розповім, - відповіла вона. "Але спочатку ти повинен зв'язати мене, інакше мій дядько зрозуміє, що я допомогла тобі втекти і дати померти моєму батькові". Мене, мабуть, він також заб'є.
      Вона пішла за мотузкою, і я вказав на стілець. Потім, коли вона пояснила все, що мені потрібно було знати, я обмотав мотузком її талію та кісточки, бажаючи, щоб сцена виглядала природно.
      Я коротко розповів їй, яка мета моєї місії; Я міг довіряти їй, коли вона стала цінним союзником. Але я не хотів наражати її на небезпеку.
      І коли я зрозумів, що я їй потрібен, можливо, більше, ніж вона мені, останній сумнів зник, поступившись місцем найповнішої довіри.
      — Агра всього за кілька миль звідси, — пояснила дівчина. - Одразу за віллою йдіть головною дорогою: вона приведе вас прямо в місто. Ми повинні зустрітися сьогодні ввечері: я намагатимуся отримати більше інформації. Для тебе.
      - Для нас, ви маєте на увазі. За життя та спасіння твого батька, - нагадав я їй.
      Коли було призначено час зустрічі, я знайшов у шафці якісь ганчірки, заткнув їй рота і зібрався йти. Я востаннє переконався, що шнурки туго затягнуті, щоб не викликати підозр у Шиви.
      Пістолет Нірада лежав на підлозі. Я засунув його в задню кишеню, потім схопив коротке біле вбрання, що висів у шафці, і одягнув його... примітивну сорочку, яка, принаймні, задовольнила б мої нагальні потреби.
      Рива відвернулася. Сльози почали зволожувати її щоки. Я хотів повернутися, дати їй зрозуміти, що все буде на краще; але щось зупинило мене, можливо, страх ніколи більше її не побачити. Я думав про Ріва Сінгх, але першим на думку спало почуття агента AX. Я міг розчарувати Ріву, але я не міг розчарувати свій уряд і довіру, яку він надав мені... не тоді, коли мільйони людських життів були в небезпеці від абсурдних мрій, злочинних планів божевільного.
      
      
      
      
      8
      Прислів'я зручне у використанні, тому що вони лаконічно виражають загальнолюдські істини: вони легко пристосовуються до різноманітних ситуацій. Що спало мені на думку, коли я залишив Ріву Сінгх одну в лабораторії, з колекцією отруйних рептилій і тілом офіціанта, що гротескно лежить в ямі, було: «Коли йде дощ, не обов'язково всі промокнуть».
      Події не траплялися потроху; вони буквально обрушилися на мене з тих пір, як я прибув до Нью-Делі на два дні раніше. За цей короткий проміжок часу, після того як я неодноразово ставив питання, чи не слідую я за принадою, яка заведе мене в безвихідь, Шива зумів заманити мене в своє лігво. Це був нелегкий шлях, і мені не довелося побачити таємничого Шіву... останнього хазяїна Хакші та мозку Кобри. Але я отримав більш ніж достатньо доказів, щоб переконати себе, що це не вигадка. Людина існувала, хоча ми й не зустрічалися віч-на-віч.
      Рано чи пізно це теж станеться, задовго до того, як він дізнається, що я маю що йому сказати. Але тепер мені потрібно було дістатися до Агри до того, як він або його горили виявлять мою втечу, перш ніж вони заглянути в камеру і не знайдуть її порожньою, якщо не брати до уваги п'яти розлючених змій.
      Лабораторія виходила у вузький коридор із утрамбованими земляними стінами. За стінами особняка Шиви я почув низькі, гучні звуки удуда. Рядок «Пу…пу…пу» змінився сигналом тривоги, який ніби відбивався в кожній моїй думці, у кожному русі. Я навшпиньки пройшов вузьким проходом, і в ту ж мить в повітрі пролунав голос, що луною пролунав з далекого кінця проходу.
      - Нірад? Що ти тут робиш? Ти ж знаєш, він не любить чекати...
      Мабуть, це був Ранджит чи Гурнек, мабуть, перший, бо обличчя Гурнека все ще було забинтоване. Я вловив нетерпіння в голосі чоловіка і присів у ніші у коридорі, коли до мене наближалися кроки. Я глянув і побачив Ранджит. Його сорочка була розстебнута на грудях, а зашморг, який він носив на шиї, випромінював металевий блиск. Індіанець постукав у двері лабораторії, і я не став чекати на його реакцію.
      Згинаючись надвоє, я побіг у інший коридор, у якийсь лабіринт. Я був на віллі, розсудив я, а зазвичай на віллі є двері, а то й більше. Я знайшов її за хвилину. Я штовхнув масивні, химерно інкрустовані дерев'яні двері і моргнув, намагаючись звикнути до сліпучого світла ранкового сонця.
      Внутрішнє подвір'я, здавалося, було повністю перенесене з якогось середземноморського місця. Густе листя, квітучі кущі, пишні рослини. Очевидно, Шива не пошкодував коштів, щоб відтворити точну копію куточку родючої сільської місцевості на півдні Франції.
      М'яко зачинивши двері, я побіг по усипаній гравієм доріжці, що починалася від дверей на боковому фасаді. Стежка призвела до густого скупчення ялівцю та кущів, акуратно підстрижених та доглянутих. Загальна тривога ще не спрацювала, і я, звичайно, не збирався чекати, доки вона спрацює. Швидкий погляд через моє плече підтвердив, що Ранджит досі не встиг попередити інших.
      Але я знав, що це кілька хвилин. Я не міг знайти ні воріт, ні іншого виходу, крім паркану з дерев. Я втиснув голову і шию в плечі і ступив уперед, голими пальцями відсунувши перешкоду з гілок. Я наробив більше шуму, ніж хотів, але ця місія вже обернулася катастрофою з самого початку, і зараз справи не пішли на поправку.
      Гілки буквально зривали з мене одяг, хльостали обличчя та очі. Позаду мене я почув легкий рух, плутанина голосів ставала все виразнішою. Я продовжував пробиратися крізь гілки і нарешті звільнився; Я стояв на краю запорошеної стежки, що веде вздовж вілли.
      Не було навіть часу перепочити. Я побіг, піднімаючи з кожним кроком клуби пилюки. Попереду мене луною лунали слабкі звуки приглушеної музики: я слідував за звуком, сподіваючись, що він походить від вантажівки або фургона на дорозі в Агру.
      Якщо я правильно пам'ятаю географічне положення, Агра була приблизно за три години їзди від Нью-Делі і була всесвітньо відома як місце, де знаходиться Тадж-Махал. Якщо відвідування міста не входило до моїх планів, то Шива був.
      Я вийшов на дорогу. Вона була неймовірно вузькою, єдина смуга, якою рух йшов в обох напрямках. Сезон мусонів розпочнеться за кілька місяців, тому дорожнє полотно було голим і пустельним, однорідним простором темного пилу. По обочинах дороги тяглися зморщені дерева, а на викривлених гілках сиділи стерв'ятники, безмовні пожирачі страхітливих трупів з голими головами.
      Ріва не мала часу дати мені докладні вказівки. Я подивився вниз дорогою в обох напрямках, але не побачив нічого, що вказувало б мені точний шлях до Агри. Я примружився від яскравого сонця і за мить побачив сім'ю, що зігнулася навколо невеликого вогнища з іншого боку дороги.
      Двоє дорослих і четверо дітей дивилися на мене з неприхованою цікавістю. Я вирішив ризикнути і побіг через вулицю, різко зупинившись, коли добіг до групи. Худий чоловік, одягнений тільки в пояс на талії, підняв обличчя, щоб подивитися на мене, не намагаючись підвестися. Він був, мабуть, років на десять молодший за мене, але зморшкувате, запале обличчя робило його вигляд набагато старшим.
      - Агра? - спитав я, як тільки було встановлено, що ніхто з них не розмовляє англійською. Я вказав надвір і знову запитав: - Агра?
      Мати і батько обмінялися здивованими поглядами, а двоє з чотирьох дітей почали смикати мене за штани. - "Бакшиш, бакшиш!" - повторювала зовсім гола дівчинка, однією рукою смикаючи мене за штанину, а іншою вказуючи на рот. Його тонкий, м'який голос продовжував благати.
      На віллі вони забрали мою куртку разом із гаманцем і грошима, які я тримав у внутрішній кишені, так що все, що я мав із собою, — це жменя рупій, які я отримав від Риви. Ще одна проблема, яку можна додати до інших. Однак я знайшов мідну монету і поклав її на долоню протягнутої руки голодної дитини.
      - Агра, - повторив я, нервово поглядаючи на огорожу, що приховувала віллу. - Тадж Махал...
      - Ах, "сахіб", Тадж-Махал! - сказав чоловік. Він усе ще стояв навпочіпки, але підняв свою кістляву руку, щоб вказати мені шлях, ліворуч від вілли.
      Я знову побіг, відчуваючи різкий біль у стегнах. Залишалося тільки сподіватися, що машина, віз, будь-який транспортний засіб проїде повз, щоб допомогти мені дістатися Агри. Але замість автомобіля або фургона я почув шум, який одразу ж повернув мене до мішанини подій, що відбулися першого вечора з моменту мого приїзду в Нью-Делі. Це був кашель, а потім рев мотоцикла позаду мене.
      Я продовжував тікати, повертаючись кожен метр. Зі стежки, що оточувала віллу, на головну дорогу виїхав мотоцикл із двома людьми на борту; їхні голови були замотані тюрбанами і вони прямували до мене. Я схопив пістолет Нірада, який тримав у кишені штанів.
      Це була Astra.32, здатна вразити будь-яку мету в радіусі ста метрів. Компанія Astra виробляє пістолети, ідентичні пістолетам Colt та Walther (які коштують значно дорожче), і я використав їх не раз у минулому. Але коли я зупинився, щоб прицілитися і натиснути на курок, зрозумів, що пістолет розряджений. Я сунув пістолет назад у кишеню штанів і знову побіг, навіть коли за кілька дюйм від мене пролунав куля, і шматок кори відлетів від дерева за кілька кроків ліворуч від мене.
      Той, хто стріляв, мав деяку практику та накидане око. Я почав бігти зигзагами в пошуках притулку, який дозволив би мені зійти зі стежки, уникаючи куль, що сипалися, як арахіс. Ще постріл, і цього разу куля зачепила мені праве плече. За п'ятдесят метрів попереду я побачив дерев'яну халупу, з цегляної труби якої піднімався стовп чорного диму.
      Я гадки не мав, що це було, але продовжував бігти так, як ніколи в житті не бігав. Мотоцикл скорочував відстань, але пил, що здіймався з дороги, заважав водієві бачити, а значить, і вести транспортний засіб на максимальній швидкості. Я скористався цим і кинувся у двір, завалений сміттям, тоді як один із двох чоловіків наказав своєму супутникові зупинитися і йти пішки пішки.
      Ймовірно, це були Ранджит і Гурнек, подумав я, хоч був певен, що у Шиви більше двох охоронців. Збоку будівлі відчинилися дерев'яні двері; двері висіла тільки на одній із іржавих петель. Я кинувся всередину, і тут же в ніздрі вдарив нудотний запах крові та екскрементів тварин.
      Я був на скотобійні і почував себе так, ніби повернувся у дев'ятнадцяте століття. Індуси не їдять яловичину, мусульмани їдять. Микання великої рогатої худоби, нетерплячий стукіт копит великої рогатої худоби та здивовані погляди людей, які готувались різати корів, ясно вказували на те, що я прийшов у найменш підходяще місце, щоб сховатися.
      Чоловіки почали кричати, здіймаючи кулаки. Я був для них непроханим гостем, який не мав нічого спільного з тваринами, яких треба було вбити. — Вибачте, друзі, — пробурмотів я, кинувшись між двома великими коровами до ванни, повної крові, що вела до зовнішнього дренажу.
      Запах був такий, що у кожного згортав шлунок; Я хотів, щоб він зупинив головорізів Шиви. У повітрі пахло обробленим м'ясом та страхом. Худоба в паніці почала крутитися, його копита раз у раз стукали по брудній підлозі. Позаду мене я почув обмін словами мовою, яку не розумів. Потім звук кроків, що наближаються до мене і луною перекриває шум тварин.
      – Картер! - крикнув Ранджит. – Ми просто хочемо поговорити. Шива хоче укласти угоду!
      Хороша угода, розсудив я: моє життя для нього нічого не варте.
      Тварини, здебільшого незв'язані, погрожували втекти разом. Я також припустився цього. Бути розчавленим стадом божевільних від страху корів, які рухаються інстинктом самозбереження. Зрозуміло, я відчував той самий інстинкт. Тому я продовжував бігти, і ще одна куля просвистіла над моєю головою, відскочивши від сходинок поруч із ванною.
      Куля підняла бризки крові, гною та сечі, які забруднили мої штани. Я біг до мертвої точки, стіни в задній частині великої кімнати, де не було видно вікон, ні дверей.
      Я шукав щось, що подарує мені кілька секунд дорогоцінного часу. Я піднявся на край діжки і схопив вила, які бачив над купою фуражу. – Картер! Голос знову крикнув. - Все скінчено, "сахіб"!
      - Не зовсім! - голосно відповів я, тримаючи вила, як спис.
      Ранджит зробив ще один постріл, але в ту ж мить чотири гострі зубці вил встромилися йому в груди. Я кинув іржавий інструмент так сильно, як міг. Тепер я стояв нерухомо, спостерігаючи, як молодий індіанець відсахується назад з відкритим ротом і руками, стиснутими на дерев'яному держаку цієї зброї.
      Гурнек, що стояв позаду свого супутника, повністю мене ігнорував, зачаровано дивлячись на чотири струмки крові, що бризнули з рани. Він спробував звільнити вила, але Ранджит продовжував кричати, дикий крик болю ставав дедалі слабшим з кожною секундою.
      Це були болючі крики Ранджита, його стогін гніву й агонії, коли Гурнек намагався витягнути вила з його грудей, змушуючи корів, усю дюжину, шалено рватися у вузький прохід до водостічної труби. Я чув їх глухий рокіт, стукіт копит, мукання; Я вистрибнув і почав повзти до каналізації.
      Гурнек закричав, розмахуючи руками у повітрі. Його вдарили рогами в спину і буквально підкинули у повітря, він приземлився поряд із великою ванною. Ранджит звалився серед стада божевільної худоби. Останній стогін болю зірвався з його губ, коли його руки розтулилися і зімкнулися в гротескній пародії на кулак.
      Потім смердючий подих тварин торкнувся моїх щік, і я кинувся вниз по проходу, постійно вдаряючись у стіну в дальньому кінці скотобійні. Брудний і смердючий, з опухлим обличчям, вкритим кров'ю і потім, я, мабуть, не був приємним видовищем, коли вийшов на дорогу, залишивши позаду цю сцену жахливої бійні.
      Я не був певен, що сталося з двома індіанцями. Гурнек, мабуть, залишився б живим, але я сподівався, що рана від вил назавжди усуне Ранджита. За обставин, що склалися, мені здавалося, що я проробив гідну роботу.
      Люди на бійні, мабуть, теж були людьми Шиви. Я не став чекати, поки вони виступлять наперед, щоб помститися за своїх товаришів. Я пішов на вулицю, думаючи, як мені переконати когось підвезти мене, такого брудного.
      Мимо проїхав старий Форд. Він прямував до Агри, але люто махати рукою, закликаючи зупинитися, було марно. Я мигцем побачив мідно-червоне обличчя, потім машина зникла в хмарі пилюки, що піднімалася, коли вона проїжджала повз.
      Я продовжував йти, вирішивши не зупинятися.
      Мені потрібна була ванна, чистий одяг, гроші та зброя. Наскільки мені відомо, уряд США не мав ні консульства, ні делегації в Агрі. Місто було надто близько до Нью-Делі. Але, мабуть, я знайшов би те, що мені потрібно, в готелі.
      І в будь-якому разі, я повинен був це зробити. Було вже за полудень, і того ж вечора в мене була призначена зустріч з Реєвою. Було ще багато речей, які треба було зробити, тож я прискорив темп. Ріва сказала, що Агра знаходиться всього за кілька кілометрів від вілли.
      Декілька миль чи ні, це завжди була виснажлива прогулянка. Південне сонце безжально палило мені в голову, небо являло собою сліпучу безхмарну гладь, усеяну хибними відблисками. Минуло хвилин десять, чверть години, перш ніж до мене під'їхав якийсь віз. Це був старий візок, який тягла пара худих волів, що везли віз сіна.
      Я махнув рукою візнику, сивобородому чоловікові, який натягнув віжки і зупинив візок на узбіччі. - Ти розмовляєш англійською? – спитав я селянина.
      "Немає англійської", - сказав він. - Не англійська...
      Я вказав пальцем спочатку на нього, а потім на себе. - Агра? - Я попросив. - Агра?
      - Агра? - повторив селянин, розмахуючи рукою з боку в бік жестом, що універсальною мовою означає: "Так".
      Я енергійно кивнув і заліз на возі посеред сіна. Чоловік широко посміхнувся мені, показуючи зуби та ясна, забруднені пааном. Потім він послабив поводи, і воли знову пішли своїм повільним кроком, який все ж таки був кращим, ніж довга прогулянка пішки.
      Я задрімав, заколисаний ритмічним похитуванням і скрипом воза. Мені треба було поспати, нехай навіть на годину. Але думки мої перервав наполегливий гул, гул, який ставав все гучнішим у міру того, як візок котився сонячною дорогою.
      Інстинктивно насторожившись, я озирнувся. Вдалині здіймався пил, маленькі хмари дрібного піску приховували джерело шуму, який я чув. Не бажаючи надмірно ризикувати, щоб не скомпрометувати ні свого життя, ні успіху місії, я поспішав зануритися в запашне сіно, навалив зверху досить багато, щоб зробити себе невидимим.
      Я не міг збагнути, що наближається. Я вдивлявся в щілини в дерев'яному фургоні, прислухаючись до постійного реву кількох моторів. І коли я побачив, що це таке, я глибше поринув у сіно і затамував подих.
      Це були нові особи, але з того моменту я не міг їх забути. Троє чоловіків, всі індіанці-сікхі... моторизований загін, посланий Шивою, щоб знайти мене і вистежити, убити або повернути на віллу, чекаючи останніх наказів Великого вождя. Вони з ревом промчали повз візок з волами; всі три мотоцикли попрямували до Агри.
      «Якби Хоук міг бачити мене зараз!» - подумав я.
      Я був брудний, без гроша в кишені, озброєний тільки незарядженим пістолетом та моїм знанням тхеквондо та карате. Неважко було передбачити, якщо моє судження про Шива вірно, що наступний день буде напруженим
      
      
      
      
      9
      Я прибув в Агру за годину, фургон висадив мене на околиці міста. Пилові немощені вулиці, звивисті провулки, лабіринт провулків, які, здавалося, були створені спеціально, щоб заплутати випадкового відвідувача. Отримавши інформацію, я опинився перед офісом American Express.
      Не те щоб моя ситуація була особливо смішною, але вона мене розсмішила. Ось я, далекий від образу звичайного американського туриста, без паспорта і без грошей, якщо не брати до уваги кількох рупій, які Ріва дала мені перед тим, як мене зв'язали.
      Я думав взяти машину напрокат і повернутися в Нью-Делі, але дорога зайняла б не менше шести годин, а часу у мене не вистачило. Мені треба було зв'язатися з Хоуком і підготуватися до зустрічі з Рівою того ж дня. Отже, Нік Картер, брудний, обірваний, подряпаний і закривавлений, розправив плечі, глибоко зітхнув і пройшов у двері акуратної будівлі, єдиної надії в незнайомому місті і для мене страшенно ворожого.
      Агра не місто. Троє бойовиків на мотоциклах могли б миттю прочесати все місто. У моїй голові вже вимальовувався поверх, коли я увійшов у білу будівлю, шукаючи кабінету керуючого.
      Зі мною і раніше траплялося потрапляти у скрутні ситуації, але це межувало з глузуванням. Без копійки на купівлю зброї чи одягу, або на оренду машини я не мав би можливості мати справу з Шивою та його особистою командою горил. Мій паспорт з грошима та моїми речами були у безпеці у номері готелю у Нью-Делі; але решта мене була в Агрі, за три години їзди від столиці.
      Щойно я увійшла до будівлі, до мене у двері підійшов охоронець у формі. Я вже точно не міг звинувачувати бідолаху, особливо коли побачив своє відображення у дзеркалі на стіні... образ брудного та обірваного бомжа.
      "Я хочу бачити керівника", - оголосив я охоронцю. - Стався нещасний випадок.
      - Директор на сесії, його не можна турбувати, "пукка хіпі"... - відповів чоловік, кидаючи образу мені в обличчя.
      Гаразд, від мене пахло козами, і точно я не був манекенником; але в мене не було наміру стояти там і сперечатися з охоронцем... не тоді, коли все, включаючи «Амерікен Експрес», могло б звалитися, якби Шива втілив свої плани в життя.
      «Мене не хвилює, що він на сесіі», — сердито вибухнув я. – Це екстрений випадок. - І я почав втрачати терпіння, коли інший почав штовхати мене до дверей, щоб викинути на дорогу. - Так не можна поводитися з джентльменом! — вигукнув я, стиснувши зуби.
      Охоронець засунув руку в кобуру табельного пістолета. Помилка номер два. Я не люблю «хуліганів», тим більше мені не подобається, коли мене штовхають. Отже, швидким помахом руки та ударом у нирку я відправив довгого чоловіка розпластатися на полірованій мармуровій підлозі. Один із клерків підняв голову і схопився на ноги.
      - Не треба хвилюватися, - запевнив я його. - До речі, менеджер мій друг... і мені треба поговорити з ним у справі. "Негайно." Я не збираюся сидіти тут і чекати там твого колегу... - я вказав на постать охоронця, - щоб вирішити, чи я презентабельний у суспільстві чи ні.
      Мабуть, це був мій тон голосу або поспішність, з якою я відпустив охоронця, річ у тому, що молодий клерк квапливо кивнув і підбіг до ряду столів. Я нерухомо стояв у холі з приклеєною до губ усмішкою, готовий знову вийти з себе, якщо за хвилину не почну діяти.
      Клерком був індус, але людина, що простягла мені руку, був американцем, високим, худорлявим хлопцем, на кілька років старшим за мене. Він виглядав майже незатишно у своєму смугастому костюмі, бездоганному, у той час як мій одяг був брудним і подертим.
      – З чим я можу вам допомогти? — спитав він, оглядаючи мене з ніг до голови.
      - Краще не казати публічно, - обірвав я його.
      - "Вибачте?" - сказав він, насупившись від подиву.
      – Я раджу вам піти до свого кабінету. Я працюю на уряд, ваш уряд. Спеціальна таємна служба.
      – Спецслужба? - Заперечив клерк зі сміхом. - Та гаразд, ти хочеш пожартувати з мене! Що це, жарт?
      - Без жартів. І якщо ви не бажаєте бачити мене у своєму кабінеті, мені доведеться постояти за себе. Але я б не хотів завдавати тобі болю...
      Охоронець прийшов до тями і рушив до нас. Я продовжував дивитися в очі клерку, сподіваючись, що він погодиться. Я зрозумів його становище: наскільки він знав, він зіткнувся з божевільним, який збожеволів і погано пах.
      Він відвів від мене погляд і глянув на охоронця. Секунду він був у нерішучості, але нарешті озирнувся на мене і повільно кивнув. — Я не знаю, що це таке, але запевняю, що я вас не боюся, — заявив він напруженим голосом.
      – Не треба нікого боятися. Зрештою, я досі клієнт, хоча мій акредитив залишився у Нью-Делі.
      Я пішов за ним через ряд столів у невеликий офіс з дерев'яними панелями, мініатюрну Уолл-стріт на Індійському субконтиненті. Я глянув на ім'я, вигравіроване на табличці на столі, сів у шкіряне крісло, відкашлявся і почав розповідати свою історію з самого початку.
      Я не згадав ім'я Шиви, не уточнив ні суті своєї місії, ні своїх стосунків із AXE. Я представився агентом спеціального відділу ЦРУ, офісу, який міг мати для директора дуже специфічне значення. Я пояснив йому своє становище, вказавши, що мої документи та гроші залишилися в Нью-Делі і що моя місія не дозволяє мені повернутися до столиці, можливо, на кілька днів.
      Коли я закінчив свою розповідь, у тому числі й те, чому я представився бомжем, менеджер захотів дізнатися моє ім'я та перевірив інформацію за допомогою комп'ютера, що стоїть поряд зі столом. Зазвичай я непогано справляюся з числами, але ніколи не спромігся запам'ятати номер своєї картки. Так що я назвав містера Рейнольдса, менеджера, повне ім'я з адресою у Вашингтоні, який був на картці.
      Іноді в аеропортах мені трапляється купувати «детективні» або шпигунські книги, які захоплюють читання, які допомагають розслабитися та очистити голову. Але мені ніколи не траплялося знайти описану ситуацію, хоча б віддалено порівнянну з тією, в якій я опинився. Як знати, у розпорядженні героїв книг завжди були нечувані суми в різних валютах, у них ніколи не закінчувалися ні паспорти, ні документи, що засвідчують особу, ні зброю. Але я не був головним героєм книжкової таємниці.
      Все, що зі мною відбувалося, було страшенно «справжнім». Офіс American Express був справжнім, як і місто Агра. Все, що сталося особисто зі мною. Я уважно спостерігав за Рейнольдсом, який вивчав комп'ютерні дані. Якби він не допоміг мені, я б ув'язнув по горло. Легко і просто.
      - Добре, містере Картер, ви не примара, - нарешті сказав Рейнольдс, прочитавши інформацію. - І ти теж зайнятий хлопець, мусиш додати. Ви подорожували світом, га? На його обличчі з'явилася посмішка, потім менеджер вибачився, як зі мною обійшлися.
      "Принаймні ви той, хто вміє слухати", - зауважив я. - Це - якість, якої зараз багатьом не вистачає.
      - Боюся, це все, - погодився він. Він запропонував мені сигарету і запитав, чи не хочу я привести себе до ладу в нього вдома; він дзвонив дружині, щоб вона надіслала водія за мною.
      Я оцінив пропозицію, але не хотів завдавати йому неприємностей. Що менше людей я втягував у це, то краще було для всіх. Я подякував йому за доброту, але відхилив запрошення. «Що мені потрібно перш за все кілька сотень доларів в індійській валюті, якщо це можливо, і ваш офіс, щоб зателефонувати моєму начальнику у Вашингтоні.
      «Не проблема, – запевнив мене Рейнольдс. Він швидко піднявся з-за столу, весь щасливий і схвильований можливістю брати участь, хоч і у зменшеній формі, у діяльності такого секретного та підпільного характеру.
      Через двадцять хвилин, з розпухлою кишенею штанів від пачки купюр, я сидів за столом директора, чекаючи, поки Хоук очухне від сну. - Але ти розумієш, що вже за північ? - пробурмотів мій бос.
      - Я думав, ти ніколи не лягаєш спати раніше за трьох.
      - Три години?! Чорт, мені треба вставати о шостій, Номер Три!
      Я завжди був №3, коли Хоук сердився; Я ставав Ніком або Картером, коли він був більш сердечним настроєм. Звичайно, Великий Вождь не пробачив би мені, що я забув про різницю між Вашингтоном та Індією.
      - Гаразд, - відрізав я. - Я відпущу тебе назад у ліжко за хвилину; Але я думав, що вам цікаво дізнатися, що сталося.
      — Я точно знаю, що сталося, — вибухнув він. - Я вже говорив із індійською службою безпеки. Мені повідомили про ваш дзвінок. Нік, давай не починатимемо з тієї ж старої історії. Я визнаю, що помилявся. Почнемо з того, що Шіви ніколи не існувало.
      - Знову неправильно. Шива існує, сподіваюся, ненадовго...
      - Про що ти говориш? - крикнув Хоук. - Я думав, що ти закінчив, що ти збирався летіти додому.
      — Може, наступного тижня, якщо все піде добре, — сказав я. Я розповів Хоку подробиці, від мого першого знайомства з Моханом і Гурнеком до вбивства Ананда, мого захоплення у Червоному форті та того, що сталося потім. Коли я розповів йому все, що знав про Шкатулку, він був приголомшений.
      З другого кінця лінії долинув різкий хрип через тисячі миль, перш ніж надійшла відповідь. Голос Хоука звучав м'яко і тонко, але мені не потрібен був перекладач, щоб зрозуміти, що він глибоко стурбований. - Тепер ти знаєш, чого я хочу від тебе, Ніке...
      — У мене є невиразна вистава, — сказав я. - Скринька, чи не так?
      - Я хочу більше. Я хочу Шіву та Хаджі, якщо знадобиться. І я не хочу їх по шматочках, я ясно висловилася, Нік?
      - Чудово. Я вже вирішив провести ситуацію за вашими критеріями. Але що мені робити з постачанням героїну? Чи маю я продовжувати боротися з цим?
      - Спочатку розберися з Шивою. В іншому я зв'яжуся з індійською службою безпеки. Скринька набагато важливіша, зрозуміло.
      — Звичайно, само собою зрозуміло, — промимрив я.
      - Ви хочете працювати поодинці або волієте, щоб я попросив індіанців втрутитися та допомогти вам?
      - Ще ні, - відповів я. - Якщо Шива запідозрить, що індійська служба безпеки збирається завадити його планам, він поспішить втекти з країни, щоб сховатися в Китаї, і тоді ми його ніколи не знайдемо. Однак на даний момент я не думаю, що він бачить у мені безпосередню небезпеку, тому я прошу вас не говорити про це, коли ви телефонуватимете офіційним особам у Нью-Делі. - Я додав, що Ананд дав мені зрозуміти, як, за його словами, відбувалися «відпливи» конфіденційної інформації у найвищих ешелонах його Служби. - Я не хочу, щоб наш друг відлетів, перш ніж у мене з'явиться нагода підрізати йому крила...
      — І обскубти його пір'я, — додав Хоук.
      - О, ми візьмемо скриньку в нього, звісно.
      Потім ми встановили шифр, кодове ім'я, щоб він міг бути впевненим, що розмовляє зі справжнім Ніком Картером, а не з електронним голосом, блискучим винаходом албанського вченого. - Це важлива річ, Нік. Ні Москва, ні Вашингтон не дивитимуться, як Китай готується поглинути субконтинент без їхнього втручання. Вони будуть змушені виявити ініціативу, війна чи ні. Отже...
      — Досить, — перебив я його, намагаючись розсміятися, але не зміг. - У мене є контакт усередині організації. А я не приймаю поразок.
      - Так, ми знаємо, - зітхнув Хоук. - Ось чому я не можу втратити тебе прямо зараз... і я не можу втратити Шкатулку.
      "І Шиву теж", - додав я. - Чи не забудемо відповідь Індії Олександру Македонському... чи краще сказати Гітлеру?
      - Я не думаю, що старий Адольфо був таким хитрим або навіть таким рішучим, Нік. Хай щастить; Я з нетерпінням чекаю відповіді від вас найближчим часом.
      - Швидше, бос. Обіцяю, дуже скоро.
      Через годину я вийшов зі свого готельного номера, виглядаючи зовсім інакше, ніж коли я увійшов до офісів American Express. Я викинув халат, штани та туфлі, замінивши їх типовим місцевим одягом: білою бавовняною сорочкою, літніми штанами, шкіряними сандалями. Анонімний одяг. Я прийняв душ, ретельно поголився і, нарешті, натер обличчя, руки та ноги шаром жирної фарби.
      В результаті я мав мідний колір обличчя, і цей макіяж дозволяв мені злитися з натовпом. Люди Шиви шукали вихідця із Заходу, і якщо вони не були достатньо розумні, щоб охороняти вихід з Американ Експрес, я хотів би, щоб вони були недостатньо розумні, щоб уявити, що я зміню свій одяг та зовнішній вигляд.
      Клерк за стійкою у вестибюлі готелю був тактовний, хоч і розумніший за свого колеги з Нью-Делі. Насправді, спостерігаючи за мною з неприхованою цікавістю (я був зовсім не схожий на людину, що тільки що увійшла), він не згадав ні про зміну мого одягу, ні про травмуючу зміну кольору моєї шкіри.
      — Я хотів би надіслати телеграму, — сказав я йому.
      «Вибачте, але ми не маємо потрібного обладнання, — сахіб, — відповів він. Потім з-під прилавка він дістав топографічну карту Агри з кольоровими ілюстраціями пам'яток міста, включаючи, звичайно, Тадж-Махал. - Ви повинні піти на телеграф на Гваліор-Роуд. Звідти ви можете надіслати телеграму, - підсумував він, вказуючи на крапку на папері червоним олівцем.
      Я подякував йому, склав карту і зупинив велотаксі прямо біля готелю. "У поштове відділення на Гваліор-роуд", - сказав я водієві. Мій акцент і моя мова напевно не відповідали кольору моєї шкіри. Водій глянув на мене, спостерігаючи за мною з тією ж цікавістю, як і службовець готелю.
      Але я нічого не зробив, щоб задовольнити його цікавість. Мені не терпілося потрапити на телеграф, щоб послати телеграму керуючому готелю в Нью-Делі і повідомити, що я не повернуся протягом декількох днів. І, нарешті, я вирішив зателефонувати до індійської служби безпеки, щоб повідомити їх про те, що трапилося з їхнім агентом Ашоком Анандом.
      І, нарешті, мені довелося виконати безліч доручень, перш ніж зустрітися з Рівою о сьомій. Не гаючи часу, таксист попрямував у бік пошти. Тим часом я озирався навколо настороженими очима, особливо щоразу, коли бачив когось на мотоциклі.
      Наскільки я знав, люди Шиви все ще шукали мене, тому мені потрібно було залишатися непоміченим, як це можливо. Добре, мій новий одяг та грим мені дуже допомогли, але я не хотів непотрібного ризику.
      - «Сахіб» – актор? - Ризикнув спитати водій, під'їхавши до поштового відділення на Гваліор-роуд.
      - Хтось вважає мене актором... - відповів я.
      - Тоді, може, "сахіб" хоче дати мені свій автограф... - Індієць дістав ручку та папір; з посмішкою я подряпав ім'я на аркуші паперу, який мені дали. протримався. - Дуже дякую, "сахіб"! — вигукнув водій із щасливою усмішкою.
      Я не став чекати на його реакцію, як тільки він розшифрував каракулі. Адже всі знають, що Джеймс Бонд уже кілька років як на пенсії.
      Центральні двері поштового відділення були порожні; Я увійшов, не привертаючи особливої уваги і не побачивши трьох моторизованих горил Шиви.
      Я відправив телеграму, розплатився новими блискучими банкнотами; потім вони вказали мені на сусідню кімнату для місцевих та міжміських дзвінків. Перед стійкою вишикувалася довга черга, тому минуло ще двадцять хвилин, перш ніж підійшла моя черга увійти в телефонну будку, поки оператор передав мені лінію до Нью-Делі.
      Хоча номер готелю вилетів з мене, я не забув номер телефону начальника Ашока. Я сів на дерев'яний табурет і зачинив за собою скляні двері. Коли задзвонив телефон, я взяв слухавку і опинився на лінії індійського колеги Хоука, людини на ім'я Пуран Дасс.
      Індійська секретна служба не знала справжньої мети моєї місії. Звичайно, йшлося про багатомільйонну партію героїну, але ніхто не натякнув на імітатор голосу Хаджі.
      Я навіть не говорив про це зараз із начальником Ананда. Але я розповів йому, що сталося з його агентом. Як я й підозрював, вони ще не знайшли тіло. Я дав Дассу всю необхідну інформацію, у тому числі адресу вуличного кафе біля парку Неру в Делі.
      "Ви сказали, що у вас не було можливості зустрітися з Анандом", - вказав мені Дасс після того, як я повідомив йому всі подробиці смерті Ашока. — І все ж таки ви розмовляли з моїм помічником, здається, тільки вчора...
      — Боюся, пояснювати вам усе надто довго, — відповів я. - Я був під тиском, якщо ви знаєте, про що я...
      - Ні, я не розумію, містере Картер, - сухо сказав Дасс. - І мені не смішно, що мій агент мертвий. Я не розумію що відбувається; одного дня ви повідомляєте нам, що ніколи не зустрічалися з Анандом, наступного дня ви приходите і повідомляєте нам, що він був убитий. Можливо, так справи у вашій країні, але тут, в Індії, ми найбільше цінуємо людське життя.
      - Послухай, Дассе: я подзвонив тобі не для того, щоб читати мені лекції. Коли я сказав, що на мене тиснуть, я мав на увазі, що хтось приставив пістолет до моєї потилиці, наказуючи мені сказати саме те, що я сказав. Повірте мені, смерть вашого агента глибоко стурбувала мене. І якщо це може втішити вас, повідомляю вам, що вбивця Ашока більше не зможе грати роль ката в ім'я Кобри.
      - Можу я запитати вас, де ви зараз, містере Картер?
      - Я не в змозі дати вам інформацію: поки що, принаймні.
      - Чи маю я нагадати вам, що ваша свобода дій у цій країні вважається люб'язністю, наданою вашому уряду?
      - Я чудово знаю про співпрацю мадам Ганді.
      - Тоді будьте такі добрі, розкажіть мені, які причини спонукали вас приїхати до Індії. Я більше не можу надати тобі свободи пересування, якщо про все залишатимуся в невіданні.
      Щось пролунало не так.
      Я згадав витоку інформації, про яку мені розповідали Хоук та Ашок Ананд. Дасс був будь-яким, тільки не сердечним і готовим до співпраці, він говорив сухо, майже агресивно. Я так і не зміг дізнатися, як два кілери «Кобри», Ранджит і Гурнек, дізналися про мою зустріч із Анандом у кафе у парку. Якщо тоді це здавалося збігом, то тепер я був майже певен...
      Якщо тільки, уклав я, якщо Дасс не попередив їх.
      Звичайно йому, було б не важко або не зазвичай спитати агента, де він збирається зустрітися зі мною. Після цього він, можливо, зв'язався з Шивою, сподіваючись вбити двох зайців одним пострілом.
      — Що ж, містере Картер, — нетерпляче сказав Дасс. «Ви сповнені рішучості поводитися зі мною так, ніби я був вашим начальником, містере Хок, чи ви наполягаєте на тому, щоб мій офіс ставився до вас як слід?»
      - Ні, це мені навіть не сниться, містере Дасс. І оскільки ви так наполягаєте, повідомляю вам, що дзвоню з Бомбея. - Я згадав готель, в якому зупинявся кілька років тому, і додав: - Якщо хочеш, можеш надіслати мені одного зі своїх людей. Я зареєстрований під ім'ям Кент, Кларк Кент, кімната 747.
      Якби він був американцем, він би все зрозумів. Але він народився в Індії, тому не знайшов нічого дивного, що я оселився в готелі під вигаданим ім'ям. Можливо, я недооцінив його, можливо, його просто дратувала допомога AX.
      В той же час, однак, здавалося можливим, що мої підозри в його лояльності та зв'язках з організацією Шиви були цілком обґрунтовані. І я не міг ризикувати, оскільки Шіва перебуває на волі і володіє Шкатулкою.
      "Мені не терпиться поговорити з деякими з ваших людей, містере Дасс", - підсумував я. - І я хочу висловити свої співчуття у зв'язку зі смертю Ананда. Сподіваюся побачити вашого агента сьогодні ввечері.
      - Він буде близько десяти, містере Картер, - швидко сказав Пуран Дасс. - Він людина, яка звикла розплутувати найскладніші ситуації. І маєш мою повну довіру.
      - Я сподіваюся на те саме, містере Дасс.
      Мені було важко придушити сарказм, який загрожував виявитися в моєму голосі. Але, мабуть, чиновник нічого не помітив. Я повісив трубку і встав, потягнувшись до скляних дверей телефону.
      Зовні хтось перегородив мені шлях. І він не був незнайомим.
      
      
      
      
      10
      Я не знав, чи мені сказати «привіт» чи «до побачення».
      Другий вислів був нескінченно кращим, враховуючи, що людина переді мною, за розсувними скляними дверима, була одним із трьох сикхів, яких я бачив мчить у бік Агри, які переслідували мене.
      - Ви повністю змінили свій зовнішній вигляд, "сахіб" Картер, - зауважив чоловік, уперши коліно у двері і відсунувши їх на кілька сантиметрів. В одній руці він тримав тупий пістолет. Наміри індіанця були зовсім інтуїтивними.
      - Ти знаєш, що люди кажуть, - відповів я з натягнутим сміхом. - Перебуваючи у Римі, виглядали як римляни.
      Він прокоментував. - А коли ти в Індії, роби те, що роблять індійці, га?
      - Звичайно. Мене завжди вважали добрим дияволом, враховуючи всі обставини. Але чи не будеш ти благати мене слідувати за тобою, "сахіб"? Чи волієте ви закінчити нашу розмову на більш вибуховій ноті? - Пістолет був направлений прямо мені в груди.
      Індійський сікх був ідіотом. І його зовсім не бавило моє легковажне та легковажне ставлення. Я не грав комедію без причини; Я просто хотів виграти час. Він відчинив двері і жестом запросив мене йти з ним.
      - Скажи, як ти мене знайшов?
      - Ти завжди такий саркастичний, "сахіб" Картер?
      - Тільки коли намагаються наступити мені на п'яти, мем-сахіб, - парирував я, називаючи його так, ніби звертаюся до жінки.
      У відповідь на образу сикх сунув мені в спину пістолет 45-го калібру і, вдаючи, що продовжує зі мною приємно балакати, повів мене через вестибюль поштового відділення до дверей, що крутяться на вулицю. "Службовці готелю люблять рупії", - посміхнувся він, нарешті, відповідаючи на моє запитання. - А в Агрі мало готелів. Просто покажіть фото «Сахіба» Картера, а тут службовець готелю каже: «Так, цей мужик, щойно пішов на пошту, хвилин десять тому…». "Сахіб" Картер думає, що він дуже розумний, що він сміється з Шива! Але тепер «сахіб» Картер розуміє, що він дурний, а не люди Кобри.
      У голосі індіанця був натяк на марнославство та торжество. Але мене більше турбувала моя шкура, ніж його гордість. За скляними дверима я побачив двох його товаришів, які сиділи на мотоциклах, їхні очі спрямовані на двері пошти.
      - Ви ж не хочете завдавати шкоди невинним жінкам та дітям? - запитав я свого супутника, коли він приставив пістолет до мого хребта, наказуючи відчинити двері. - Подумай, скільки крові пролито даремно, "сахіб"!
      - Це буде ваша кров, "сахіб", а не чужа.
      — У такому разі пошкодуйте беззахисного бідняка, — промимрив я, простягаючи руку і притискаючи розкриту долоню до дверей. Просто переді мною сходами з болісною повільністю тяглася товста важка жінка. Я натиснув на двері, прочинив її на кілька сантиметрів, та так, що почув шарудіння довгого шовкового «сарі» на мармурових сходах. Сонце на мить відбилося на дорогоцінному камені, який жінка носила в носі, коли вона досягла вершини сходів.
      Вона не підняла голови і почала відчиняти двері.
      "Будь ласка," сказав я вголос, ухиляючись убік. Я був упевнений, що сикх не натискатиме на курок так близько до жінки. Вона посміхнулася, трохи кивнувши, обома руками стискаючи пакет, загорнутий у аркуш темного паперу і пов'язаний міцною мотузкою.
      — Сподіваюся, він не тендітний, — пробурмотів я, беручи згорток із її рук.
      Рот жінки відкрився з подиву. Я не знав, чи наказав Шива своїм людям наказ повернути мене на віллу живим або мертвим; але я не збирався повідомляти про це. Я кинув пакет у індіанця; палець на спусковому гачку клацнув, і куля просвистіла в повітрі.
      Постріл привернув увагу. Товста жінка різко скрикнула, і стрілець у паніці кинувся до дверей. Люди на пошті почали кричати і бігати на всі боки, коли індіанець намагався втекти. Я не хотів, щоб він так легко вислизнув.
      Я клацнув лівою ногою, завдавши потужного удару чоловікові під коліно. Він похитнувся і знову мимоволі натиснув на курок. Верх скляних дверей тріснув. Звук пострілів та битого скла заглушив істеричні крики присутніх, які вважали себе замкненими у поштовому відділенні.
      На підлозі та мармурових сходинках були розкидані великі уламки скла. Я кинувся всією своєю вагою, дуже швидко рухаючи ногами, однією прямо вперед, ліва злегка зігнута для збереження рівноваги. І вдарив індіанця по коліну з силою, що втричі перевищує силу першого удару.
      Його нога різко нахилилася; він намагався вчепитися за одвірок; Я був позаду. Він не озирнувся, коли спробував підвестися на ноги. Я відвів руки назад, так що кулаки вперлись у нижні ребра; потім я завдав жахливого удару зліва, який розтрощив йому кістки.
      Чоловік не зміг стримати страшний крик, перш ніж ковзнути вперед. Тепер я тримав руки на його плечах, натискаючи щосили. Зовні двоє інших зістрибнули зі своїх мотоциклів. Зброя відкидала зловісне світло на сонці, коли вони мчали до дверей.
      Вбивати їх по одному мені було зручніше, ніж усувати всіх трьох разом. Перший індіанець продовжував стогнати, намагаючись вивільнитися з моєї хватки. Мої м'язи напружилися, коли я щосили намагалася опустити його голову і плечі вниз, до блискучих уламків скла.
      Він піднявся з жахливим стоном, який закінчився пронизливим криком, коли перший уламок скла пронизав його тіло. Я продовжував штовхати його, спостерігаючи, як скло пронизує його шкіру, перш ніж увійти в його бичачу шию.
      Ще один постріл заглушив хор істеричних криків, а куля мало не подряпала мені голову. Однією рукою я утримував індіанця, а іншою намагався вирвати у нього рушницю. Тепер у нього не залишилося сил, коли осколок скла пронизав його мускулисту шию, повільно до кісток.
      Коли скло потрапило йому в сонну артерію, я наче перерізав садовий шланг. Вирвався струмінь крові і бризнув мені на обличчя і перед сорочки. Чоловік видав крик, який перетворився на розгублене булькання, коли я жбурнув його на землю, розпластавшись на великих уламках скла. Пальці розтиснулися, і тупобрий пістолет упав на підлогу. Індіанець спробував підвести голову, але кров ринула занадто рясно для глибокої рани на шиї.
      Потім його тіло стало конвульсивно трястись, руки махали в повітрі, наче хотіли когось подряпати... останній танець обезголовленого курчати, з якого витікає кров.
      Мені ще треба було знешкодити двох інших чоловіків. Вони не мали надзвичайної турботи про безневинних глядачів трагедії, і вони знову почали стріляти в мене.
      Куля потрапила в чоловіка, який корчився на підлозі у жахливій агонії. Якщо скло, що врізалося в сонну артерію, ще не вбило його, куля зробила свою справу. Чоловік звалився з конвульсивним посмикуванням нервів та м'язів.
      Я стояв позаду бездихальної фігури, шарячи по підлозі ногою, доки не знайшов пістолет. Я підняв зброю і відкрив вогонь у відповідь у двох інших сикхів. Хтось увімкнув сигналізацію. Я не хотів бути тут, коли приїде поліція, ще й тому, що арешт завадив би мені піти на зустріч із Рівою.
      Отже, замість того, щоб стріляти у двох бойовиків, я цілився у переднє колесо мотоцикла, припаркованого перед поштовим відділенням. Куля застрягла в ньому, як у маслі. Шипіння повітря, що виходить, змусило одного з двох чоловіків повернутися, щоб подивитися, що відбувається.
      Я знову натиснув на курок і почув свист кулі в повітрі. Я цілився індіанцю в спину, але замість проткнути його хребет, куля потрапила йому в задню частину стегна. Поранення виявилося не смертельним, але чоловік уже не міг ходити. Насправді він обм'як, як аркуш паперу, коли я озирнувся в пошуках іншого виходу.
      Я не думав, що мене переслідуватиме останній із трьох кілерів Кобри. Він схилився над тілом свого друга, і коли я натиснув на курок, щоб прикінчити його, я зрозумів, що зробив останній постріл. І я все ще не встиг отримати боєприпаси для Айстри, яку я отримав від Нірада, перш ніж я відправив його до біса.
      Я засунув руку в задню кишеню. Я взяв Астру, кинув її підлогу і поклав на її місце пістолет 45-го калібру, який був кращим, ніж «Астра», набагато легший пістолет. Не кажучи вже про те, що я не хотів нести два пістолети. Одного було більш ніж достатньо, тим більше, що я з деякою гордістю виявив, що мої удари руками та ногами виявилися чи не надійнішою формою захисту, ніж люгер Вільгельміна.
      Я озирнувся і побачив, як один із сикхів допомагає своєму пораненому товаришеві сісти на мотоцикл із непошкодженими шинами. Мої сандалії голосно заскрипіли, коли я промчав через вестибюль і метнувся за прилавок поштового відділення.
      Там були купи мішків, повних пошти. Я прослизнув між мішками і як божевільний побіг під носом здивованих листоноші, що завмерли від страху. Поштово-телеграфні працівники ніби перебували у стані гіпнозу. Вони розплющили роти, не рухаючись, і просто стежили за мною очима.
      Задня кімната виходила на платформу. Дзвінок тривоги продовжував дзвеніти, а вдалині вже чулося знайоме завивання поліцейських сирен. Мені стало цікаво, чи змогли двоє індійців, яких я залишив живим, втекти. Якщо їм це вдасться, я був впевнений, що вони будуть відслідковувати мене, доки я залишаюсь в Індії. Але я не хотів втрачати на увазі ні їх, ні Риву... ні АХ. Хоук відразу зрозумів важливість моєї місії, тому мені потрібно було отримати Шкатулку до того, як Шіва застосує її.
      Що мене найбільше турбувало і що складало мою нудну думку, коли я зістрибнув з вантажної платформи, щоб промчатися між двома фургонами, було те, чи залишиться Шива тут, поки у мене є шанс порушити його плани. Якби його люди повернулися на віллу, один із кулею в нозі, щоб повідомити, що інший мертвий, Шива був би цілком здатний зібратися і зникнути, якби я не повідомив про нього в індійську поліцію. Не виключено, що він уже зробив кроки, щоби бути готовим покинути країну.
      Якщо, звісно, Ріва зможе його утримати. Було ще щось здатне переконати Шіву, що я не уявляю безпосередньої загрози його планам, і це було засноване на моєму сумніві в тому, що Пуран Дасс був спільником у задумі Кобри. Якби Дасс заговорив з Шивою після мого телефонного дзвінка (а це означало, що мої підозри в лояльності офіцера ґрунтувалися на незаперечних фактах, а не тільки на інтуїції), Шива зрозумів би, що я брешу, коли заявляв, що перебуваю в Бомбеї, і що я підозрював Дасса. Тоді б він також уявив, що, будучи переконаним у причетності Дасса до змови з Коброю, я б остерігся зв'язуватися з жодним індійським поліцейським управлінням... або з будь-яким відділенням секретних служб.
      Це була лише гіпотеза, але я не міг ризикувати тим, що індійська поліція втрутиться в мою місію, і я не міг дозволити Шіві відлетіти до Китаю зі Скринькою в його розпорядженні. Ріва була єдиною людиною, від якої я міг отримати інформацію, коротко пояснити своє завдання і розкрити абсурдний план її дядька. Дівчина пообіцяла допомогти мені. Це вже не питання самаритянського жесту, а питання здорового глузду. Дозволити її дядькові втекти до того, як я перехитрувати Шиву, означало вірну смерть для його батька.
      Вона навіть не знала, де Шива тримав у полоні її батька, тому що він дозволяв їй говорити з ним лише телефоном. Я повинен був це з'ясувати, але якщо Шива зникав з країни до того, як я мав шанс завершити місію, то для нас обох пропадала навіть найменша надія на визволення ув'язненого. На щастя, мені вдалося уникнути пошти до того, як мене заблокувала б індійська поліція.
      Сирени досі вили, коли я опинився у провулку з численними крамницями з іншого боку поштового відділення. Я не зупинився, щоб озирнутися, а продовжував йти, прослизнувши в маленьку лавку, де була велика плутанина предметів та товарів, які, здавалося, приховували стільки ж гріхів.
      Власник, літній хлопець із сутулими плечима, але досить розумний, щоб одразу розпізнати ймовірного покупця, ступив уперед, як тільки я увійшов до магазину. Чоловік говорив англійською з сильним британським акцентом, і коли я пояснив, що мені потрібно від його товарів, він був досить розумний, щоб не переривати мене і не ставити цікавих питань про мій американський акцент.
      Незважаючи на невідповідність мого акценту та індійського одягу, це уявляло мене так, ніби в цьому не було нічого дивного. Він не зміг надати мені боєприпаси для пістолета 45 калібру, який я взяв у сикха, але запропонував мені великий з буйволиної шкіри. Шкіру, як я зрозумів, коли купував сандалі, в Індії було нелегко знайти. Але буйволиний батіг був у хорошому стані, як і бавовняна куртка. Сорочка, яка була на мені, була вся в крові, але власника магазину це, схоже, не надто зацікавило. Рупії завжди залишаються рупіями і це головне.
      Я поміняв одяг у магазині. Коли я передав закривавлену «куртку» власнику, він завернув її у вузол і кинув під дерев'яний прилавок у задній частині магазину. - Хочеш ще чогось, "сахіб"? — спитав він блискуче в очах, коли я дістав кілька банкнот із пачки, яку тримав у кишені.
      - У тебе є мітла?
      - Мітла? - повторив він, не розуміючи.
      - Саме мітла, - пояснив я і зробив жест, підмітаючи обома руками.
      - Ах так, я розумію! - відповів він, сяючи. Він озирнувся у пошуках того, про що я його просив.
      Мабуть, це була та сама мітла, якою він підмітав свою крамницю, але він не міг дочекатися, щоб віддати її мені, звичайно, за правильною ціною. Ціна, безперечно, досить висока за цінами Агри, але в той же час здавалася мені смішно низькою. Чоловік хотів загорнути віник у лист темного паперу, але я з усмішкою пояснив, що заберу як є.
      Він виглядав дещо розгубленим, настільки, що спохмурнів і опустив очі, майже розчарований і скривджений тим, що я позбавляю можливості зробити звичайний ритуал після покупки предмета. Він запитав. - Досить, "сахіб"?
      - Так, я думаю, що мітла та буйволина петля в цих обставинах достатні. У тебе немає патронів, чи не так?
      Чоловік кілька разів похитав головою. Я витяг ще одну блискучу купюру і засунув їй у долоню. - Ти мене ніколи не бачив, зрозумів?
      - Ніколи нікого не бачив, - повторив власник магазину, ні секунди не вагаючись, засунув гроші в кишеню.
      Я дістав ще одну купюру та повторив операцію. - Чи могли б ви підказати мені, де я можу знайти боєприпаси? Мій друг запросив мене на полювання за місто...
      - Чесно кажучи, "сахіб", я не знаю, де ви можете знайти потрібні патрони. Ми мирні люди тут, у Агрі. Зброєю володіє лише влада.
      - Ти впевнений, що не пам'ятаєш жодних магазинів, де я міг би знайти те, що мені потрібне? - наполягав я і, говорячи, простяг йому гроші.
      Він сказав. - Один момент! Він поклав купюру в кишеню і пройшов у дальній кінець магазину. Я дивився, як він щось подряпав на аркуші темного паперу. Коли він простяг мені листок паперу, я глянув на ім'я та адресу, написані на ньому. - Це найкраще, що я можу зробити, - сахіб, - вибачився чоловік. «Якщо Бешем немає того, що вам потрібно, я не думаю, що ви знайдете патрони тут, в Агрі. Це скромне місто... ми продаємо речі лише для туристів. Ви розумієте, чи не так?
      - Звичайно, - запевнив я його.
      Отже, я вийшов на вулицю, озброєний мітлою, батогом зі шкіри та пістолетом 45-го калібру, який міг би стати в нагоді, якби він тільки міг стріляти. Але в цей момент я, звісно, не міг скаржитися. Принаймні я був ще живий. Цілком задовільно з огляду на все, через що мені довелося пройти.
      
      
      
      
      11
      Це був неймовірний прояв примітивної та неконтрольованої фізичної сили, яку я рідко бачив. Чоловік рухався з вражаючою швидкістю і такою спритністю, що я мимоволі відкинувся на спинку стільця, відчуваючи судомне скорочення м'язів живота. Він підстрибнув у повітря і спікував униз, як тигр, з котячою грацією, яка була невід'ємною частиною його смертоносної доблесті.
      І, як у тигра, у нього були лапоподібні пальці, озброєні гострими, як пазурі, кігтями. Наступної секунди він використав свою смертоносну зброю, щоб подряпати обличчя іншої людини, залишивши великі криваві рани, які здавались вирізаними на тілі.
      Кров почала капати, багряні струмки ринули з глибоких порізів у кістки. Людина здавалася безликою, її риси були невпізнанними, її тіло звисало на шматки, наче здерта шкіра. Хитаючи, він спробував відступити, але знову був атакований.
      Не задовольняючись тим, що перетворив обличчя супротивника на криваву масу, Тигр спікував на нього. Я бачив зуби, гострі, як шаблі, гострі й зазубрені. Мене трясло від огид, але я не міг відірвати очей від цієї сцени, від тієї жорстокості та байдужості до людського життя.
      Я продовжував дивитись зачаровано. Фігура з кігтями підняла руку, щоб завдати удару ребром долоні: це був найдосконаліший удар сон-нал чи-ки, який я коли-небудь бачив.
      Ось попередження, яке я не міг просто ігнорувати, що може статися, коли певні «дисципліни», зокрема карате та «кунг-фу», використовуються для заподіяння шкоди, а не для справедливої справи. Я ніколи не вірив у таке покарання чи насильство заради насильства. Я сумно похитав головою і глянув на циферблат годинника, що світився.
      Я купив годинник японської марки рано вранці того ж дня. Ще не було п'ятої години. У мене залишалося дві години, тому знову звернув увагу на фільм, драму в гонконгському стилі.
      Північний кінотеатр був розташований на Тадж-роуд, просто щоб нагадати мені, що мені ще належить відвідати знаменитий Тадж-Махал. Але я не наважився показати своє обличчя в такому популярному та людному місці. Я, звичайно ж, не сидів у кінотеатрі лише для того, щоб повеселитися, бавлячи день. Оскільки я був певен, що люди з «Кобри» все ще нишпорять містом, намагаючись знайти мене, щоб покінчити зі мною, я вибрав кінотеатр, щоб залишатися непоміченим якнайдовше.
      У мене була нав'язлива ідея повернутися в особняк Шиви для очної ставки з ним, але я не знав, скільки охоронців було на службі у монстра, і я навіть не знав, чи був він ще там. Зустріч з Ривою була призначена на сім годин у містечку кілометрів за двадцять від Агри.
      Місце, де ми мали зустрітися, було відоме як Фатехпур-Сікрі, покинуте місто з мармуру та пісковика. За допомогою путівника, якого я купив у тому ж магазині, де купив годинник, я зміг запам'ятати у своїй уяві топографічну карту цього місця. Тут було безліч палаців, деякі з великими сходами та балконами з видом на велике подвір'я. Давно занедбаний комплекс будівель став ідеальним притулком для нас обох, місцем, де вони могли спокійно поговорити, не виявлені добре навченими агентами Кобри.
      Був вечір, коли я туди дістався, і це теж було на мою користь. Темрява захистить мене від сторонніх очей моторизованої бригади Шиви. Однак моєю єдиною проблемою залишалася неможливість дістати боєприпаси для пістолета.
      Я послухався поради власника магазину і відправився в гості до індіанця на ім'я Башам. У нього був скоб'яний магазин поруч із базаром, маленький магазинчик, де можна було знайти все, від молотків до опіуму. Але патрони для пістолета до його асортименту не входили. Справа була не в грошах, а в доступності.
      - Мені потрібно не менше доби, "сахіб", - сказав господар крамниці, коли я відвів його убік, щоб пояснити, що я шукаю.
      — Двадцять чотири години — надто довго, — сказав я.
      Він підняв руки долонями вгору. Порожнім, як порожнім, був пістолет 45-го калібру, що колись належав людині з «Кобри», що сплив кров'ю на пошті. Я витяг пачку банкнот, і Бешем жадібно облизав губи, не зводячи очей з грошей, якими я махав перед його носом.
      - Я був би радий обслужити вас, "сахіб"... але в мене пов'язані руки. Патрони, про які ви мене питаєте, не так легко знайти в Індії. Мені потрібно щонайменше день, щоб їх знайти...
      - Це справжня ганьба... для нас обох. Терпіння!
      «Але, може, я можу показати вам дещо ще», — сказав крамар і зник у задній частині магазину тільки для того, щоб вийти за хвилину з блискучим стилетом, який він тримав у руках, як дорогоцінний предмет чи дар боги. Якби божества-рептилії, Наги, спостерігали цю сцену, я впевнений, що вони не були б задоволені. Тепер стилет був прикріплений до мого передпліччя в дуже легких піхвах, майже ідентичних тим, які я носив, коли людям Шиви вдалося обеззброїти мене.
      Отже, у мене був ніж, мітла (перетворена на дві однакові палиці довжиною близько фута кожна) і батіг із буйволиної шкіри. Все те, що мало замінити пістолет. Я не був зовсім беззбройним, добре, але я не був ходячим арсеналом.
      Проте, якби все пішло за планом, можливо, мені навіть не довелося б використати пістолет. Я не мав наміру зустрічатися з чоловіками Кобри, поки я не був готовий до конфронтації з Шивою на набагато більш особистій основі, ніж у попередні рази.
      Тому було важливо, щоб зустріч із Реєвою пройшла гладко. Я пообіцяв дівчині знайти та звільнити її батька. У свою чергу вона показала, що більш ніж готова спробувати отримати будь-яку можливу інформацію. Пакт, народжений та укладений із форми взаємного розпачу. Ріва потребувала мене, я потребував її не менше, якщо не більше.
      Так що я сів на своє місце і продовжив дивитися фільм, слухаючи несинхронізовані голоси, кольори такі ж яскраві та чудові, як алюмінієва ялинка. Підписи, одна на хінді, інша бенгальською, ймовірно, дуже мало відповідали сенсу англійського діалогу. Але ритм, неймовірна майстерність головного героя у мистецтві «кунг-фу» зачаровували мій розум.
      Фільм закінчився о пів на п'яту. Програма оголосила про продовження кіно, тому я встав зі свого місця і пішов до одного з виходів, змішавшись з балакучим і коментуючим натовпом. Як тільки я опинився на вулиці, мені не важко залишитися непоміченим, поки я не знайшов таксі, готове відвезти мене в покинуте місто Фатехпур-Сікрі.
      Водій, добре поголений і без тюрбана, на щастя (у цей момент я скрізь бачив сикхів), попросив у мене п'ятдесят рупій за півгодинну поїздку. На чорному ринку долар коштував дванадцять рупій. Розумна ціна; тому я дав йому гроші вперед і сів на заднє сидіння старого Сітроєна.
      За нами не поїхало жодного мотоцикла, таксі не намагалися обігнати. Якщо бути точним, подорож Фатехпур-Сікрі пройшла без пригод. Це був той самий шлях, яким я пішов після того, як втік з особняка Шиви. Я розтягнувся на сидінні, коли ми минули ряд живих огорож, що захищали будинок від вулиці. Нікого не було видно, і особняк із утрамбованими земляними стінами здавався порожнім і занедбаним.
      Мене це, звичайно, не втішило, тому що я подумав про Шіва, Хаджі і навіть про Ріва, що прямує до китайського кордону. Що ж, уклав я, час покаже.
      Я знову глянув на годинник і спробував розслабитись. Часу було ще достатньо, але чим ближче я підходив до покинутого міста, тим більше нервувався і тривожився. Я скористався можливістю, щоб закінчити те, що почав, купивши мітлу та буйволиний батіг.
      Бешем був досить люб'язний, щоб позичити мені ручний дриль. Я просвердлив два отвори в ручці мітли, по одному на кожному кінці палиці. Тепер я зав'язав батіг буйволиного батога спочатку в один отвір, потім в інший, щільно закріпивши шнурком з боків. Таким чином, між двома палицями я отримав щось на зразок натягнутого шкіряної перемички. Я перевірив вузли; отвори в деревині паличок були невеликі, небезпеки відшарування шкіри не було.
      Коли я закінчив складання пристрою, я побачив вдалині рифлені мінарети великої мечеті Джамі Масджід. Але масивне будинок здавалося маленьким проти гігантської стіною, возвышавшейся з південного боку мечеті. Стіни були побудовані на честь перемог Акбара, імператора Великих Моголів, який заснував легендарне місто Фатехпур-Сікрі. Стіни виходили на навколишню місцевість та групу убогих хатин, що утворюють село біля підніжжя занедбаного міста.
      - "Сахіб" хоче, щоб його тут чекали? - запропонував таксист, пригальмовуючи, щоб зупинитися біля в'їзду на пустельну стоянку поряд з безлюдним та безмовним містом. - Я дам тобі хорошу ціну: тридцять рупій, щоб відвезти тебе назад до Агри.
      "Вибачте, але в мене інші зобов'язання", - пояснив я, запихаючи палички з буйволиною шкірою в кишеню штанів. Я відчинив двері і вийшов з машини.
      - Провідників тут уже немає, "сахіб", - відповів таксист. - Хіба ти не хочеш, щоб я показав тобі вигляд? Я знайомий з Фатехпур Сікрі. Я покажу вам те, чого ще не бачив жоден турист.
      — Не маю сумніву, — погодився я, сміючись. - Але мені потрібно зустрітися з моїм індійським гідом за кілька хвилин. Щасливого шляху, "сахіб"!
      - Як бажаєте, - розчаровано сказав водій. Він завів двигун, звернув за ріг і поїхав, залишивши по собі хмару пилюки.
      Я продовжив шлях пішки.
      Останній туристичний автобус уже поїхав до Агри. Торговці, які виставляли свої товари на подвір'ї навколо мечеті, також повернулися до села, залишивши будинки з мармуру та пісковика занедбаними. Я швидко перетнув внутрішній двір, звірився з картою, яку вирвав з путівника, і знайшов будинок, відомий як «будинок Маруама».
      Саме там Ріва призначила мені зустріч менш як за годину. Я нічого не відчував і не бачив жодного руху, який міг би порушити мої підозри. Будівля з позолоченими фресками та розписними стелями виглядала велично та урочисто, що свідчило про багатство та політичну владу Акбара. Я сидів на першій сходинці вузьких мармурових сходів, що вели на балкон, що огинав увесь будинок.
      І почалося очікування. Я просто молився, щоб Ріва Сінгх не підвела мене.
      О сьомій я почав нервувати. У десять хвилин сьомого я занепокоївся вдвічі. Але в чверть сьомого я почув звук машини, що зупинилася на стоянці. Потім слабкий звук кроків луною рознісся по викладеному мармуром внутрішньому двору, який утворював малюнок великої шахівниці.
      Очевидно, Акбар грав у шахи, використовуючи своїх наложниць та танцівниць як живих пішаків. Я теж, повільно встаючи, відчував себе пішаком, вставленим у гру, але так само вирішив поставити мат супротивнику. Шів був переконаний, що може контролювати всі мої рухи, диктуючи свої брудні правила.
      Але якби я мав можливість сказати чи зробити щось, це, безсумнівно, було б останньою грою, в яку мав би грати геніальний злочинець.
      - Нік? Нік, ти там?
      Це був знайомий голос, але з відтінком страху паніки. Ще не зовсім стемніло, і хоча небо темніло, я міг побачити струнку постать Ріви, що стрімко перетинала двір. На ній була західна сукня з відкритим коміром. Вона була красивіша, ніж я пам'ятав, але зараз був явно не час для таких роздумів.
      Побачивши мене, Ріва побігла, її сандалі в прискореному темпі стукали мармуровими плитами.
      - Благаю тебе, тримай мене міцніше! - пробурмотів він. - Прямо зараз я хочу цього найбільше на світі, Нік.
      Я взяв її на руки і притис до себе. Вона тремтіла, тремтіння пробігло по всьому її тілу; вона припала до мене, поклавши голову мені на груди.
      — Тобі не треба боятися, — тихо прошепотів я. - Я обіцяю тобі, що все вийде на краще. Ти знову побачиш свого батька, і для нього також усе зміниться, не хвилюйся.
      Вона підвела голову і спробувала посміхнутися. Я легенько поцілував її в губи: вона відступила назад і відкинула волосся, що падало їй на очі. — Я довіряю тобі, Нік, — лагідно сказала вона. - Дядько навчив мене нікому не довіряти... Це так влізло мені в голову, що я не можу думати своїм мозком! Але я вірю тобі, Ніку. Я не маю жодного вибору. Якщо ти не можеш мені допомогти, якщо ти не можеш врятувати мого батька, тоді ніхто на світі не зможе. І мені більше нема до кого звернутися, Нік! Ні до кого.
      У чорних очах, з їхнім сумним і зляканим виразом, теж був рішучий погляд. — Ми зробили крок уперед, — потішив я її. - Ми дійдемо до кінця, ось побачиш. Я провів її в будинок, і вона сіла на сходи, намагаючись заспокоїтися.
      Це було нелегко, бо вона була в муках напруги та страху, які змушували її тремтіти з голови до ніг. "Я не думав, що зможу прийти на зустріч", - пояснив він за секунду. - Довелося придумати привід, сказати дядькові, що їду в Агру за покупками. Він хотів послати мене з одним зі своїх людей, але мені нарешті вдалося переконати його, що в цьому немає потреби.
      Я коротко розповів їй про події дня, розповівши про все, що сталося з того часу, як я пішов від неї.
      - Скільки чоловіків у нього лишилося? - спитав я, закінчивши свою розповідь.
      - П'ять людей, не більше. Ранджит у лікарні, але я не думаю, що він виживе. Його легені зруйновані внутрішньою кровотечею.
      - А інший із кулею в нозі?
      – Вони відвезли його назад на віллу. Він не може ходити, тому не повинен представляти для нас небезпеки. - Дівчина почала розповідати, що сталося, коли її знайшли пов'язаною та з кляпом у роті. На даний момент це могло звучати переконливо для нас двох, але Шіва був підозрілим типом. Незважаючи на сльози і благання Риви, він знову відмовив їй дозволити побачитися з батьком. Він також не відкрив їй, де тримає у полоні свого брата.
      - Я розмовляла з батьком по телефону. Він був дуже слабкий, він міг тільки пробурмотів кілька слів, Нік, - додала Реєва відстороненим голосом. - Якщо ти не зможеш звільнити його, де б він не був, я не думаю, що він довго проживе.
      — Його звільнять, — запевнив я її, хоч і не мав жодного уявлення, де шукати отця Ріви. Насамперед я мав знешкодити Шиву. Хоча мені вдалося уникнути пасток, розставлених чудовиськом, я чудово розумів, що дістатися до нього буде непросто. «Чи знаєте ви щось про винахід Хаджі, про той диявольський пристрій, який ваш дядько називає Шкатулкою?»
      - Я намагався поринути у лабораторію, але охорона мого дядька мене не пустила. Але я щось відчула… — Вона заплющила очі і насупилася, намагаючись згадати. - А може, це й не важливо... - додав він за мить.
      – Все важливо. Про що це?
      - Ну... Я чув, як Шива з кимось розмовляв телефоном і говорив щось про Бомбея. У той момент мені це здалося дивним, бо він не має справ у Бомбеї... або, принаймні, нічого, про що я знаю.
      У мене в голові задзвенів дзвін, і навряд чи це був приємний звук. - Ти впевнена? – наполягав я. - Ви чули щось ще, довідалися, з ким він розмовляв?
      Рива похитала головою. - Я чув, що він щойно сказав "Бомбей". Декілька слів про готель, от і все. Але коли він відійшов від телефону, мій дядько не виглядав задоволеним.
      Він розмовляв телефоном до або після того, як його люди повернулися з Агри?
      - До. У цьому я певна. Ті двоє приїхали десь за годину, може менше, – відповіла Реєва. - Він розмовляв телефоном до того, як вони приїхали.
      Отже, Пуран Дасс був спільником Кобри!
      Все почало прояснятися, набувати сенсу. Тепер я зрозумів, як люди Кобри дізналися, що я буду у вуличному кафе того ранку, коли ми з Ашоком зустрілися. Це було збігом. Дасс усе встановив, очевидно, підкоряючись наказам Шиви. Не дивно, що індійська секретна служба опинилася перед стіною, коли вони намагалися з'ясувати, хто стоїть за Коброю. Не дивно, що вони були настільки неефективними та малоефективними, коли останні півроку по всій Індії спалахували бунти та заворушення.
      Відповідно до того, що я знав про організацію Секретної служби Індії, Дасс був найвищим авторитетом.
      Дані вийшли з його кабінету. Хоук говорив про «відплив» всередині IISA, контррозвідки, але він ніколи не підозрював нічого настільки серйозного. На щастя, я вирішив діяти один. Рішення, яке за нинішнього стану речей вже стало поважною причиною.
      - Чи вдалося дізнатися більше?
      Рива знову похитала головою. - Вибач, Нік. Я намагалася щосили, але в мене складається враження, що мій дядько не довіряє мені... зараз менше, ніж будь-коли. Він та Хаджі розмовляли більшу частину дня, але охоронці не залишали лабораторію. Я не встигла нічого більше впізнати.
      - Я розумію. Ти зробила все, що могла, і це найголовніше, - сказав я їй. Тому в мене не було іншого виходу, як повернутися на віллу. Опинившись там, я візьму він ініціативу у дії.
      
      
      Але то був великий ризик. Майже непереборний.
      Якби я не спробував отримати Шкатулку до того, як її знову буде використано, ніхто не міг би сказати, що зробив би Шива з трьома тузами в рукаві... навіть якби я залишив четвертий про запас. Я не повинен був зупинятись зараз, після того, як зайшов так далеко.
      «Мені треба повернутись з тобою на віллу, — пояснив я Ріві. - Я сказав тобі, що він збирається робити зі Шкатулкою. Якщо ми чекатимемо, все піде за його планами, хочемо ми цього чи ні. Я не маю іншого вибору, Ріво.
      - У мене теж, - прошепотіла вона. Вона взяла мою руку і стиснула мої пальці. - Я залишила машину зовні, вона лише за кілька кроків.
      Ми вийшли надвір, залишивши позаду розписані фресками кімнати «вдома Маруама». Небо було пурпурово-червоним, сонце блідо-оранжевою плямою на далекому горизонті.
      Рива все ще тримала мене за руку, і я прислухався до звуку наших кроків, стукаючи своїми сандалями по викладеному плиткою двору. Потім у наших вухах прогримів раптовий тріск, рев, від якого у більшості людей кров похолола б. Але довгі роки тренувань і досвіду зробили мене витривалим, перетворивши мої нерви на сталевий дріт. Тим не менш, я б збрехав, якби сказав, що не боюся.
      Гуркіт луною пролунав серед занедбаних будівель. Рива не змогла стримати крик і обняла мене, з жахом вчепившись у мою руку. Через секунду мене засліпила фара мотоцикла, що була спрямована мені в обличчя.
      Там було троє сикхів, кожний на мотоциклі, як загін кавалерії. Вони почали кружляти навколо мене; їхній саркастичний сміх пронизав мене, як безліч ножових поранень. Шива знову кидав виклик. Але якби я грав у гру за його правилами, Нік Картер невдовзі був би мерцем. Щось, чого я точно не допустив би.
      
      
      
      
      12
      Двох чоловіків я впізнав майже одразу. Одним із них був Гурнек, з пов'язкою на обличчі, засіяною шрамами, але все ще живий і здоровий. Іншим був чоловік із пошти, той самий, якому вдалося забрати пораненого товариша. Третій, бородатий і з головою, обмотаною чалмою, як і інші, був мені невідомий. Але я знав, про що він думає, хоч ми ніколи не зустрічалися.
      «Ти викликала підозри у дядька, Ріво, — пояснив один із трьох. - Ось чому він наказав нам слідувати за тобою, знаючи, що ви приведете нас прямо до "Сахібу" Картера.
      Ми з Рівою стояли нерухомо, завмерши. - Не говори ні слова, - прошепотів я дівчині. - Роби точно те, що я тобі кажу, і все буде добре.
      - Вони вб'ють нас, Нік!
      - Ні. Твій дядько - маніяк з манією величі: якщо комусь доведеться помирати, я певен, що він захоче вбити його особисто.
      Я прикрив очі від яскравого світла фар і озирнувся. Кожен агент Кобри був озброєний пістолетами 45 калібру, які в той момент були націлені на мене, один в груди, один в голову, третій в спину. - То що ти збираєшся робити, стріляти в нас обох? - крикнув я, щоб було чутно крізь рев мотоциклів.
      - Стріляти в тебе, "Сахіб" Картер? Один із чоловіків усміхнувся. Це був той, кого я не знав, високий, повний молодик, якому, очевидно, подобалося бачити мене в такому становищі. - Надто легко. Ні, Шіва дав нам особливі вказівки. Це дуже ясно. Ви не зможете чинити опір нам, тому що, якщо ви спробуєте зробити це, ми вб'ємо дівчину; потім, коли ми привеземо вас назад на віллу, Шіва займеться особисто.
      "Як ти обійшовся з Нірадом", - додав Гурнек.
      Образ спалахнув у моїй свідомості. Я бачив, як Нірад падає головою в яму зі зміями, я бачив, як рептилії неодноразово нападали на нього, я чув його крики і розумів радість Шиви, що бачить, як я страждаю від тієї самої смертельної агонії.
      — Звичайно, я не можу чинити опір, — заперечив я. - Троє проти одного - це не спортивно, панове. Але не ображай дівчину; вона не має до цього жодного стосунку.
      – Він допомогла тобі втекти.
      - Я б убив її, якби вона цього не зробила. Його батько – бранець вашого господаря. Вона не дбає ні про що інше. Мені начхати, живу я чи вмираю. Я повернувся до Ріви і глянув їй у вічі. - Чи не так, повія?
      Я підняв руку і дав їй сильний ляпас. Я прошепотів. - Давай, біжи до них... Роби, як я тобі говорю! -
      На мить дівчина похитнулася, приголомшена і злякана. Вона не розуміла, що я роблю, але зрештою побігла, кричачи на всю горлянку. - Він намагався мене вбити!
      Чоловіки не розуміли, що відбувається.
      Гурнек зліз із мртоцикла, а Ріва побігла до нього. Це був момент, на який я чекав. Двоє інших сикхів відвели очі, підошви їхніх черевиків ковзали мармуровою підлогою, коли вони перестали їздити навколо мене.
      Рива буквально кинулася до ніг Гурнека, ридаючи, як істеричка. Вона чудово зіграла свою роль, надавши видимість правдивості, яке, здавалося, обеззброїло Гурнека — принаймні достатньо, щоб дати мені час вийняти стилет із піхов і кинути кинджал з тонким лезом.
      На секунду все, що я почув, був безперервний стогін Ріва. Потім Гурнек відсахнувся, судорожно схопившись руками за обличчя. Стилет устромився йому в ліве око, розрізавши цибулину навпіл. Кривава драглиста маса капала йому на обличчя; він видав несамовитий крик і спробував витягнути кинджал.
      Я не стояв і не дивився, що діється.
      Їм наказали взяти мене живим... але не обов'язково цілим і неушкодженим. Звичайно, в першу чергу вони спробують врятувати свою шкуру, і якщо я не діятиму швидко, все можна буде вважати втраченим. Я побіг, а решта зістрибнула з мотоциклів. Це була друга помилка, допущена горилами Шиви, тому що я встиг залізти в кишеню, щоб взяти дві палиці, виготовлені з мітли.
      Я створив зброю, яка на перший погляд здавалася невинною. Але насправді дві палиці, з'єднані шматком твердої і міцної батоги зі шкіри буйвола, були дуже небезпечною, майже смертельною загрозою.
      Це був "нунчак", той, який я зробив, східний пристрій, який я вперше побачив під час жорстокої демонстрації, влаштованої моїм майстром карате у штаб-квартирі AX у Вашингтоні.
      Зброя, типова для бойових мистецтв, мало безперечну універсальність, і в цьому випадку я мав намір поекспериментувати з нею.
      Тримаючи палицю в одній руці, я почав крутити інший кінець, поки вона не набрала достатньої сили і швидкості. Куля застрягла в мармурових плитах біля моїх ніг, але я продовжував бігти, забувши про все, крім сикха, якого вибрав своєю майбутньою жертвою, і про те, хто буде моєю метою.
      Гурнека не роззброїли, але й він був не кращою формою. Я почув крик Риви від жаху, коли ще одна куля просвистіла в повітрі і подряпала моє ліве плече. Я відчув жахливе печіння, яке залишило мені вогненно-червоний слід. Але куля не влучила мені в руку. Рана скривила мені гримасу болю, але це не завадило мені продовжувати крутити нунчак.
      - Я вб'ю тебе, Картер! - крикнув чоловік.
      - Попри наказ Шиви? - Заперечив я з усмішкою. Але пістолет 45 калібру був направлений мені в груди. Ризикувати — це одне, а поводитися безглуздо — зовсім інше. Я потягнувся, доки палиця не втратила швидкість і, нарешті, не повисла на моєму зап'ясті.
      - Геть цю погань! - наказав індіанець.
      - За вашим наказом, майстре, - промимрив я, випускаючи "нунчаку" крізь пальці.
      Сікх, як і раніше, цілився в мене; але як тільки я відпустив палички, він нахилився, щоб підняти їх. То була його третя помилка за останні хвилини.
      Поки він згинався, я кинувся на нього. Я зімкнув пальці навколо зап'ястя руки, що тримала пістолет, з усією силою, на яку був здатний. Він натиснув на курок і мало не влучив мені в ногу. Але цього разу я був сповнений рішучості провести залишок своїх днів, пересуваючись як каліка, щоб решта мого тіла залишалася цілою і цілою.
      Агент Кобри відсахнувся, намагаючись звільнитися. Моя рука знайшла мету, яку шукала: витягнута, вона перетворилася на серп з кісток і м'язів. Жорсткий бік долоні приземлився на шию чоловіка; водночас я синхронно клацнув правою ногою.
      «Ча-ки», що вийшло, не змогло зламати йому гомілка, але біль від удару дав мені кілька додаткових секунд, яких я відчайдушно потребував. Я схопив руку, що тримала пістолет, обома руками. Індіанець-сікх відчайдушно корчився, намагаючись відсунутись, навіть коли переконався, що дуло пістолета більше не спрямоване на нього.
      Позаду мене раптовий рух. Третій убивця, м'язистий молодий індіанець, якого я ніколи не бачив до цього вечора, кинувся на допомогу своєму супутникові. Хоча і з одним битися було вже важко: впоратися з двома озброєними пістолетами мужиками буде непросто.
      Тому, як тільки мені вдалося вирвати зброю з пальців першого, змусивши її впасти на мармурові плитки, я поспішив підібрати «нунчаку», що впало до ніг. Усього мені знадобилося п'ять секунд, щоб отримати для нього необхідну швидкість та імпульс.
      Третя людина необачно пішла в атаку. Я відскочив назад і приземлився за його спільником. Коли він атакував, я вже цілився ціпком у череп його друга.
      «Нунчаку» до теперішнього часу досягли сили, яка у кілька разів перевищує ту, що необхідна для перелому кісток людини.
      Що було далі, я ніколи у житті не бачив.
      Череп індійця буквально вибухнув. Там, де був згорнутий тюрбан, все ще пульсувала желеподібна маса. Шматочки кісток, уламки з прилиплими до них клаптями волосся і скальпа бризнули мені в обличчя, а мозок, сірувато-білий у химерних спіралях, розсипався в повітрі, як лава з вулкана, що вивергається. Але якщо нунчаки добре попрацювали, у мене залишалося ще два супротивники. Гурнек був живий, хоч і з одним оком. І живий був молодий індіанець, який прибув надто пізно, щоб урятувати життя свого супутника.
      М'язистий сикх зупинився, вираз огид і недовіри спотворився на його обличчі. Я знову запустив смертоносні палиці, і він нервово позадкував, спрямовуючи пістолет мені в обличчя.
      - Убий мене, і Шива згодує тебе зміям. Мені треба повідомити йому якусь важливу інформацію, і якщо він не почує її з моїх вуст, ти можеш забути, що існуєш... - прошипів я крізь зуби.
      Я блефував. Він подивився на невпізнанну фігуру свого спільника. Я скористався часткою секунди, щоб відпустити нунчаки, які полетіли в повітрі, як бумеранг в один кінець. Я ніколи раніше не використовував його таким чином і не знав, як він працюватиме.
      На щастя, примітивна зброя мене не розчарувала. Одна чи обидві палиці (точно сказати не можу, "нунчаки" летіли з неймовірною швидкістю) врізалися в дуло пістолета індійця. Сила удару вибила зброю з його рук. Пістолет приземлився за кілька кроків позаду нього. Великий сикх кинувся на мене в атаку, як розлючений ведмідь, зі спотвореним від люті обличчям.
      Карате чи ні, цього разу це мені довелося.
      Перш ніж я встиг його зупинити, перш ніж я зрозумів, що сталося, людина, яка була частиною команди Шиви та «приймальної комісії», обрушилася на мене, як тонна цегли. Дихання вирвалося у мене з горла, коли я впав горілиць, ударившись головою об мармурові плити, з яких складалася величезна шахівниця внутрішнього двору.
      Щось гаряче і слизове капнуло мені на обличчя, на мить засліпивши мене. Сльози текли по моїх щоках, коли я знову намагалася розплющити очі. І тільки-но я знову зміг бачити, я підняв погляд і побачив Гурнека, що стояв поряд зі мною. Поранене око, те, що від нього залишилося, продовжувало виштовхувати драглисту і кров'янисту речовину, як кран, залишений відкритим.
      Потім нога індіанця зігнулася в той момент, коли я намагався встати. Я стиснув зуби, коли сталевий носок його черевика вдарив мене по потилиці. Він був єдиним із трьох чоловіків, хто не носив сандалі. І тепер він використав свої мотоциклетні черевики, щоб бити мене в груди.
      Я не міг бачити Ріву через цей біль, що затуманює мій зір. Я навіть не знав, де вона і що з нею зробив Гурнек, але вона не могла мені допомогти, це точно. У мене було відчуття, що моя грудна клітка тріскається, що мої кістки розлітаються всі разом, коли Гурнек знову вдарив мене.
      Я сильно струснувся, як дикий кінь, який намагався скинути вершника. - Шива тепер не має значення, Картер, - сказав Гурнек, даючи зрозуміти, що його розуміють, незважаючи на пов'язки, що приховують нижню частину його обличчя. - Я уб'ю тебе, так що з тобою буде покінчено раз і назавжди!
      За тоном його голосу я зрозумів, що він це мав на увазі. Інший індіанець, той самий, що напав на мене, поваливши на землю хвилину тому, намагався схопити мене за ноги. Він присів наді мною, а я продовжував брикатися, як відчайдушний чоловік, особливо коли нога Гурнека знову сіпнулася, завдаючи нищівного удару мені в груди.
      Саме в цей момент я простяг обидві руки та схопив чоловіка за кісточку, з силою зігнувши його ногу. Він намагався не втратити рівноваги. Потім інший сикх встромив свій могутній кулак мені в живіт. Це був болісний біль. Я не міг дихати, але якби я здався прямо зараз, ці двоє додали б мене до свого славного списку трофеїв.
      З останніх сил, які в мене залишилися, я вхопився за кісточку Гурнека і продовжував крутити її, бажаючи скоріше почути хрускіт кістки, що ламається. Натомість чоловік впав уперед, втративши рівновагу. І я визволив свої ноги з хватки іншого індіанця. Розвернувшись назад, я скочив на ноги.
      Я очікував, що великий приятель Гурнека знову нападе на мене, але натомість він побіг у протилежному напрямку. Я не міг відпустити його далеко, ще й тому, що він біг за пістолетом, що впав. Я був за ним, коли він нахилився, щоб підняти зброю. Я зробив великий стрибок у повітря і напружив ногу, щоб завдати удару.
      Сила удару, удару моєї ноги об задню частину індіанця, шпурнула його на землю. Він кілька разів перекотився по мармуровій підлозі, і пістолет приземлився за кілька ярдів від нього, поза досяжністю.
      Але навіть тоді, перш ніж кинутися підібрати пістолет, я нервово озирнувся через плече. Гурнек був не з тих, хто легко здається. Він підвівся і попрямував до мене. Хоч він і кульгав, переносячи всю свою вагу на одну ногу, він все ж таки міг ходити. Але найдивовижнішим було зловісне металеве сяйво, яке привернуло мою увагу... метал, з якого капала драглиста речовина з розсіченого навпіл очі індіанця.
      Позаду Гурнека нечітка постать у передвечірніх тінях. Ріва Сінгх нарешті повернулася на сцену. Незадовго до цього вона чудово зіграла свою роль і своїми криками жаху та втечею дозволила мені перейти від оборонних дій до наступальних.
      Тепер я бачив, як вона видерлася на сідло припаркованого у дворі мотоцикла. Гурнек не міг тікати; він продовжував шкутильгати, коли я позадкував, зігнувшись навпіл. Але я прорахувався у своїх розрахунках, вважаючи, що він напав на мене до того, як використав стилет, який тримав у руці.
      Індіанець відсмикнув руку, потім простягнув руку і кинув ножа. Лезо з шипінням розсікло повітря. І цього разу Гурнек мало не промазав.
      Гостро, як бритва, лезо встромилося мені в м'яз стегна. Мої коліна підігнулися, я відчув слабкість. Я хотів закричати, але придушив крик, який, здавалося, зірвався з моїх губ. Біль пронизав мене, скрутивши нерви. Він уп'явся в мене, як гаряча голка, все глибше і глибше, поки все моє тіло не оніміло, тепер уже на межі фізичного опору.
      Цього не мало статися.
      Я стиснув кулаки, стиснув зуби до скрипу і спробував заглушити болісний біль. Потім я опустив руку, на секунду заплющив очі і, нарешті, витягнув ніж зі стегна. У мене не було часу зупинити кровообіг. Але, на щастя, стилет не зашкодив кровоносних судин м'язів стегна.
      У будь-якому разі, я все ще стікав кров'ю, як забита свиня.
      Тканина штанів прилипла до моєї ноги, де розповзалася велика темна пляма, мокра від крові, яку я вже втратив. Шалений сміх Гурнека луною рознісся повітрям. Індіанець почав наближатися до мене, а я намагався доповзти до одного з будинків, що оточували подвір'я. Мені вдалося підвернути йому кісточку, і він не міг ходити, не шкутильгаючи. Але він усе ще міг рухатися. Він вийшов уперед, коли третій агент Кобри теж почав рухатися за мною.
      Я озирнувся і побачив пістолет, що його чоловік знайшов. Я залишився з кинджалом, тому що «нунчаки» були поза досяжністю. "Ріва", - повторював я. "Куди ти пропала?"
      Можливо, це була телепатія. Але як би там не було, вона мене «почула».
      Рев мотоцикла мав силу благословення, що притупив мій біль і фізичні муки. Він вийшов із темряви, окреслюючи фігуру Гурнека у світлі великого маяка, силует якого вимальовувався на тлі тіней переднього заходу сонця. Індіанець повернув голову і підняв руки, ніби бажаючи зупинити машину. Його компаньйон, м'язистий молодий сикх, навпаки, виглядав так, ніби не хотів міняти свою програму. Він продовжував наближатися до мене. Я схопився за кинджал, намагаючись не звертати уваги на пульсуючий біль, від якого повністю заніміла нога.
      Гурнек спробував сховатися в одному з безлюдних і покинутих мармурових палаців. Тепер, коли він більше не представляв безпосередньої загрози та небезпеки, завдяки Ріві я зміг зосередити свою увагу на його спільнику. Пістолет гаркнув і задихав вогнем, але раптова темрява, яка, здавалося, пролилася дощем з неба, коли погасли останні сутінкові вогні, завадила йому ретельно прицілитися, і куля пролетіла за кілька метрів від мене.
      Я затамував подих і став на одне коліно, витягнувши травмовану ногу назад. Я міг бачити білу чалму нападника і навіть стовбур пістолета. Я збився з рахунку витраченим їм кулям, так що не міг порахувати, чи був пістолет розряджений, чи в нього ще залишалося кілька пострілів.
      Коли я почув клацання курка, я приготувався до пострілу. Натомість індієць тихо вилаявся. Він відкинув зброю, і вона з глухим стукотом упала на мармурові плити. Нарешті, здавалося, не все було заговорено проти мене.
      Можливо, Ріва загнала Гурнека до «кута». Якщо не зовсім у «кут», то індіанець був осторонь. Я зможу знешкодити його пізніше, коли вирубаю його партнера. Я знав, що Гурнек беззбройний, так що Ріва зможе впоратися із ситуацією самостійно.
      Тепер мені залишалося лише мати справу з незнайомим індійцем, особистим агентом Шиви. Я напружився і затамував подих. Людина була просто масивною формою, що з тьми. Хмари закрили місяць, заслонивши сяюче обличчя, двір Фатехпур-Сікрі занурився в тінь. Я примружився і спробував придивитись у темряві. Мій суперник не хотів ризикувати, бо я не чув його рухів. Я не був певен, чи бачив він мене, коли я витяг ножа зі стегна, чи знав він, що я озброєний.
      Стилет став дорогоцінною зброєю тепер, коли я втратив нунчаки. І я не міг розраховувати на свої глибокі знання в караті з ногою, що вийшла з ладу, від рани, яка весь час кровоточила і яку я не встиг залікувати. Втрата крові робила мене все слабшою і слабшою, і якби я не перев'язав ногу, у мене скоро були б проблеми.
      Я закричав. - Давай, ублюдок! Чого ти чекаєш? - Є богохульства, епітети та образи, які в Індії негайно впливають на гордість людини. Можливо, «ублюдок» не був одним із них, але вже мої знання про звичаї та звичаї субконтиненту залишали бажати кращого. - Ти наляканий? Це правда? - я почав кричати, намагаючись знайти в тіні його масивні контури.
      Фара мотоцикла, на який стрибнула Реєва, не була спрямована в мій бік. З кожною секундою ставало все темніше і темніше, а я продовжував, сподіваючись знайти когось у тілі та крові. Потім на мене навалився величезний тягар. Мене відкинуло на спину, моя поранена нога виявилася підібгана піді мною.
      Біль був надзвичайним, перед очима танцювали дивні відблиски фосфоресцентного світла. Я струсив головою і спробувала відігнати точки світла. Підгорнувши ногу навпіл, я був буквально притиснутий до землі масою огрядного молодого сикху. Але я буквально відчув, як відриваюся від землі, коли його кулак ударив мене по щелепі. Я схилив голову набік, важко дихаючи. - Брудний виродок! - прошипів я, нарешті згадавши потрібне слово.
      Йому, певне, не сподобався вибір епітету, і він ударив кулаком вдруге. Я відчув на своєму обличчі гаряче смердюче дихання чоловіка. Він був звіром, биком у людській подобі. І він відповів без слів... лише кулаками. Потім йому вдалося притиснути руки до моїх стегон і штовхнути мою травмовану ногу.
      Моя нога все ще кровоточила, вона хворіла сильніше, ніж будь-коли. Лезо стилету заскребло по мармуровій плитці. Але я все ще не знав, чи помітив індіанець-сікх, що я озброєний. - Я поверну тебе Шіве, Картер! Він задихався, притискаючи мене до підлоги. - Але не все в одному шматку!
      - Як страшно! - пробурмотів я глузливим тоном, скрививши губи в гримасі болю, коли він уперся колінами в мої стегна. Мої руки та пальці почали німіти, з рани капала кров, а індіанець тримав мої руки. Ще кілька секунд, і я не зможу більше тримати ніж. І якщо таке трапилося, то для мене все кінчено.
      Я почав висувати руку вперед, намагаючись наблизити гостре, ще закривавлене лезо до індіанця. Я прошепотів. - Як тебе звати? Адже ми ще... не представилися!
      - Лай, - сказав він, посміхнувшись. - гавкіт переможний.
      — Лай, невдаха, — поправив я його і раптом посунув руку з ножем до мого супротивника. На це пішли всі сили, які в мене залишилися, аж до краю.
      Але це спрацювало. Слава богу, це спрацювало.
      Вістря гострого леза розірвало бавовняну сорочку молодого сикха, як олію. Я не зупинився. Я занурив кинджал глибше, коли він підняв коліна, намагаючись вирватися. Надто пізно для зміни тактики. Тепер він більше не міг мене зупинити. Я встромив стилет між двома його ребрами, розрізаючи тіло і м'язи, як м'ясник розриває теля.
      Молодий індіанець перекотився на бік і тяжко впав на спину, коли я випустив ножа. З силою відчаю я переповз через нього, щоб закінчити роботу, не зупиняючись ні на секунду, щоб відчути цей болісний біль у моїй ноці, що кровоточить. Стилет по саму ручку встромився в бік Лая. Чоловік задихався, намагаючись дихати. Я повернув ручку ножа, не витягаючи його.
      Потік густої, гарячої крові ринув з його боку, коли я встромив кинджал, лезо прилипло до його грудей. - Свиня! – задихався індіанець. - Але також... ти помреш... ти помреш, Кар...
      То були його останні слова.
      Я хотів, щоб вони не були пророцтвом.
      
      
      
      
      13
      Мої руки були слизькими та липкими від крові Лая. Вона продовжувала рясно хльоснути, коли я розрізав йому груди, не зупиняючись, поки я не був абсолютно впевнений, що він мертвий. З його горла вирвалося булькання; він уже не говорив, але судорожно здіймав і опускав груди. Нарешті пихкання припинилося; Я поклав йому руку на серце. Пучок м'язів викликав судомне серцебиття, за яким пішла мимовільна нервова тремтіння, тремор, що тряс його з голови до ніг.
      Він ще раз поворухнувся, потім завмер.
      Я зісковзнув назад, моя поранена нога витяглася переді мною. Швидкими рухами я зняв сорочку, розрізав її кинджалом і почав перев'язувати рану саморобними бинтами. Я взяв дві смужки, щоб промокнути кров, що весь час текла з глибокої рани.
      Через деякий час я спробував знову стати на ноги, шукаючи Риву очима. Дівчина чудово впоралася зі своєю роботою, і тепер мені потрібно було допомогти їй знешкодити Гурнека. Пізніше... ну, спочатку я ліквідую Гурнека, а потім займуся наступним ходом.
      Я прислухався і майже одразу почув слабкий гул… гул мотора мотоцикла, що брязкає вдалині. Двір купався у світлі, коли хмари, що приховували місяць, зникли. Мене вразило, що сили природи були на моєму боці, ніби вони дали слово захистити мене. Спочатку було темно, і відсутність світла захищала мене, дозволяючи перемогти та вбити Лая.
      Але тепер, коли юний сикх був мертвий, уражений моєю силою чи хитрістю, місяць повертався, заливаючи внутрішній двір покинутого міста своїм блідим сяйвом. Я глянув на постать Лая, який лежав на спині, його біла сорочка була забруднена запеклою кров'ю. Його губи скривилися в усмішці, що показала його правильні білі зуби, а ясна була в червоних плямах від паанової жуйки. Труп нерухомо лежав на мармурових плитах, скорчившись у позі жахливої агонії.
      Я не відчував докорів сумління і не заперечував проти смерті молодого індіанця, у тому числі й тому, що це було питання виживання. Або Лай, або я. Я відвів погляд від застиглого, закривавленого тіла і знову спробував стати на ноги. Мені довелося зробити кілька спроб, перш ніж я зміг утриматись на ногах.
      Я тягнув поранену ногу, яка продовжувала стукати і все ще оніміла від втрати крові. Я пішов через двір, зупинившись на мить, щоб підняти свої нунчаки туди, де вони впали, і водночас підібрати пістолет Лая.
      Наскільки мені відомо, Гурнек був беззбройний. У мене ж була примітивна східна зброя та дорогоцінний німецький стилет із гострим, як бритва лезом, що врятував мені життя. До того ж у Риви був мотоцикл. Безсумнівно, дівчина і Гурнек знали топографію Фатехпур-Сікрі набагато краще за мене, що було одночасно і перевагою, і недоліком. Тому що, якщо й був вихід із цього лабіринту порожніх і занедбаних будівель, Гурнек, мабуть, повинен був знати, якщо тільки Ріва не змогла заблокувати його втечу і тримати його в пастці, доки я не дістануся до неї.
      Я зупинився на мить, щоб прислухатися, і знову почув слабкий гул мотоциклетного двигуна. Він виходив через спеціальну залу для аудієнцій, «диван-і-хас». Я згадав, що бачив ілюстрацію палацу в купленому мною путівнику, чорно-білу фотографію великої будівлі з величезною центральною колоною, від якої відгалужувалися чотири однакові коридори, що доходили до боків верхнього балкона у формі площі.
      Не було жодної можливості швидко прийти на допомогу дівчині. Довелося рухатися крок за кроком, тягнучи ногу за собою, як громіздкий багаж. Біль зменшився тепер, коли я перев'язав рану та зупинив кров. Але мені було боляче. Що ще гірше, це зробило мене більш уразливим, ніж будь-коли, сильно сповільнивши мої рухи, мою здатність рухатися зі звичайною швидкістю.
      Про використання ударів карате ногою тепер не могло бути й мови, а кожен рух ударом руки і кулаком ставав проблематичним і важким, тому що знадобилося б величезне зусилля для підтримки адекватного центру тяжкості та балансу. . . . Тепер більше, ніж раніше, мені доводилося покладатися майже виключно на нунчаки та стилет.
      Що ближче я підходив до Холла, то гучніше гудів у вухах двигун машини. Те, що раніше було далеким і неясним гулом, перетворилося на глухий рокіт, приглушений рев. Я чіплявся за одну із зовнішніх колон, яка мала разючу форму і нагадувала бивень гігантського слона. Я зупинився, щоб відпочити та зібратися з думками. Потужний промінь світла пронизав крапку переді мною. Потім звук кроків, що біжать.
      - Рева! – Я закричав. - Де він?
      Вона не відповіла мені, але за мить з будівлі вийшов Гурнек і побіг внутрішнім двором. Я став переслідувати його, хоч чудово знав, що мені до нього не дістатися. Він біг майже нормальним кроком, тож я зрозумів, що його кісточка більше не болить. Саме тоді на сцену вийшла Ріва. Вона прогуркотіла повз мене і жестом наказала мені залишатися на місці. Обличчя його було напружене, чоло зморщене; це було обличчя, яке видавало абсолютну рішучість, маску холодної і розважливої рішучості.
      Я не міг заперечувати, що страшенно пишаюся нею. Вона чудово виконала свою роботу, утримуючи Гурнека в страху, як спійманого звіра, поки мені не вдалося позбутися Лая. І тепер, коли Лай був мертвий, залишилося виправити лише одного агента Кобри. Я підняв ціпки нунчаку над головою, міцно стиснув одну і викинув другу.
      Круговий рух руки привів палицю в рух... що, як я сподівався, рішуче зруйнує плани Гурнека... і саме його життя. Ріва вказувала на індіанця з далекого кінця двору. Промінь світла від маяка висвітлив примарні аркади та колонади королівського палацу, обрамляючи їх, як на експресіоністській картині.
      Але не було нічого мальовничого, як Гурнек почав рухатися, повторюючи свої кроки. Він побачив мене, і тепер у нього не було можливості уникнути конфронтації, коли Ріва гналася за ним на мотоциклі, як моторизований пастух, який намагався зловити зниклу худобу. Тепер індіанець перетворився на тварину для забою, налякану і зневірену.
      Він спробував обійти мене, але Реєва знову показала свою майстерність, перерізавши його шлях. Вона майже вдарила його. Дівчина робила все можливе, щоб уникнути прямого зіткнення, і я не міг її звинувачувати. Я також не хотів, щоб її скинули з мотоцикла.
      Проте, навіть не торкаючись його, їй вдалося утримати його на шляху, не давши йому втекти. «Нунчаку» закружляли над моєю головою, і, коли Ріва знову рушила вперед, змушуючи Гурнека попрямувати до мене, я відпустив цей інструмент смерті і дивився, як він розтинає повітря.
      Палички-«вбивці» знову виявилися дуже доречними. Я все ще спостерігав за цією сценою, роблячи крок уперед, коли Гурнек скрикнув і нахилився набік: ціпки потрапили йому в груди. Удар був подібний до удару кулака по центру, і в нього перехопило подих. Він похитнувся, п'яний від болю, не в силах утримати рівновагу.
      Я шкутильгав уперед, рухаючись якнайшвидше, тримаючи стилет у витягнутій руці. Не можна було марнувати час, тому що після усунення Гурнека мені все ще потрібно було зустрітися з Шивою, людиною, чиї пекельні пастки я уникнув, але який натомість не показав мені свого обличчя.
      Гурнек знову схопився на ноги, перш ніж я добрався до нього. Він схопив нунчаки, але, мабуть, до цього моменту ніколи не бачив і не використовував цю зброю. Він не знав, як поводитися з ним, тому просто шпурнув його в мене. Палки впали, і я нахилився, щоб підняти їх, якраз у той момент, коли Гурнек кинувся в мій бік.
      Я виявив, що знову розтягнувся на спині, виборюючи своє життя, а індіанець бив мене кулаками. Він уже не в змозі міркувати: з його вирваного ока капала драглиста і кривава субстанція, це було обличчя не просто божевільного, а обличчя чудовиська.
      Він ударив мене в згин ліктя, і мої пальці мимоволі ослабили хватку. Кинжал вислизнув із моєї руки. Я наосліп простяг руку, але індіанець знову вдарив мене в горло долонею руки. Він не знав правил карате, але, мабуть, чогось навчився під час наших попередніх зустрічей. І тепер він використав свою вагу та розум, щоб прикінчити мене.
      Мотоцикл Ріви зупинився з пронизливим стоном, висвітливши наші переплетені тіла променем світла. Я чув, як вона злізла з машини, але знав, що вона не зможе мені допомогти. А оскільки Гурнек штовхав мою травмовану ногу, швидкої та легкої перемоги, про яку я мріяв, не було й близько. Чоловік був у паніці і це надало йому подвоєної сили та рішучості. Він боровся за життя.
      Я теж.
      Я підвівся на долоні і спробував скинути його. Я перекотився на бік, але він знову впав на мене. Тим часом, однак, мені вдалося схопити палиці, по одній у кожній руці, зі шматком батога зі шкіри буйвола посередині. Тепер не було іншого способу використовувати зброю, методу якого я ще не випробував. Якби я міг затягнути шкіряний шнур навколо шиї Гурнека, дві палиці допомогли б мені використати його тіло.
      Він уперся мені коліном у бік і вдарив мене кулаком у нирку, через що я застогнав від болю. Мармурові кахлі, здавалося, танцювали перед очима, а віддалені колони двоїлися, троїлися. Я спробував сфокусувати свій зір, але все виглядало розпливчастим, наблизилося, а потім зникло.
      Гурнек, тепер у владі божевілля, випльовував слова на індійському діалекті, якого я не міг зрозуміти. Але якщо я не почув, що саме він бурмоче, то мені неважко було вловити сенс його безладних фраз; це була, м'яко кажучи, не оптимістична та не дружня мова.
      Я відчув болючі судоми в нозі, зігнутій під його тяжкістю. Я повернув голову якраз у той момент, коли індіанець потягнувся за стилетом, перемістивши свою вагу вправо, щоб підняти кинджал. У цей момент я почав підніматися на одне коліно.
      Але він не збирався так просто здаватися.
      Він кинувся вперед зі сліпими ударами кинджала, використовуючи ніж, щоб завдати удару. Я відсунувся якнайдалі, намагаючись тримати дистанцію. Раптом позаду збожеволілого індіанця з'явилася Ріва і почала бити його кулаками по спині та плечах. Було це боляче йому чи ні, це мало значення. Її втручання відвернуло молодого сикха настільки, що мені вдалося уникнути закривавленого леза стилету та обернути шкіряний шнур навколо його шиї.
      Як усе й почалося: спочатку напад у моєму готельному номері, потім Ашока Ананда задушили у туалеті бару. І ось тепер завіса ось-ось мала опуститися на ще одного представника мерзенної банди головорізів на службі у Шиви.
      Я міцно стиснув дві палиці, затягуючи шнур із буйволиної шкіри на шиї Гурнека. Індіанець видав крик подиву і жаху одночасно, упустив стилет, намагаючись відштовхнути шнур від горла. Він би не вижив, якби я продовжив стискати.
      Я скрутив палички навколо себе та взявся за них. Я не бачив обличчя Гурнека і не хотів його бачити. Він намагався ковтати повітря, його дихання було астматичним і свистячим, але повітря не надходило в легені. Підтримуваний відчаєм, він боровся за своє життя з силами, що залишилися. І цього було замало.
      Тепер я контролював себе, незважаючи на онімілу ногу та втому. Я сильніше натягнув шнур завдяки паличкам, які дозволяли чинити необхідний тиск. Ще одне булькання зірвалося з губ індіанця, потім чоловік здався, більше не чинячи жодного опору. Його тіло рвонулося вперед, і він упав обличчям униз. Але навіть тоді я не відпускав «нунчаку», доки не був абсолютно певен, що Гурнек повернувся в лоно своїх богів, змій-нагів, у яких він так палко вірив.
      Коли я нарешті зрозумів, що він безжиття, що його тіло нерухомо лежить на холодній мармуровій підлозі і що тільки один м'яз у його стегні судорожно вібрує, я перевернув його і звільнив шию від фатальної шкіряної струни. Його обличчя було синюшним, язик був прикушений, майже перерізаний надвоє зубами, які він стиснув від жаху.
      — Може бути й гірше, чувак, — промимрив я. - Подумай про те, що трапилося з бідним Нірадом...
      Але моє зауваження він не чув. З величезним зусиллям я повільно піднявся, не зводячи очей з фігури Гурнека. Але він не воскресне з мертвих. Індіанець відчайдушно боровся, треба віддати йому належне. Але зрештою все закінчилося нічим.
      Він був мертвий.
      — Допоможи мені зняти з нього одяг, — сказав я Ріві, уникаючи погляду дівчини, яка, здавалося, спрямувала на мене тривожний, мовчазний погляд.
      Вона не ставила запитань, бачачи, що я без сорочки, а права сторона штанів просякнута кров'ю. Вона нахилилася і, відвернувшись, почала розстібати сорочку Гурнека. Індійська «куртка» була заплямована кров'ю, але це все ж таки краще, ніж нічого.
      Ріва ніколи не дивилася на покійника, не з поваги чи скромності, але людина була неприємним видовищем, і я не міг звинувачувати дівчину за те, що вона намагалася не дивитися на це опухле, закривавлене обличчя з висунутим синім язиком. Кістка навколо витеклого ока дивно блищала в сяючому промені мотоциклетної фари.
      Потім я згадав те, що Ріва згадала мені того ж дня там, в особняку Шиви. Вона не вдавалася в подробиці, але не знадобилося багато часу, щоб зрозуміти, що вона мала на увазі. Її дядько використав її для самого мерзенного, через садистський смак змушувати її задовольняти пристрасті його чоловіків.
      І тепер я не відчував докорів сумління ні за Гурнека, ні за двох інших чоловіків, які лежали мертвими на подвір'ї, жертвами не стільки мого гніву, скільки моєї рішучості залишитися живими і виконати місію.
      Знявши закривавлені бинти, якими я обмотав ногу, я також зняв штани і залишив Ріву, що присіла поряд із тілом Гурнека. Я перетнув двір і попрямував до кам'яного басейну, який помітив раніше. Він був сповнений дощової води. Я опустився на одне коліно і промив рану, приклавши мокрі пластирі від розірваної сорочки, щоб запобігти зараженню рани та гангрені ноги. Я навіть не був упевнений, що вода не заражена, але в той момент я не мав іншого вибору, тому я вирішив ризикнути.
      Коли я повернувся до Реєва, дівчина зняла з покійника штани та курту. Вони були трохи великі в талії, але я компенсував це ременем покійного Гурнека. Рива допомогла мені надіти сорочку, а потім відступила назад, потираючи руки, начебто їй було холодно.
      Вона прошепотіла. - Що нам тепер робити, Нік?
      "Давай візьмемо твою машину і повернемося на віллу", - відповів я. Його обличчя було напруженим, запалим, начебто позбавленим усіх емоцій. Вона пройшла через багато, і все ж вона все ще була вже рішучіша, ніж будь-коли. Я згадав її батька, задаючись питанням, чи мав він таку ж величезну внутрішню силу, як і його дочка. У такому разі він зможе вижити та протриматися, поки ми його не знайдемо.
      - Що буде далі? - поцікавилася Ріва. - Як... як ти збираєшся це зробити? — додала вона, показуючи на мою поранену ногу.
      Більшість болю вщухла, я міг ходити з меншими зусиллями, ніж раніше. Я склав «нунчаки», засунув їх у задню кишеню штанів, а стилет засунув у шкіряні піхви, які я тримав на передпліччі.
      – Як? – повторив я. - Не хвилюйся. Я знайду якийсь спосіб.
      "Ти завжди щось знаходиш", - спробувала вона розсміятися.
      Вона сказала мені, що його дядько залишився з п'ятьма чоловіками, крім Ранджита і молодого сикха, якого я поранив у ногу в поштовому відділенні Агри. Отже, попереду залишилися двоє чоловіків, окрім Шіви та Хакші. Це буде нелегко... але так, ця місія не була легкою від початку.
      
      
      
      Ми їхали мовчки. Рива тримала обидві руки на кермі маленької машини. Коли Фатехпур Сікрі опинилася позаду нас, оповита пітьмою і пилом, вона повернула голову і вказала на ящик панелі приладів.
      — Я подарувала тобі подарунок, — пояснила вона. - Вибач, що не дала його тобі раніше, але я не знала, що він тобі знадобиться.
      Я відкрив ящик і засунув у нього руку, обмацуючи, доки не торкнувся приклад пістолета. Я оглянув пістолет у світлі приладової дошки: це була невелика «беретта» 22 калібру, досить незвичайна річ для панночки.
      Але Ріва була ще й неабиякою дівчиною з усіх точок зору.
      "Беретта" була ефективною зброєю на близькій відстані. Я повинен був пам'ятати про це, уклав я, перевіряючи пістолет, задоволений тим, що Ріва не забула його зарядити.
      - Коли ми опинимося в межах видимості вілли, пригальмуй і дій як ні в чому не бувало, - наказав я дівчині, потягаючись на сидіння, щоб мене не було видно. Особливо з цією хворою ногою на мене чекало суворе випробування; але якщо все піде так, як я сподівався, я незабаром повернуся у форму.
      - Чи не краще покликати когось на допомогу, Нік? Мені це здається таким ризикованим, удвох проти всіх їх... Я маю на увазі, - додав він, нервово дивлячись мені в очі, - що ми збираємося піти на страшний ризик.
      "Це єдиний шлях вперед", - відповів я і розповів їй все, що знав про Пуран Дассе, а також причини, через які я не звернувся за допомогою до індійської секретної служби для проведення операції. На той час, коли я перестав розповідати їй історію про «витік», що відбулися в кабінеті Дасса, і про його зв'язки з Шивою, ми вже були в полі зору будинку.
      Я присів на сидінні, коли Ріва сповільнила хід. - З цієї миті ти мої очі, - прошепотів я. - Що ти бачиш?
      - Поки нічого.
      Я швидко глянув на неї знизу. Вона напружено сиділа за кермом, притулившись спиною до сидіння, її очі були спрямовані прямо перед собою. Він повернув із шосе на помірній швидкості; галька та каміння відскакували під машину.
      Раптом Ріва загальмувала. – Там двоє! - вигукнув він. - Два охоронці!
      Пролунали звуки стрілянини. Остання зупинка. З цього моменту я не міг дозволити собі розкіш зробити хоч одну помилку.
      
      
      
      
      14
      Я закричав. - Лягай нижче! -
      Я простягнув руку і потягнув її на сидіння. Рива стала дуже легкою мішенню. Кулі люто свистять і рикошетять. Дощ зі свинцю заливав лобове скло, через що на нас падали великі уламки скла.
      — Лежи спокійно і чекай, поки я не дам тобі продовжувати сигнал, — попередив я Риву. Я опустив ручку і відчинив двері, повзши по курній доріжці. Двері затуляли мене, кулі свистали над головою. Земля луною відгукнулася звуком кроків, що біжать. Я підняв «беретту» і підняв голову настільки, щоб прицілитися.
      Стрілець у тюрбані впав, як підстрелений солдат.
      Хтось чекав мене там, і це був не Наг, у цьому я був страшенно впевнений. Я потрапив чоловікові прямо в груди. На відміну від його товаришів, його смерть була швидкою і безболісною. Але іншого охоронця ніде не було видно. Я звузив очі і оглянув стежку з боку в бік, на випадок, якщо він спробує застати мене зненацька і налетіти на мене ззаду.
      - Залишайся внизу! - пробурмотів я Ріві, щоб вона не вийшла з машини. Вона почала сповзати з сидіння, але різко зупинилася і зробила так, як я наказав.
      Пролунав ще один постріл, давши мені гарне уявлення про укриття невидимого стрільця. Звук пролунав праворуч, за високою і густою стіною живоплоту, що оточувала віллу. Тис і ялівець повністю приховували мого супротивника. Якби він зайшов за мною, з того місця, де я був під прикриттям дверей, у мене не було б жодного шансу врятуватися. Тому мені треба було рухатися і швидко.
      Я швидко глянув на провулок і знайшов те, що мені було потрібне; Я стиснув пальцями камінь розміром із кулак, який помітив на краю запорошеної стежки. Швидким рухом я перекинув його через дверцята машини і почув глухий стукіт, коли він упав на землю приблизно за десять метрів переді мною.
      Ще одна куля просвистіла в повітрі. Я не міг бачити того, хто стріляв, але й він не міг бачити мене. Я прислухався, і незабаром моє терпіння було винагороджене звуком кроків, що біжать, але не до мене, а в протилежному напрямку. Охоронець Шиви, остання горила, що стояла між божевільним і мною, пробіг повз, сховавшись за товсту огорожу.
      Я кинув ще один камінь, цього разу більше, ніж перший. Знову гаркнув пістолет, куля підняла по центру вузької доріжки дрібну крихту. З моїх губ зірвався крик, пронизливий стогін болісного болю. Непогано для того, хто ніколи не займався театром, я розсудив. Це був не протяжний крик, який можна почути з великої відстані, але це був по-справжньому льодяний крик, і він справив ефект.
      Живі огорожі розійшлися, пропускаючи постать із головою, закутаною в тюрбан. Надто пізно він зрозумів, що на стежці немає мерця. Занадто пізно він зрозумів, що крик був хитрощом, щоб витягти його з укриття. Він відсторонився, навіть не дивлячись у мій бік. Але тепер у нього не залишилося часу… назавжди, я на це сподівався.
      Пістолет 22-го калібру встромив кулю йому в плече, закрутивши його, як маріонетку, так сильно, що йому довелося чіплятися за огорожу, намагаючись зберегти рівновагу і сховатись. Я знову натиснув на курок і спостерігав, як він виконує моторошний танець, коли друга куля пробила дірку посеред його чола.
      Жодного звуку не зірвалося з губ чоловіка.
      Опинившись у сліпучому світлі фар, він підняв руки і зробив ще один непотрібний постріл з пістолета. Потім він повільно зісковзнув, ніби хотів сісти посеред доріжки, витягнувши перед собою ноги, нахиливши тіло вперед, звісивши голову на груди.
      Рива підняла голову, встала і визирнула з-за краю приладової дошки. - Але дядько... - почала вона.
      — Він буде тут незабаром, запевняю вас, — прошепотів я. Я підрахував, що у «Беретти» залишилося ще кілька набоїв, більше, ніж у важкому пістолеті сикха 45 калібру. Тож я не став брати зброю. Я повільно піднявся на ноги і вийшов з-за зрешечених кулями дверцят машини. На дорозі лежали мертві двоє чоловіків, жертви власної дурості, своєї наївної віри у божественність смертного Шиви.
      Але Скринька була справжньою. Його плани підкорити всю Індію також реальні та рішучі. Він говорив про «гуманітарні» потреби, про бажання нагодувати і одягнути свій народ, але Шіва був тираном, який прагнув до найжорстокішої диктатури, і його засоби досягнення влади були такими ж нелюдськими, якими були б його методи, якби він отримав владу.
      Довга лінія живоплотів раптово освітлилася, коли навколо будинку спалахнули вогні, великі ртутні лампи змусили мене відступити назад, прикриваючи очі від сліпучого світла. Сотні комах, метеликів та гігантських комарів, здавалося, ширяли в промені світла на моєму шляху. Вони гули і кружляли, змішуючись із пилом і запахом смерті.
      Великі мухи кружляли, як мініатюрні грифи, падаючи на два закривавлені трупи і піднімаючи в повітрі наполегливий оглушливий гул. Звук, який змусив мене здригнутися, коли я загострила вуха, шукаючи інших шумів. Я не чув нічого, крім мух, жодного звуку з яскраво освітленої вілли.
      - Рави! Аруне! - раптом пролунав металевий голос, голос, не схожий ні на кого, крім нього самого.
      Я глянув на Риву, і вона трохи ствердно кивнула мені. - Шива, - прошепотіла вона. - Це він, мій дядьку. Будьте обережні, Нік, будь ласка!
      
      
      - Прокляті нероби! Де ви? Що трапилося? Аруна? Рави? - Шива знову покликав двох чоловіків, і його голос, здавалося, поплив до мене, як луна старої платівки.
      Настав час прямої конфронтації, конфронтації віч-на-віч. Я зібрався з духом, жестом велів Ріві залишатися позаду мене і неухильно пішов стежкою. Шива знову закричав, але його охоронці були не в змозі відповісти. Розмову підтримували мухи, зграї ненажерливих мух, які налітали на неживі тіла двох індіанців.
      - Я вб'ю вас за вашу дурість! Шива закричав пронизливим голосом, що видавав гнів і страх.
      Однак він не наважився вийти, щоб протистояти мені. Знову повисла тиша. Я присів щосили, намагаючись, щоб нога не оніміла. Після кількох згинань коліна в швидкій послідовності кров стала регулярно циркулювати. Однією рукою я відсунув густий кущ.
      Звідси я міг бачити внутрішній сад, пишний та доглянутий. І ще раз мене вразило те, що цей сад був дисонуючою нотою, такий пишний і родючий для своєї посушливої місцевості, занадто багатий на рослини і квіти, щоб обробляти його на такій сухій і курній рівнині. Але так, у Шиви були гроші, рупії та долари, щоб заманити Хаджі у свої тенета. У його розпорядженні були необмежені кошти, кошти, що дозволили йому домогтися влади, та численні зв'язки у відповідних колах. Мені було цікаво, скільки він дає Дассу, щоб зберегти голову індійської служби безпеки у своїй платіжній відомості. Або Дасс був іншим фанатиком, який сліпо вірив у мрії Шиви про славу, у золотий вік Індії, у могутню цивілізацію Маурі та Гуптів.
      Якими б не були мотиви цієї людини, небезпека для світу залишалася. Але не такою небезпечною та підступною, як сам Шива. Я втиснувся в густі гілки живоплоту, сподіваючись, що шерех і скрип не видадуть моєї присутності.
      - Картер? Покликав голос, у якому прозвучало щось більше, ніж проста нотка сарказму. Це був змінений голос, що прийняв драматичні тони. - Це ти, друже? Ти прийшов до мене у гості?
      Він знову став холодним, контрольованим. Я не мав настрою вести бесіду або підкорятися його каламбурам. Я вважав за краще закінчити дискусію на більш різкій ноті. Але я не міг цього бачити. Я зупинився і відсунув гілки, не зводячи очей з дверей, з яких поспішно вибрався ... здавалося, тижня тому, а не годинник.
      Що... що, чорт забирай!...
      Я моргнув і подивився ще раз, щоб переконати себе, що це хитрість, оптична ілюзія. Але ні, очі мене не дурили. Це був Шива, але він зовсім не був схожий на людину, яку я собі уявляв, у ньому не було нічого з того, що я собі уявляв. Він був абсолютно не схожий на жодну людину, яку я коли-небудь бачив у своєму житті.
      Замість правої руки, від початку долоні... або там, де зазвичай знаходяться пальці, чоловік носив протез із нержавіючої сталі... до плеча. У нього не було правої руки, але диявольський і хитрий дядько Рів не носив ні звичайних протезів, ні звичайних предметів, ні дерев'яних чи пластикових рук. Ні, сер.
      Прикріплена до плеча сталева кобра рухалася взад-вперед у повітрі, кобра, що у всіх відношеннях нагадує живу рептилію, з металевих зубів, капала сильнодіюча отрута!
      Сказати, що це було фантастично та неймовірно, було применшенням. Я продовжував моргати, але це був не міраж і галюцинація. Це було реально, жахливо та страшно реально! У сталевої кобри всі анатомічні частини були точні до дрібних деталей: клиноподібна голова з капюшоном, щелепи, що відкриваються і закриваються. Зуби, безсумнівно, були шприци для підшкірних ін'єкцій, здатні вводити смертельну отруту рептилії в кров жертви.
      Я відвів погляд від дивного та загрозливого устрою, звернувши увагу на обличчя Шиви. Холодне незграбне обличчя, що нагадує обличчя рептилії. У нього були вузькі чорні очі, густі кущисті брови. Він був середнього зросту, з худорлявим, підсмаженим тілом, від якого виходив дух демонічної злості.
      Він був не звичайним супротивником, а людиною, подібно до більшості моїх ворогів, що зібралися в єдину банду... таких людей, як Карак, невловимий Оборотень або персоніфікований демон, що називав себе «містер Юда».
      Начебто сталевої кобри було недостатньо як захисна зброя (а в разі потреби і як наступальна зброя), у здоровій руці Шиви був пістолет 45-го калібру, всесвітньо відомий американський Кольт. Шива махав пістолетом туди-сюди, чекаючи будь-якого руху або звуку, які могли б виявити моє місцезнаходження серед живоплоту.
      – Він крикнув. - Слово честі, Картер! - Я не стрілятиму. Нам треба поговорити, обговорити... навіть вашу розмову з містером Дассом сьогодні вдень, між іншим. І поки ми тут, розкажіть мені, що ви зробили з моєю племінницею, гарненькою міс Сінгх? Я не можу знайти цю милу дівчинку.
      Я не відповів.
      Натомість я підняв «беретту» і прицілився, цілячись Шиве в груди. Повільно я натиснув на курок, думаючи, що кошмар скоро закінчиться. Чоловік чудово виділявся, і я не міг побажати легшої мети: насправді світло, що лилося з дверей позаду нього, повністю висвітлювало його струнку постать.
      Але замість того, щоб побачити, як він упав на коліна, замість того, щоб почути його останній приглушений крик або побачити, як він корчиться в агонії, я був приголомшений, коли побачив, як куля з Беретти відскочила від його грудей. Потім куля потрапила до стародавньої кам'яної статуї в центрі саду.
      - То ти там! - посміхнувся індіанець і натиснув на курок кольта, випустивши смертельну кулю за кілька сантиметрів від моєї голови.
      Я інстинктивно зігнувся навпіл, все ще не вірячи своїм очам. Куля відскочила від його грудей, але ніщо не свідчило про те, що Шива носив куленепробивний корсет під своєю білою «куртою». Справді, я міг бачити його оголені груди під сорочкою, контур грудної клітки, м'язи. Все добре видно моїм недовірливим очам.
      Якщо тільки він теж не сталь, уклав я. Але це було неможливо. Людина не робот... чи ні?
      Ні, звичайно, не було, але не можна було заперечувати те, що я бачив, і не можна було заперечувати, що Шива, здавалося, був наділений надприродними здібностями. Я прицілився вдруге і натиснув на курок. Я цілився в голову індіанця, але в ту ж мить він відсахнувся, і куля застрягла в одвірку, ледь не потрапивши в ціль.
      Так що він був уразливий, або, принаймні, він був уразливий у деяких частинах свого тіла. Оскільки я не знав, скільки набоїв у мене залишилося, я не став чекати, поки Шива вийде з особняка. Швидким рухом, незважаючи на травмовану ногу, я відштовхнув густу огорожу і запетляв садом. Я знав, що його пістолет може гаркнути будь-якої миті. Це був звук, який я не хотів чути, але все ж таки ризикнув, подумки помолившись, щоб чоловік залишався поза увагою, поки я не досягну бічного фасаду вілли.
      - Ти когось шукаєш?
      Я розвернувся і водночас натиснув на курок. Але «Беретта» мовчала: магазин був порожній. Одне клацання, і все. Я кинув пістолет у спотворене, посміхнене обличчя Шиви. Металева рука у формі кобри злетіла нагору. "Беретта" відскочила від металевої руки і впала на землю.
      - Не рухайтесь, містере Картер. Ні кроку, – наказав Шива. Він тримав кольт спрямованим прямо мені в груди, і я не збирався відокремлювати себе від цієї анатомічної частини свого тіла... принаймні не так передчасно.
      - Що ти чекаєш, Шива? Чому б тобі не стріляти, то що давай покінчимо з цим?
      - Побачити, як ти вмираєш, не зазнавши жалюгідної смерті, любий друже? Ні, боюсь, це не мій стиль. Адже мої прекрасні змії все ще голодні, незважаючи на велику їжу завдяки юному Ніраду. Я думаю, хлопчик був більш корисним як офіціант. Але я хочу, щоб «Кобра» була єдиною та компактною організацією. Оскільки старший брат Нірада вже був у мене на службі, я не бачив причин не найняти й хлопчика. На жаль, ви не подумали про завершення своєї кар'єри. Чудовисько докірливо цокнуло язиком, тримаючи пістолет спрямованим мені в серце.
      Позаду мене я почув, як хтось обережно рухається. Я повернув голову і побачив постать сикха, якого я поранив сьогодні вдень, перед поштовим відділенням в Агрі, всадивши йому кулю в праву ногу. - Ах, це ти, Крішно! - радісно вигукнув Шива. Потім він глянув на мене з підморгуванням. - Я гадаю, ви двоє знаєте один одного.
      — Ми мали задоволення зустрітися сьогодні вдень, — промимрив я.
      – Вже. Я пам'ятаю, як Крішна розповідав мені подробиці вашої зустрічі. Але ви не знали одного, містере Картере, а саме, що Крішна — старший брат Нірада. Він був названий на честь індуїстського бога кохання, хоча виховувався як побожний сикх. Але все це зараз не має значення – Шива обірвав його. - Досить сказати, що Крішна живить до вас певну ненависть, дорогий Картер, тим більше, що він виявив, що ви винні в трагічному загибелі його брата.
      "Якби я не вбив Нірада, він убив би мене", - відповів я. - Ти чудово знаєш, Шива. Це закон джунглів, який виживає найсильніший.
      — Правильно, вірно, — посміхнувся індієць. — Але ви, мені дуже шкода вам це говорити, ви більше не найсильніший, містере Картер.
      Крішна не сказав жодного слова. Жаль, що він не помітив опуклі «нунчаки» в задній кишені. Але коли один пістолет був спрямований мені в груди, а інший - у спину, я не наважився зробити невірний крок, інакше вони обоє натиснуть на курки. Так що я стояв там, намагаючись не надто навантажувати травмовану ногу.
      - Ти ще не відповів на моє запитання, Картер, - продовжив Шіва. - Ви не сказали мені, що трапилося з моєю гарненькою племінницею...
      - Вона мертва.
      Він підняв брови, коли в його грізних чорних очах спалахнув спалах. – Мертва?
      - Мертва, - збрехав я. – Гурнек убив її до того, як я зміг його зупинити. Вона померла миттєво, якщо це може втішити вас.
      — Зовсім ні, — відповів Шива з глузливим сміхом. «Вона завжди була брехливою, самовдоволеною повією з самого дитинства. Але особливо я сумуватиму за нею за те, що вона робила з моїми чоловіками і що вони знаходили таким кумедним, раз вона жила зі мною.
      - Так вона була твоєю бранкою, ти маєш на увазі.
      - Як ви надаєте перевагу, це не має значення. За винятком того, що її бідний батько... мій улюблений брат глибоко страждатиме через втрату своєї дорогої дочки.
      З кожною секундою я починав розуміти, як легко було ненавидіти цю людину. Він був збоченцем, монстром з розумом, схожим на сталевий капкан, блискучим, але збоченим, божевільним. Чоловік облизав губи і посміхнувся мені, ця посмішка мала виражати садизм і сарказм.
      "Мені буде дуже весело з тобою, Картер", - заявив він із смішком. - Ось побачиш, той час, який ми проведемо разом, буде веселим!
      - Скажи мені ще одну річ, Шива, просто для протоколу, - перебив я його, підвищивши голос, сподіваючись, що Ріва мене чує, і на випадок, якщо вона пропустила перші рядки діалогу. - Де отець Риви? Мені про це розповіла дівчина і... хочеться дізнатися про це? Я їй не повірив...
      Спотворена психологія Шиви спрацювала саме так, як я і сподівався.
      "Ти був дурнем, що сумнівався в моїй племінниці", - заперечив індіанець. - Мій брат у цілості та безпеці, всього за кілька кроків від нас. Якщо я правильно пам'ятаю, того ж дня ви рушили на скотобійню. Де ви розв'язали стовпотвори, повинен додати.
      - А де він?
      - Що, містере Картер? Мій брат не в тому положенні, щоб заподіяти шкоду, от і все; якщо бути точним, він не може заподіяти шкоди нікому. Він зловтішався, насолоджуючись силою, яку тримав у своїх руках.
      І я стояв на місці, не в змозі зробити крок і зламати ситуацію. Я був під прицілом двох пістолетів, спереду та ззаду, готовий за лічені секунди перетворитися на шматок швейцарського сиру. Це був не найкращий час для моїх улюблених трюків, особливо з Крішною, котрий дуже хотів пристрелити мене, щоб помститися за смерть свого брата.
      Але раптом куля обірвала його мрії про помсту. Постріл був зроблений з-за живоплоту, де ховалася Рива. Дівчина мала ідеальну мету. Я стрибком відскочив убік, уникаючи пістолета Шиви, і краєм ока глянув на Крішну: спереду на його білій сорочці з'явилася червона пляма. Він упав як підкошений, удар кулі відкинув його до відчинених дверей на боковому фасаді вілли.
      Я сподівався скористатися моментом подиву Шиви. Я стрибнув уперед, завдаючи удару по руці, що тримала пістолет, щоб змусити його відпустити пістолет. Він встиг вистрілити, коли залізна рука у формі кобри опускалася мені на плече.
      Зуби, що спливають смертельною отрутою, були за два дюйми від моєї шиї. Я вдарив індійця в щелепу, уникаючи його грудей, тому що все ще не розумів, що він носить під курткою, і не хотів розбивати руку об сталеву пластину.
      - Тобі не перемогти, Картер! Ніколи! - прошипів чоловік, коли я вдарив його долонею руки в улоговинку між шиєю та плечем. Удар спрацював; чоловік на мить послабив хватку, і пістолет упав на землю.
      Я відкинув його вбік, і пістолет полетів гравійною доріжкою. — Виходить, ми квіти, — сказав я, роблячи крок назад. Я засунув руку в кишеню і взяв нунчаки.
      Шива звузив очі, поки вони не перетворилися на дві тонкі щілинки; його обличчя більше, ніж будь-коли, нагадувало обличчя рептилії. Я не думаю, що він знав, що таке «нунчаки», але він безперечно розумів, що це не безневинна зброя. Він позадкував до дверей, переступивши через труп Крішни... і в ту ж мить знову пролунав постріл. Але цього разу Ріва прицілилася не так точно, і куля застрягла в пилюці та гравії біля ніг дядька.
      — Значить, повія жива, — усміхнувся монстр. - Ненадовго, Картер, запевняю тебе.
      - Ви не можете застрахуватися від нещасного випадку! - іронічно вигукнув я, тримаючись на відстані зубів кобри. Блискучі зуби на металевому стрижні нагадали мені про своєрідне божевілля Шиви, його садистські методи.
      – Заклинило! Не стріляє, Нік! Голос Рива пронизливо брязкотів від паніки за густою огорожею.
      - Залишайся там; не йди! – крикнув я їй у свою чергу.
      Довелося використати "нунчаки", щоб розмозжити монстру голову, або задушити його. Але я не міг наблизитися, принаймні поки що.
      - Ви, звичайно, зрозуміли, що зуби моєї "кобри"... - дуже чорні очі індійця на мить звернулися до металевої руки, - ...вони сповнені смертельної отрути, суміші, утвореної з отрути чотирьох змій. Він намагався не поспішати, зупиняючись на описі змій. - Я зробив суміш із отрути зеленої мамби, лускатої гадюки, австралійської змії та моєї улюбленої рептилії з причин, про які ви, можливо, здогадалися, а саме королівської кобри. Всі разом, містере Картер, вони справляють враження, в порівнянні з яким смерть юного Нірада здається милосердним подарунком, ніби хлопчик зовсім не страждав. Але ж ти знаєш, як сильно він страждав, чи не так, Картер?
      - Де Скринька, Шива? - спитав я, не звертаючи уваги на його коротку промову і сатанинську усмішку, що скривила його губи. - Я готовий укласти з вами угоду, обмін. Ваше життя за винахід Хаджі.
      - Угоду? - повторив він зі сміхом. - Ти жартуєш, Картер. Уявіть, я навіть прийняв запобіжні заходи, знищивши всі записи і нотатки Хаджі на випадок, якщо він колись задумає втекти! Ні, тут тільки одна скринька, і вона моя, Картер. Ніхто інший її не отримає.
      - Значить, добрі хлопці в Пекіні дадуть тобі карт-бланш? Ти дуриш себе, Шива. Не кажучи вже про те, що ти витрачаєш мій дорогоцінний час.
      Наскільки я знав, індієць блефував. Можливо, албанець Хаджі в цей момент вислизав від вілли, несучи з собою свій дорогоцінний винахід. Я зайшов надто далеко, щоб побачити, як моя місія з тріском провалюється. Тому я ухвалив рішення. Поки я тримаюсь поза досяжністю металевої руки-кобри, мені це зійде з рук.
      Я зробив крок уперед, і Шива позадкував. Він боявся, незважаючи на страшну зброю, що здавалася невід'ємною частиною його тіла, його істоти. З усмішкою я продовжив волочити ногу по усипаній гравієм під'їзній доріжці. Він знову позадкував, але цього разу я відступив убік і побіг до дверей, намагаючись кинутися за ним, перш ніж він встиг би зманеврувати моєю металевою рукою для смертельного удару.
      Рух вимагав часу, розрахованого з точністю до сотої частки секунди, часу, який знадобився, щоб протягнути шкіряний шнур навколо шиї монстра, і часу, щоб уникнути і укусу підшкірних зубів. Тієї ж миті, коли я стрибнув уперед, намагаючись обернути шкіру бізона навколо горла Шиви, сталева рука хитнулася вниз і перерізала шнур навпіл. Я вперся палицею нунчаку в металевий стрижень проклятого пристрою, але дерево ковзнуло по гладкій поверхні.
      Отруйні зуби погрозливо наблизилися до моєї шиї. Я штовхнув Шиву до фасаду, відпустив те, що залишилося від моїх нунчаків (колишньої мітли) і схопив сталеву кобру обома руками. Чоловік важко дихав, і штучна рука стала переді мною. Я не знав, як вона працює, але я не міг зупинитися, щоб спитати про це.
      Мій лікоть торкнувся грудей чоловіка. На індіанці було щось тверде, але не металеве. Мабуть, то був пластик. Шива продовжував посміхатися, навіть коли боровся, і, немов прочитавши мої думки, сказав: - Дуже легкий і куленепробивний. Ще один чудовий винахід від Хаджі. - Він поводився як маніяк навіть у безвихідних ситуаціях.
      
      
      Він був такий гордий, так впевнений у собі. А тим часом зуби, що плюються отрутою, все ближче і ближче підходили до моєї шиї. Рука мала надприродну силу, як у робота, тоді як інша рука індіанця не могла подолати мою фізичну силу. Але змія виявилася сильнішою, і я відчайдушно боровся, щоб блискучі металеві зуби не встромилися мені в шию.
      Я підняв одне коліно і пішов в атаку, вдаривши його в пах. Шива видав стогін, зігнувшись навпіл; Тієї ж миті я встромив зубоподібні голки для підшкірних ін'єкцій у його тіло, в його тонку, мускулисту шию.
      За першим виразом подиву і подиву послідувало вираз жаху, що спотворило його риси.
      Я відсторонився, щоб залізна рука не вдарила мене вдруге, і зупинився, спостерігаючи, як Шива задихається, намагаючись дихати. Отрута почала вражати дихальні центри, на шкірі з'явилися дивні кров'янисті плями. На шкірі швидко з'явилися темно-червоні плями – внутрішня кровотеча.
      - Машина... Картер... ан... протиотрута... - простогнав він, намагаючись пересунути ноги, щоб знову увійти на віллу і, мабуть, дістатися лабораторії. Але його ноги вже були паралізовані.
      Шива впав на землю, курчачись у сильному судомному тремтінні, яке трясло все його тіло.
      Поруч зі мною з'явилася Ріва.
      Але вона не відвела погляду і не уткнулася головою мені в груди. Вона стояла там, тремтячи, дивлячись як помирає її дядько, не перестаючи дивитися на фігуру, що корчиться, стає нерухомою і холодною перед лицем смерті.
      Тому що саме смерть влаштовувала це шоу там, у цьому саду, який здавався таким недоречним, таким родючим і зеленим, і таким недоречним у посушливому злиднях голої та курної Індії.
      То була неприємна смерть. Але так, цей Шіва ніколи не був приємною людиною.
      
      
      
      
      15
      Не можу сказати, що все закінчилося благополучно, тобто красивим пакетом зі скринькою, перев'язаною стрічкою, для зберігання біля дверей АХ. Насправді, після смерті Шиви лише одній людині (залишився лише один) вдалося вирватися з мережі організації, яка називала себе «Кобра».
      Хоук сказав мені, що він дізнався з надійного джерела, що Хаджі перетнув індійський кордон, щоб зникнути на безмежній території Китаю. Після цього про албанського вченого більше нічого не було відомо. Але я не був настільки наївним, щоб вірити, що рано чи пізно, у недалекому майбутньому, ми не зустрінемо його на своєму шляху.
      Як і Шива, спочатку Хаджі все ще був загадкою, безликою загрозою, чия наукова винахідливість, ймовірно, вже використовувалася людьми, що правили Пекіном.
      У будь-якому випадку, це не моя справа... принаймні поки що.
      Десять днів тому мені потрібно було зробити інші речі, а саме, убити Шиву і забрати скриньку. Шива був мертвий. Скринька, яку ми з Ривою знайшли в сейфі на віллі божевільного, вже була в наших руках. Після цього я поїхав з Агри, щоб забрати свої речі в Нью-Делі, взявши з собою Ріву. І в цей момент племінниця Шиви, що лежить поряд зі мною на великій циновці на золотому піску маленького пляжу вздовж Малахарського узбережжя. У десяти хвилинах ходьби знаходилося мальовниче місто Панаджі, колись окуповане португальцями. Ми були у Гоа на заслуженому відпочинку.
      Рива згорнулася поруч зі мною і щось бурмотіла уві сні, її струнке засмагле тіло пахло ароматом крему для засмаги. М'який, ритмічний плеск хвиль, що хлюпають об берег, викликав у мене глибоку сонливість, чудове відчуття. Мені більше не загрожували, мені більше не треба було тікати, я не відчував розпачу. Я більше не боровся за своє життя, не стикався із ситуаціями, які в багатьох випадках здавались явно проти мене, але майже ніколи не сприяли мені.
      Але вже тоді я мав дуже мало можливостей у цьому випадку. Весь цей час саме Шіва створював ситуації, диктував правила гри. Зрештою він виявився програвшим, чого, на мою думку, він ніколи не вважав за можливе. Навіть партія наркотиків на десять мільйонів так і не досягла місця призначення завдяки оперативному втручанню індійського уряду.
      Вертоліт, який перевозив героїн з Китаю, був збитий літаками ВПС Індії в той самий момент, коли він перетнув кордон і прямував за маршрутом в небі Індії.
      Двома днями пізніше міністр наклав на себе руки: його смерть свідчила про його зв'язки з організацією «Кобра». А щодо Пурана Дасса, колишнього офіцера індійської розвідки, то довга рука Закону нарешті довела свою ефективність.
      Дасс був у в'язниці в Нью-Делі в очікуванні суду. Йому було б що розповісти суддям, тим більше, що уряд пообіцяв йому відстрочити винесення смертного вироку, якби він погодився розкрити все, що знав про операції «Кобри».
      Зважаючи на те, як я його знав, я не сумнівався, що Дасс буде свідком, готовим співпрацювати, розповідаючи урядовцям все, що вони хотіли знати, а може, й більше.
      Таким чином, у ситуації, що склалася, прогалини були заповнені. За винятком Хаджі, мені вдалося, на явне задоволення Хоука, виконати завдання. Я навіть не забув обіцянку Ріві. Ми знайшли її батька у таємному місці там, на скотобійні.
      Тепер бідолаху госпіталізували до окремої палати кращої лікарні Нью-Делі, де вдень і вночі надавали допомогу лікарі та медсестри, які робили все можливе для його одужання. Таким чином, я дотримав слово, дане Ріві та AX.
      "Візьміть відпустку на місяць", - сказав Хоук у пориві великодушності тепер, коли я завершив місію з деяким успіхом.
      Рана на нозі почала гоїтися, з кожним днем мені ставало краще. І в мене було передчуття, що за кілька тижнів мені передзвонить мій начальник, щоб звалити на мою спину нову місію... від чого я не зміг відмовитись.
      Всі ці думки роїлися в моїй голові, поки я лежав на пляжі, гріючись на сонечку.
      Я простягнув руку і обернув її навколо плечей Ріви, привертаючи її до себе. Але хтось тицьнув мене в ребра...
      Сонливість зникла, і я миттю схопився на ноги. Рива розреготалася, коли ми обидва повернулися обличчям до бородатого чоловіка, який поставив на пісок великий плетений кошик. - Я прошу мало, "сахіб", - з широкою усмішкою говорив чоловік. - Усього двадцять рупій, і я покажу вам, як зачаровуються змії... Дуже отруйні, сахіб... кобри!
      Я дав йому двадцять рупій, не кажучи жодного слова.
      Двадцять рупій за те, щоб «не» виступати заклиначем змій, а мати привілей не бачити перед собою кобру, навіть якщо вона приручена.
      «Знаєш, тобі сподобалося б шоу», — зі смішком помітила Ріва.
      — Не так сильно, як ти подобаєшся, — відповів я, знову обіймаючи її.
      Вгорі, у безхмарному небі, ширяли чайки. На щастя, вони не стерв'ятники, подумав я. А потім я забув і стерв'ятників і змій, забув навіть Індію.
      Зі мною була Ріва, і цього було більш ніж достатньо, щоб зайняти мій розум.
      
      
      КІНЕЦЬ
      
      
      
  • Оставить комментарий
  • © Copyright Шкловский Лев
  • Обновлено: 22/06/2022. 321k. Статистика.
  • Повесть: Украина
  •  Ваша оценка:

    Связаться с программистом сайта
    "Заграница"
    Путевые заметки
    Это наша кнопка