Лакинский Евгений Борисович: другие произведения.

Як подорожувати Квебеком i Канадою - Алло-Стоп, Авто-Таксi та автобуси

Сервер "Заграница": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Помощь]
  • Оставить комментарий
  • © Copyright Лакинский Евгений Борисович (lakinsky@hotmail.com)
  • Обновлено: 08/06/2009. 6k. Статистика.
  • Путеводитель: Канада
  •  Ваша оценка:

      Як подорожувати Квебеком і Канадою - Алло-Стоп, Авто-Таксі та автобуси
      
      Allo-stop
      
      Алло-Стоп (http://www.allostop.com/) - це організація, яка зводить водіїв та пасажирів разом і дбає, щоб все пройшло добре. В неї представництва у всіх помітних містах Квебеку (окрім Гатіно і Гаспе). Вона дуже популярна в народі, особливо серед студентів, але на загал - серед людей всіх віків та професій. Це можливість зекономити гроші, доїхати трохи швидше і поспілкуватися у дорозі.
      Припустимо, доїхати з Монреалю до міста Квебек коштує 19$ (на автобусі було б доларів 40 чи більше). Частину цієї суми платиш у конторі, частину - водієві.
      
      На практиці все відбувається так:
      1) заходиш в одне з бюро Алло-Стопу (неважливо яке). Записуєшся (річне членство коштує 6$). Для запису треба мати документ з фоткою. Будь-який. Наприклад, закордонний паспорт України. Або медичну картку, водійські права тощо. По запису дають членську картку, з номером.
      
      2) питаєш, чи їде хтось до міста, куди тобі треба, у потрібні тобі день і час. Бажано за день до від'їзду. Якщо хтось таки їде, зарезервувати місце і заплатити частину грошей (решту віддають водієві, по приїзді до пункту призначення)
      
      3) тобі дають місце і час зустрічі (якщо у Монреалі, то, як правило, біля метро), ім'я водія і колір машини. Як правило, цього достатньо, щоб зустрітися. Водієві, у свою чергу, повідомляють імена пасажирів (і твоє зокрема).
      
      4) водій висаджує тебе у тій частині міста, де було домовлено з Алло-Стопом. Якщо в нього є час і добрий настрій, може підкинути й до потрібного тобі району, але це нее обов'язок, а жест доброї волі :)
      
      Недоліки Алло-Стопу:
      - Ніколи не знаєш напевно, чи буде хтось їхати куди і, головне, _коли_ тобі треба. Як правило так, але не завжди.
      - Поки не замовив місце на конкретний "рейс", не знаєш, у якому куточку міста тебе висадять. Тобто, у звичайних умовах можна заздалегідь подивитися по мапі, як доїхати від автовокзала до (припустимо) готелю. А тут ти не знаєш, де тебе висадять, поки не дійшов до бюро Алло-стопу. Тобто на мапу треба дивитися після резервації місця, але до моменту посадки до машини :)
      - Якщо твоя валізка помірних розмірів (а краще - рюкзак), то все гаразд. Але якщо їх в тебе дві, або одна, але дуже велика, а місця в машині обмаль - то поїздка стає проблематичною
      
      І ще: цей вид подорожей цілком безпечний. Водії стоять у Алло-стопі на переліку, будь-кого не рекомендують. Я ще ніколи не чув, щоб рейс закінчувався погано.
      
      Авто-Таксі
      
      У англійській Канаді Алло-Стопа не існує. Йому туди просто не дозволяють їздити: є відповідне рішення онтарійського суду. Вважається, що Алло-Стоп створює "нечесну" конкуренцію автобусним компаніям (почитаєш про це - і починаєш симпатизувати соціалістам). Так що поза межі Квебеку Алло-Стопом не доїхати.
      
      Натомість, існує Авто-Таксі (http://www.autotaxі.com/). Головна різниця з Алло-Стопом - немає офісів. Ти домовляєшся з водіями напряму. Є оголошення на вед-сайті, є телефони/е-мейли, є ціни, дати і час від'їзду. Контактуєте, розбираєтесь. Ще одна різниця: якщо у Алло-стоп краще телефонувати за день-два до "відльоту", то до Авто-Таксі краще заходити заздалегідь.
      
      Сам я ніколи авто-таксі не користувався, так що не можу поділитися враженнями.
      
      Міжміські автобуси
      
      В Канаді існує багато автобусних компаній. Але кожен конкретний маршрут, як правило, обслуговує виключно одна з них. Тобто, їдучи з Монреалю до міста Квебек ти не маєш думати: "А яку б мені компанію обрати?". Це завжди буде "Orléans Express" (http://www.orleansexpress.com). Так само, з Оттави до Монреалю - "Voyageur" (який, здається, є власністю компанії "Grey Hound" http://www.greyhound.ca ). У Атлантичній Канаді - це, майже завжди, Акадьєн ("Acadіen / Acadіan" http://www.acadіanbus.com/fr/іndex.asp).
      
      Але це - деталі. Пасажири цим майже не переймаються: яка різниця, хто тебе везе? Аби якісно довіз!
      
      Ти береш білети у касі і питаєшся про розклад. На основних маршрутах - Монреаль-місто Квебек, Монреаль-Оттава, Монреаль-Торонто - автобуси ходять щогодини, або, у найгіршому випадку, щодвігодини. Розклад можна взяти на станції, безкоштовно. Білет діє на будь-який рейс. Виключення - білети за зниженими цінами. Білет за студентською знижкою діє виключно протягом року. У Монреалі, нібито, є правило, що якщо брати білет за тиждень до від'їзду, то дають знижку (у кожному конкретному випадку треба перевіряти). У місті Квебек такого правила нема. Інколи бувають інші спеціальні пропозиції, коли білет коштує дешевше, але й дати обмежені. Але це - виключення.
      
      Як правило, купуєш білет, сідаєш на будь-який рейс, на будь-яке вільне місто - і їдеш. Якщо місця не вистачило, то це проблема компанії. У принципі, вони мають запустити ще один автобус. Але на практиці, я не бачив, щоб такі проблеми виникали (а я подорожував автобусами достатньо). Якщо вже не вистачає місця, то двадцятьом.
      
      Білет можна купити у будь-який момент - хоч за місяць, хоч за десять хвилин до від'їзду.
      
      Якщо казати конкретно про маршрут Монреаль-Квебек... Все дуже просто.
      Чотири зупинки:
      1) Монреаль
      2) Лонгьой (Longueuіl, http://fr.wіkіpedіa.org/wіkі/Longueuіl) - місто біля Монреалю (туди метро ходить!)
      3) Сент-Фуа (Saіnte-Foy) - район міста Квебек
      4) місто Квебек (автовокзал у центрі міста, Gare du Palaіs)
      
      В пасажира повний вибір - вийти у Сент-Фуа, чи їхати далі, до центру міста.
      
      Помилитися дуже важко, тим більше, що водій сам оголошує: "Сент-Фуа", на приклад. Інколи недільними вечорами, коли людей занадто багато, пускають два автобуси: один - до Сент-Фуа, інший - напряму до Gare du Palaіs. Але тоді водії самі питають: "Вам до Сент-Фуа чи до Квебеку?". Але так буває рідко.
      У разі сумнівів, можна запитати водія, чи буде зупинка у Сент-Фуа? Так само, як і про інші географічні подробиці...
      
  • Оставить комментарий
  • © Copyright Лакинский Евгений Борисович (lakinsky@hotmail.com)
  • Обновлено: 08/06/2009. 6k. Статистика.
  • Путеводитель: Канада
  •  Ваша оценка:

    Связаться с программистом сайта
    "Заграница"
    Путевые заметки
    Это наша кнопка